Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

«Επιλογή πανικού» το δημοψήφισμα λέει ο Σαμαράς και θα συναντηθεί με τον Παπούλια


- ΚΚΕ: Εκλογές τώρα - ΛΑΟΣ: Τυχοδιωκτική κίνηση - ΣΥΡΙΖΑ: Τρικ απελπισίας
- Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος







Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει στις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.


Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο Αντώνης Σαμαράς θα επισημάνει στον Κάρολο Παπούλια την επικινδυνότητα της επιλογής Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές καθώς ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και μάλιστα σε βάθος τριμήνου, μπορεί να οδηγήσει σε εθνικό διχασμό.

Συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ χαρακτήριζε στο Newpost.gr την επιλογή Παπανδρέου ως εθνικά επικίνδυνη, μικροκομματική και βαθύτατα αντιλαϊκή. Την ίδια ώρα στελέχη της ΝΔ σημείωναν ότι μέσα στον πανικό του ο Πρωθυπουργός δε διστάζει να οδηγήσει την κοινωνία σε πολιτική ανατροπή, επιδιώκοντας να καταστήσει τους πολίτες συνενόχους σε μια απόφαση που μπορεί να γυρίσει τη χώρα πίσω στη δραχμή.

Μετά τις εξελίξεις αυτές πάντως, χθες υπήρξαν απανωτές επικοινωνίες ανάμεσα στον Α. Σαμαρά και τους στενούς επιτελείς του αναφορικά με τη στάση και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα που έθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδίστακτος και επικίνδυνος». Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη σαν κέρμα στον αέρα, καθώς και ότι εκβιάζει τόσο την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όσο και το λαό.

«Λέει στον ελληνικό λαό, ότι ''αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη''! Αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της. Αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον Ελληνικό λαό. Αφού δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχό του τη Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κάνει συνένοχό του ολόκληρο τον ελληνικό λαό» τόνισε.

Δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να μην παραστεί στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό.



Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος


Δύο ειδών δημοψηφίσματα προβλέπονται στο Σύνταγμα και στον προσφάτως ψηφισθέντα από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο: το πρώτο είναι για «κρίσιμα εθνικά θέματα» και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας του αριθμού των βουλευτών και το δεύτερο για ψηφισμένο νομοσχέδιο που προκηρύσσεται με τη σύμφωνη γνώμη 180 βουλευτών.

Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.

- Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής, ενώ για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας στον μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο "νομοθετική" θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου