Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές ζητάει ο Σαμαράς

Tη συγκρότηση προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διενέργεια εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή ζήτησε με δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς και συμπλήρωσε ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα ενώσει τον λαό και τον ελληνισμό.



Νωρίτερα, την αρχική έκπληξη από τα όσα σταδιακά αποκαλύπτονταν από τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις των Μέρκελ και Σαρκοζί, διαδέχτηκαν η οργή και η ανησυχία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του. Αντιδράσεις που αποτυπώθηκαν στη μεταμεσομενύκτια δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, που ακολούθησαν τις δηλώσεις Παπανδρέου.


Στο άκουσμα των δηλώσεων της γερμανίδας Καγκελαρίου και του γάλλου Προέδρου η αντίδραση του Προέδρου της ΝΔ περιγράφεται περίπου σαν να τον διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα! Μόλις λίγες ώρες πριν ο κ. Σαμαράς είχε διαχωρίσει απολύτως τη θέση του κόμματός του από ένα δημοψήφισμα το οποίο, όπως τόνιζε εκτός από αντιφατικό θα ήταν και παραπληροφορητικό καθώς το ερώτημά του θα αφορούσε σε μία δανειακή σύμβαση, η οποία ενώ δεν είχε καν ολοκληρωθεί θα έπρεπε να προεγκριθεί ή να απορριφθεί από τον ελληνικό λαό.

Αν και στο επιτελείο Σαμαρά είχαν υπάρξει σκέψεις για το ενδεχόμενο αν τελικά το δημοψήφισμα διενεργηθεί να ετίθετο παράλληλα προπαγανδιστικά από την κυβέρνηση το ζήτημα της παραμονής στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. προκειμένου να εκβιαστεί το «ναι» του ελληνικού λαού σε οποιοδήποτε και αν είναι το ερώτημα, ουδείς πίστευε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έπεφτε επισήμως στο τραπέζι ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας.

«Ο κ. Παπανδρέου είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει» ήταν η κατάληξη της ανακοίνωσης του Γ. Μιχελάκη, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου από τις Κάννες σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζήτημα δεν είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ –ζήτημα αδιαπραγμάτευτο για την ΝΔ- αλλά η παραμονή του κ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.

Θέση την οποία ο Α. Σαμαράς αναμένεται να εκφράσει στους υψηλότερους δυνατούς τόνους και σήμερα, κατά την ομιλία του με αφορμή την κοινοβουλευτική συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση –αν φυσικά το πρόγραμμα της ημέρας εξελιχθεί κανονικά. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα επαναφέρει στον πολιτικό του λόγο μια επισήμανση που έκανε ήδη από χθες, κατά την ομιλία του στους «γαλάζιους» βουλευτές, ότι η ΝΔ αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμενουν πλέον τουλάχιστον δύο πράγματα: Πρώτον, ραγαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο της κυβερνώσας παράταξης, μετά και το χθεσινό ρήγμα μεταξύ των Παπανδρέου και Βενιζέλου, που αποτελεί και την πρώτη μεγάλη σύγκρουση κορυφής εντός του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, θεωρούν δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός θα εντάξει και πάλι στη ρητορική του το ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης –σχετικές αναφορές έγιναν και από τους κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί χθες- επιδιώκοντας να συμπεριλάβει στο κάδρο των ευθυνών τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σχετικά με αυτό, στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά παρέπεμπε στη δήλωση του Προέδρου της ΝΔ ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου