Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Λόφος Γορίτσας: Το «μπαλκόνι» του Βόλου


Ο λόφος της Γορίτσας βρίσκεται στη ανατολική πλευρά της πόλης του Βόλου, στην έξοδο προς το νότιο Πήλιο. Στην κορυφή βρίσκεται και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.





Όσον αφορά την ιστορία του λόφου, στη Γορίτσα υπήρχε πόλη η οποία εγκαταλείφθηκε περίπου το 250 μ.Χ.. Πολλοί την ταύτισαν με την αρχαία Δημητριάδα, την Ιωλκό, τη Νήλεια ή το Ορμίνιο. Απόδειξη της ύπαρξης της πόλης είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στο μουσείο της πόλης και τα in situ κατάλοιπα.


Πολλές είναι και οι θεωρίες και οι μύθοι για ενεργειακά πεδία και για υπόγειες σήραγγες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, και κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι είτε κάνουν μία βόλτα για να απολαύσουν τη θέα προς το Βόλο, το Πήλιο και τον Παγασητικό είτε διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση ανεβαίνοντας με τα πόδια το λόφο.
Δυστυχώς, όμως, τα αρχαιολογικά κατάλοιπα δεν προστατεύονται με περίφραξη από την ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία τα θέτει σε κίνδυνο, καθώς πολλά είναι τα σκουπίδια τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα στο χώρο. Επίσης, δεν υπάρχει δημοτικός φωτισμός και η ολοήμερη φύλαξη του λόφου κρίνεται απαραίτητη, καθώς στο παρελθόν πυρκαγιές έχουν απειλήσει τη χλωρίδα του λόφου, η οποία αποτελεί μια «ανάσα οξυγόνου», όσο μπορεί, καθώς μειονέκτημα αποτελεί η παρουσία της ΑΓΕΤ δίπλα στο λόφο.

 Βαγγέλης Πασιάς




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου