Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Διαγωνισμός "ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2012" στα Τρίκαλα


Σκοπό έχει τη συνέχιση και διάδοση του εθίμου της Λαζαρίνας  με τα παραδοσιακά κάλαντα και παινέματα.









Την Πέμπτη 5 Απριλίου, 9π.μ. – 12.30μ.μ.,  στο Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου Τρικκαίων  από τον ΟΑΠΚΦΑ « Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και το ΣΦΛΜΤ



Tην Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων  9 π.μ. – 12.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί  η εκδήλωση-διαγωνισμός «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2012» που διοργανώνει ο Ο.Α.Π.Κ.Φ.Α. του  Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων (Σ.Φ.Λ.Μ.Τ.).

Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά των σχολείων του Καλλικρατικού Δήμου Τρικκαίων

Οι Λαζαρίνες θα   πρέπει να έχουν καλάθια από φυσικά υλικά (ψάθα, καλάμι), και στολισμένα με φυσικά λουλούδια, όπως ακριβώς επιτάσσει η τοπική παράδοση, και να ερμηνεύσουν ένα τραγουδάκι από τα παραδοσιακά κάλαντα της εορτής του <<Λαζάρου>> στον τόπο μας.  Σε όλα τα παιδιά προσφέρονται  παραδοσιακά λαζαρινά φιλέματα και ενθύμια συμμετοχής. Θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα καλάθια, τα τρία καλύτερα τραγούδια και οι τρεις καλύτερες ομαδικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι).

Στη Θεσσαλία, όπως και στη Στερεά  Ελλάδα, στη Μακεδονία, και στη Θράκη τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια , οι «λαζαρίνες».  Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια. Καθώς τελείται μέσα την καρδιά της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει , συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης.  Οι λαζαρίνες επίσης συμβολίζουν την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας, είναι οι κοπέλες – μελλοντικές  νύφες που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία.  Σε πολλές περιοχές συμμετέχουν στο έθιμο και γυναίκες άλλων ηλικιών ενώ με την ολοκλήρωσή του συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και όπου χορεύουν και τραγουδούν χορούς.  πιασμένες όλες οι γυναίκες σε ένα κύκλο.

 Σε πολλά χωριά κρατούν και το «λάζαρο» ένα πρόχειρο ομοίωμα ανθρώπου που το στολίζουν με λουλούδια, κορδέλες,  και άλλα χρωματιστά πανιά.

Τα  λαζαρινά κάλαντα εκτός από το τραγούδι με το μήνυμα της θρησκευτικής εορτής  περιλαμβάνουν και τα παινέματα, τραγουδάκια με ευχές για το καθένα μέλος της οικογένειας  (μάνα, παιδί, κοπέλα, αρραβωνιασμένοι, κλπ)  αλλά και της μικρής κοινωνίας του χωριού (ιερέας, δάσκαλος, βοσκός, γεωργός κ.α.).

Παίνεμα για το μικρό παιδί: 

«Μάνα μου, τον γιόκα σου,  τον μοσχοαναθρεμένο,
τον έλουζες, τον χτένιζες, στον δάσκαλο τον στέλνεις.
Κι ο δάσκαλος τον έδερνε με μια ψιλή βεργούλα.
-Παιδί μου, πού είναι τα γράμματα , παιδί μου, που είναι ο νους σου;
- Τα γράμματα είναι στο χαρτί και ο νους μου είναι πέρα.
Πέρα στις ρούσες , στις ξανθές,  πέρα στις μαυρομάτες
πόχουν τα μάτι σαν ελιά, το φρύδι σα γαϊτάνι,
το δόλιο το ματόφρυδο σαν κλόσι από μαντίλι.»


Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής:  ΟΑΠΚΦΑ «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» ,  Δ/νση Πολιτισμού,  24310 76613.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου