Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Έχουν δίκιο τελικά όσοι λένε ότι δεν μας έχει ούτε ο χάρτης...


Τι αποκαλύπτει το αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Τρικκαίων
Κοινή πορεία Τρίκαλα – Καρδίτσα και αυτονομία από τη Λάρισα
Δηλώσεις του δημάρχου κ. Ταμήλου





Κοινή πορεία ως μια μεσαίου μεγέθους πόλη με κοινές εξυπηρετήσεις, τεχνικές και κοινωνικές υποδομές και σχετική αυτονομία από την έδρα της Περιφέρειας, τη Λάρισα, προβλέπει το αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Τρικκαίων, για τις αστικές ζώνες Τρικάλων- Καρδίτσας, όπως αποκαλύπτει σήμερα η ΕΡΕΥΝΑ. Το εν λόγω σχέδιο ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.


Κοινή πορεία
Ο στόχος της οργάνωσης, αναφέρει το παραπάνω σχέδιο στα πλαίσια του αναπτυξιακού προτύπου που προτείνει, είναι η λειτουργία των αστικών ζωνών Τρικάλων -Καρδίτσας, ως μια μεσαίου μεγέθους πόλη με κοινές εξυπηρετήσεις, τεχνικές και κοινωνικές υποδομές και σχετική αυτονομία από την έδρα της Περιφέρειας, τη Λάρισα. Μάλιστα γίνεται λόγος για αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και αστικού περιβάλλοντος του κάθε πόλου, η οποία να αποτελεί μια ισχυρή αναπτυξιακή ζώνη με ακτινοβολία στο σύνολο του δυτικού τμήματος της περιφέρειας και με ιδιαίτερο χαρακτήρα τον παραγωγικό και πολιτιστικό. Στην σημαντική αυτή διεργασία, διευκρινίζεται, ο Δήμος Τρικάλων πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσεων και ενεργειών, ενώ όλες του οι πολιτικές πρέπει να διέπονται από την πρόκληση της ανάδειξης στο πεδίο του ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών πόλεων που απαιτεί οικονομίες και υποδομές κλίμακας, προκειμένου με συνεργασιακές προοπτικές του δίπολου να αντιμετωπισθούν ευρωπαϊκές πόλεις μεγαλύτερου μεγέθους, καλύτερης οργάνωσης, σύγχρονων υποδομών, αλλά και παράδοσης σε διεκδικήσεις έργων, μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων (international events), κλπ.
Γεωγραφική θέση
Επίσης με βάση το αναπτυξιακό πρότυπο απαιτείται η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της πόλης των Τρικάλων σε σχέση με τον ίδιο το Νομό του οποίου είναι πρωτεύουσα αλλά και το υπόλοιπο οικιστικό δίκτυο της δυτικής και κεντρικής Περιφέρειας, ήτοι την Καρδίτσα και τη Λάρισα. Η άρση των δυσχερειών προσπελασιμότητας στις ορεινές περιοχές προς τα δυτικά και προς τα βόρεια με τον υπό υλοποίηση νέο αναπτυξιακό άξονα Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας και Εγνατίας Οδού, πρέπει να αξιοποιηθεί, τονίζεται, προκειμένου ο Δήμος να ενταχθεί στον αναδυόμενο αναπτυξιακό άξονα με προοπτική ανάπτυξης στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, των υπηρεσιών και της μεταποίησης, δίνοντας νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες και αναλαμβάνοντας καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό των πόλεων, καθώς γενικότερα η Περιφέρεια θα μετατραπεί σε διαπεριφερειακή δυτική πύλη προς τη Δυτική Ευρώπη.
Μεσογειακοί αγώνες
Επίσης αναγκαία θεωρείται η μεθόδευση της οργάνωσης του άξονα Τρικάλων - Καρδίτσας και οι διακλαδώσεις από αυτές τις δύο πόλεις προς τα ανατολικά στο πλαίσιο της παράλληλης οργάνωσης του δίπολου διαπεριφερειακής εμβέλειας Λάρισας -Βόλου, που ήδη αρχίζει να λειτουργεί με τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων, και στην οποία πρέπει και δικαιούται να συμμετέχει και ο Δήμος των Τρικάλων ως όμορος Δήμος, στο πλαίσιο της πολιτικής διεκδίκησης μοναδιαίων χωροθετήσεων (εκπαίδευση, πρόνοια, υγεία, αθλητισμός, πολιτισμός κλπ), με εμβέλεια εξυπηρέτησης, όχι μόνον το νομό αλλά και την Περιφέρεια. Επιπλέον σημαντική θεωρείται ακόμα η ενίσχυση του ρόλου της πόλης των Τρικάλων ως έδρα του νομού Τρικάλων με περισσότερη συγκέντρωση και εξειδίκευση σε νομαρχιακού επιπέδου διοικητικές λειτουργίες, και κοινωνικές υποδομές. Στα ίδια πλαίσια προτείνεται και ως κέντρο υπηρεσιών προς την αγροτική παραγωγή με έμφαση στη ζωική και δασική, και ταυτόχρονα προς την τουριστική του ανάπτυξη (Καλαμπάκα - Μετέωρα, η περιοχή της Πίνδου με κέντρο την Πύλη), με παραγωγή καινοτομίας και με προώθηση πολιτικής «έρευνας και ανάπτυξης» και παράλληλη ανάπτυξη περαιτέρω Τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την προώθηση της επιχειρηματικότητας με κατάλληλες συμπληρωματικές υποδομές στους προαναφερθέντες παραγωγικούς τομείς αιχμής.
Δηλώσεις
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος αναφέρει στην ΕΡΕΥΝΑ πως αποτελεί μια πραγματικότητα τα όσα αναφέρονται στο αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, προσθέτοντας πως ήδη υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση με το δήμο Καρδίτσας και το δήμαρχο κ. Βερίλλη για μια κοινή συνεργασία δε διάφορα επίπεδα, διευκρινίζοντας όμως πως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν κάποια πράγματα είναι να σχεδιαστούν και να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές με ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο δράσεων και ενεργειών.

Του Αποστόλη Ζώη -Έρευνα






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου