Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ « Δρόμοι παλιοί »


Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων διοργανώνει συναυλία-αφιέρωμα για την 36η Επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τον Αντώνη Καλογιάννη, την Τρίτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.





Ο Αντώνης Καλογιάννης άρχισε να τραγουδά με το κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη και κράτησε τη ζωή του κάτω από το φως αυτής της σπουδαίας σχέσης, σαράντα χρόνια. Το παιδί από την Καισαριανή κλήθηκε από τον μεγάλο μας συνθέτη να τραγουδήσει μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη σε 30 συναυλίες που δόθηκαν στην τότε Σοβιετική Ένωση. Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Τον Μάη του 1967 έφτασε στο Παρίσι όπου ξεκίνησε τις μεγάλες συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική, σε αρκετές από τις οποίες συμμετείχε και η Μελίνα Μερκούρη.

Παράλληλα ηχογράφησε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη: «Ο Ήλιος και Χρόνος» που ηχογραφήθηκε ζωντανά από το Palais de Chaillot του Παρισιού, «τα Λαϊκά Νο 1 και Νο 2» σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου, η «Κατάσταση Πολιορκίας» σε ποίηση της Ρένας Χατζηδάκη. Το 1971, με την άφιξη του Μίκη στο Παρίσι, ξεκίνησε έναν νέο μαραθώνιο συναυλιών, με ποταμούς τραγούδια, όπως τα έλεγε ο ίδιος, και έδωσε την πρώτη του συναυλία στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο, με το «Πνευματικό Εμβατήριο» σε ποίηση Αγγέλου Σικελιανού και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

Το έργο ηχογραφήθηκε ζωντανά. Ακολούθησε το – επίσης ηχογραφημένο ζωντανά - σπουδαίο έργο του Γιώργου Σεφέρη «Επιφάνια Αβέρωφ» με την Εθνική Χορωδία της Γαλλίας και αφηγητή τον Υβ Μοντάν.

Ο Αντώνης Καλογιάννης υπηρέτησε με το ίδιο πάθος και άλλα είδη τραγουδιού. Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 συνεργάστηκε με συνθέτες όπως τους: Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Ζωρζ Μουστακί, Αργύρη Κουνάδη, Σταύρο Κουγιουμτζή, Γιώργο Χατζηνάσιο, Ηλία Ανδριόπουλο, Σπύρο Παπαβασιλείου, Μάριο Τόκα, Δημήτρη Λάγιο και Αλέξη Παπαδημητρίου.

Οι συνεργασίες αυτές χάρισαν στο ελληνικό τραγούδι μερικές από τις συγκλονιστικές στιγμές του, από το «Άνοιξε το παράθυρο» και τον «Μέτοικο» μέχρι την «Αννούλα του χιονιά» και το «Σ' αγαπώ, σαν τον ήλιο του Μάη».



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου