Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Χαρά Ζήκα: "Έρωτας, Χημεία και ΣΕΞ..."


Στο μηνιαίο περιοδικό Καλαμπάκα City no 36 που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες μίλησε η Χαρά Ζήκα, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο "Έρωτας, Χημεία και ΣΕΞ" από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ.





Συνέντευξη της Χαράς Ζήκα στο περιοδικό Καλαμπάκα City για το βιβλίο της Έρωτας, Χημεία και ΣΕΞ


Η Χαρά Ζήκα, η οποία είναι και συνεργάτης του περιοδικού και κείμενα του βιβλίου έχετε διαβάσει στα περασμένα τεύχη αλλά και από την ιστοσελίδα, μιλά μέσα από 10 ερωτήσεις για την δουλειά της και πως ασχολήθηκε με αυτό το μεγάλο θέμα.... Τον Έρωτα.

Με την Χαρά θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε αφού η έντονη δραστηριότητά της δεν σταματά εδώ. Ήδη έχει "βάλει μπροστά" το επόμενο της βιβλίο ενώ το χόμπι της σκέφτεται να το κάνει επάγγελμα.


Ας μάθουμε κάποια πράγματα για την Χαρά και το βιβλίο της το οποίο μπορείτε να το αγοράσετε από τα βιβλιοπωλεία της Καλαμπάκας.

1) Χαρά, όλοι χρησιμοποιούμε τη φράση «ο έρωτας είναι χημεία».  Αυτό υποστηρίζεις κι εσύ στο βιβλίο σου, είναι τελικά έτσι ;

Οι σύγχρονες τεχνικές που μας επιτρέπουν να μελετάμε τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις ουσίες που εκκρίνονται στον οργανισμό επιβεβαιώνουν την άποψη ότι ο έρωτας είναι χημεία. Με τον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει, τα σώματά μας επικοινωνούν πριν καν ανταλλάξουμε λέξη. Αυτό γίνεται με χημικές ουσίες που μας ειδοποιούν ότι με το άλλο άτομο μπορούμε να κάνουμε καλούς απογόνους με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό καλό είναι να ακολουθούμε τις επιταγές του σώματός μας, να μην καταπιέζουμε την επιθυμία μας αλλά και να μη διαλύουμε εύκολα μια σχέση. Γιατί ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που μας συγκλονίζει και μας αναστατώνει. Αλλά ο τερματισμός του είναι από τα πιο τραυματικά γεγονότα στη ζωή μας και εκκρίνονται ουσίες που αποδυναμώνουν την καρδιά. Έχει δηλαδή άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στον ψυχισμό αλλά και στο σώμα μας.



2) Το σεξ πόσο σημαντικό είναι;

Το σεξ είναι ένας ευφυής μηχανισμός της φύσης με σκοπό τη διαιώνιση του είδους. Η ευχαρίστηση που νιώθουμε φτάνοντας σε οργασμό μας ωθεί να αναπαραχθούμε. Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το συναίσθημα της ευχαρίστησης κατά τον οργασμό αναφέρω το παράδειγμα με τα ποντίκια που βρίσκονται σε ένα κλουβί με δύο μοχλούς. Πατώντας τον ένα τους προσφέρεται τροφή ενώ πατώντας τον άλλο φτάνουν σε οργασμό με τη βοήθεια ενός ηλεκτροδίου που έχει τοποθετηθεί στον εγκέφαλό τους. Τα περισσότερα ποντίκια πεθαίνουν από αϋπνία και ασιτία πατώντας το μοχλό που τους προκαλεί ηδονή! Αυτά όμως τα αναφέρω και σε άρθρα μου που γράφω στο Καλαμπάκα city… και με την ευκαιρία σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία!!

3) Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το θέμα;

Το διδακτορικό μου είχε ως θέμα τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Διαπίστωσα ότι μια ουσία –η σεροτονίνη- που ευθύνεται για την κατάθλιψη εμπλέκεται και στον έρωτα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση αυτό και άρχισα να ερευνώ τη νευροχημεία του έρωτα. Έγραφα άρθρα για τη χημεία του έρωτα εδώ και χρόνια σε μεγάλες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και από την ανταπόκριση του κοινού αντιλήφθηκα ότι είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο. Έτσι, συγκέντρωσα κάποια άρθρα, μάζεψα και νέο υλικό και εξέδωσα το βιβλίο.

4) Τι ακριβώς πραγματεύεται το βιβλίο σου;

Εστιάζω στη νευροχημική θεώρηση του έρωτα και εξηγώ με απλό και κατανοητό τρόπο τι μας συμβαίνει στα διάφορα στάδια μιας σχέσης: από το πρώτο ραντεβού, το πάθος, τον οργασμό, τη ζήλια, την απιστία μέχρι την ερωτική απογοήτευση και την εκδίκηση. Αποδεικνύεται ότι όλα είναι μια καθαρά εγκεφαλική λειτουργία. Γνωρίζοντας όλα αυτά ίσως να χάνεται λίγο από το μυστήριο του έρωτα αλλά σίγουρα δε θίγεται το θαύμα της ερωτικής εμπειρίας. Επιπλέον η γνώση αυτή μας βοηθά να καλυτερεύουμε τις ερωτικές σχέσεις μας και να αποκτούν διάρκεια.

5) Τα βότανα και οι συνταγές που αναφέρεις στο βιβλίο έχουν πραγματικά αποτέλεσμα στην αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας;

Πρόκειται για βότανα που αναφέρονται κυρίως σε μεσαιωνικά κείμενα και η επιστήμη σήμερα αποδεικνύει ότι  περιέχουν ουσίες που έχουν διεγερτική δράση. Οι πρόγονοί μας είχαν πολλές γνώσεις για την επίδραση των βοτάνων στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην αρχαία Ελλάδα οι εταίρες ακριβοπουλούσαν τα μίγματά τους και είχε την καλύτερη φήμη εκείνη που είχε την καλύτερη συνταγή! Ας μην ξεχνάμε ότι το πιο γνωστό φάρμακο του κόσμου, η ασπιρίνη, σχετίζεται άμεσα με την ιτιά. Ο Ιπποκράτης πρότεινε ένα αφέψημα από φλοιό ιτιάς για την πτώση του πυρετού, ωστόσο η ασπιρίνη από εμάς τους σύγχρονους χρησιμοποιήθηκε το 1901!

6) Θα κάνεις βιβλιοπαρουσίαση σύντομα;

Μέχρι τώρα έδινα συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα, αυτές τις μέρες ετοιμάζω οπτικό υλικό για να δίνω συνεντεύξεις και στην τηλεόραση αλλά και για τις βιβλιοπαρουσιάσεις. Κανόνισα να κάνω ομιλία στις 7 Μαΐου στη διεθνή έκθεση βιβλίου και μια παρουσίαση στα ΤΕΙ, στους φοιτητές μου. Με έχουν καλέσει από διάφορες πόλεις της Ελλάδας να κάνω παρουσίαση και με βλέπω να κάνω περιοδεία το καλοκαίρι…θα το συνδυάσω με τις διακοπές μου. Προς το παρόν δεν έχω χρόνο για τίποτα άλλο γιατί αυτό το διάστημα έχω πολύ φορτωμένο πρόγραμμα.

7) Εκτός από το να διδάσκεις στα ΤΕΙ τι άλλο κάνεις;

Είμαι πρόεδρος του Συλλόγου ΟΛΚΟΣ (Σύλλογος φίλων της Επιστήμης και του Πολιτισμού). Οργανώνουμε επιστημονικές ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές κλπ. Επίσης έχουμε ομάδα μπάσκετ που παίζει στο πρωτάθλημα του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Πέρυσι πήραμε το κύπελλο και ελπίζουμε ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος. Τα σχέδιά μας για τον επόμενο χρόνο είναι να συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΘ.  Μέχρι το Φεβρουάριο ήμουν και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Σταμάτησα όμως για να έχω χρόνο να διαθέσω στην προώθηση του βιβλίου μου.

8) Ετοιμάζεις άλλο βιβλίο;

Ναι, ήδη έχω ξεκινήσει το επόμενο. Και έχω πολλές ιδέες και για άλλα που θα ακολουθήσουν. Όλα βέβαια έχουν σχέση με τον έρωτα γιατί είναι ένα θέμα ανεξάντλητο, ένα συναίσθημα που καθορίζει τη ζωή μας ολόκληρη…

9) Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Έχω ως χόμπι την παρασκευή σαπουνιών και κεριών. Σκέφτομαι όμως να αρχίσω να το βλέπω και επαγγελματικά. Ήδη αυτές τις μέρες συμμετέχω σε μια έκθεση με τα προϊόντα μου και σκοπεύω να συμμετέχω από δω και στο εξής σε διάφορες εκθέσεις. Θα είχε ενδιαφέρον να οργανώσουμε κάτι ανάλογο και εδώ στην Καλαμπάκα.

10) Έρχεσαι συχνά στην Καλαμπάκα;

Τα προηγούμενα χρόνια δεν ερχόμουν συχνά. Τα τελευταία δύο χρόνια έρχομαι τακτικά γιατί με ξεκουράζει η Καλαμπάκα. Οι ρυθμοί σε μια μεγάλη πόλη είναι έντονοι,  εδώ όλα είναι πιο χαλαρά. Επίσης νομίζω ότι τα Μετέωρα με εφοδιάζουν με μια ήρεμη ενέργεια που μου είναι απαραίτητη για να δημιουργώ και να έχω νέες ιδέες.



Δημοσιεύτηκε ΕΔΩ



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου