Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Προς αναδιάρθρωση είναι και το χρέος του δήμου Τρικκαίων...


Μπορεί, τεχνικά, να ονομάζεται «ρύθμιση» του υπέρογκου χρέους, ωστόσο, η επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να αναδιαρθρώσει ένα μέρος του χρέους του δήμου Τρικκαίων προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, τόσο αυτό καθ' αυτό το χρέος, όσο και ο ίδιος ο δήμος.





Είναι γνωστές, άλλωστε οι δηλώσεις της δημοτικής αρχής για ανελαστικές δαπάνες (μισθοί, τοκοχρεολύσια κλπ) που καλύπτουν τους τακτικούς πόρους του δήμου Τρικκαίων με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.

Οι διαβουλεύσεις για την αναδιάρθρωση θα ενταθούν αμέσως μετά το Πάσχα. Ο δήμαρχος κ. Χρήστος Λάππας θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τις λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης. Αυτή, δε, θα ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο της ρύθμισης των οφειλών των δήμων που εξήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών. Αναμένεται μάλιστα, η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης του συγκεκριμένου υπουργείου και του υπουργείου Οικονομικών η οποία θα περιγράφει τη διαδικασία της ρύθμισης.

Ο κ. Λάππας, χθες προσδιόρισε το ύψος του υπό αναδιάρθρωση χρέους του δήμου, στα 35 με 40 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος του είναι η παράταση πληρωμής σε διάστημα 25ετίας και η επιδότηση επιτοκίου. Ένας πρόσθετος στόχος είναι η περίοδος χάριτος για την εξυπηρέτηση των δανείων. Διαρρέεται ότι η ρύθμιση θα προβλέπει περίοδο χάριτος 1 έτος, ενώ η δημοτική αρχή του δήμου Τρικκαίων προσδοκά αυτή η περίοδος να επιμηκυνθεί στα 2 χρόνια.


Μπορεί, το κεφάλαιο του υπό ρύθμιση δανείου να είναι το ίδιο, δηλαδή, 35 με 40 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, η επιδότηση των επιτοκίων και η παράταση της αποπληρωμής θα αποδεσμεύσει πολύτιμους πόρους για τον δήμο Τρικκαίων οι οποίοι θα του επιτρέψουν να προωθήσει ένα βασικό σχεδιασμό έργων, τόσο στην πόλη, όσο και περιφερειακά.

Η υπόθεση της ρύθμισης ή αλλιώς, της αναδιάρθρωσης του χρέους του δήμου Τρικκαίων αναμένεται να απαντηθεί σε όλες της τις παραμέτρους εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, όπως εκτιμά η δημοτική αρχή.

Του Λάζαρου Μάμαλη



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου