Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΚΡΗΝΙΤΣΑ – ΦΩΤΑΔΑ: Το νοικοκύρεμα των κοινοτήτων σε πρώτο πλάνο


Δύο νέες σε ηλικία κυρίες, οι οποίες για πρώτη φορά ασχολούνται με τα κοινά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κ. Μαρίνα Βουτυρέα, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κρηνίτσας και η κ. Θεοδώρα Πολύζου, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φωτάδας, μιλούν για τον «Καλλικράτη» και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά τους.







Οι συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες είναι από τις λίγες στον διευρυμένο Δήμο Τρικκαίων, που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και στην ποιότητα του νερού – όπως δηλώνουν οι πρόεδροι τους – και αυτό γιατί, η μεν κοινότητα της Κρηνίτσας είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης της πόλης των Τρικάλων, η δε κοινότητα της Φωτάδας, έχει καινούργιο υδραγωγείο. Τα βασικότερα προβλήματα όπως εκθέτονται από τις προέδρους, αφορούν την απλή καθημερινότητα και το νοικοκύρεμα των χωριών.

Κρηνίτσα (αγροτική περιοχή, 1.000 μόνιμοι κάτοικοι, απέχει 5 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα)

Μαρίνα Βουτυρέα (πρόεδρος τοπικής κοινότητας)

«Τα προβλήματά μας στην Κρηνίτσα, έχουν ένα όνομα. Την παντελή εγκατάλειψη σε όλα τα επίπεδα καθημερινότητας, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τους αγροτικούς δρόμους, είτε με τον καθαρισμό των καναλιών ομβρίων υδάτων που περνούν μέσα από το χωριό και δημιουργούν με τα στάσιμα ύδατα, εστίες μόλυνσης, είτε έχουν να κάνουν με την ηλεκτροδότηση, την ανεπάρκεια σε λαμπτήρες και ασφαλή τοποθέτησή τους από ηλεκτρολόγους και όχι απλούς πολίτες, είτε με την συντήρηση των δρόμων εντός της κοινότητας, είτε με τα σκουπίδια, το κόψιμο των χορταριών, την συντήρηση του νηπιαγωγείου και πολλά άλλα.
Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα θα έλεγα είναι η συγχώνευση του δημοτικού σχολείου με το δημοτικό σχολείο Παλαιοπύργου. Η Κρηνίτσα είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη κοινότητα με πληθυσμό πάνω από 1.000 κατοίκους, που απέχει μόνο πέντε χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων. Κι όμως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και λειτουργικά. Η πάγια προκαταβολή που μας έδωσε η δημοτική αρχή σε όλους τους προέδρους, αφορά μόνο τρεις κωδικούς, τους οποίους μπορεί να εγκρίνει και να δικαιολογήσει ο Επίτροπος. Την επικινδυνότητα των παιδικών χαρών, ό,τι αφορά την αποκατάσταση πτώσεων δέντρων λόγω καιρικών φαινομένων  - δηλαδή να έχει φτάσει η ώρα της κρίσης πλέον – και, τέλος, τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης. Όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, κανονικά, θα πρέπει να βρίσκουν λύση μέσα από τη δημοτική αρχή, η οποία είναι όμως απούσα. Μιλάνε για έλλειψη χρημάτων, αλλά τα προβλήματα στις τοπικές κοινότητες όλο και γιγαντώνονται».

Φωτάδα (αγροτική περιοχή, δίπλα στον Πηνειό ποταμό, 600 μόνιμοι κάτοικοι, απέχει 10 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα)

Θεοδώρα Πολύζου (πρόεδρος τοπικής κοινότητας)


«Στη Φωτάδα, αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα που θεωρώ ότι αντιμετωπίζουν όλες οι τοπικές κοινότητες του Καλλικρατικού Δήμου Τρικκαίων. Ίσως γιατί ο “Καλλικράτης” ως θεσμός δεν ήταν πλήρως έτοιμος να ανταποκριθεί στα πολλαπλά, σύνθετα και πολλές φορές διαφορετικά προβλήματα των τοπικών κοινοτήτων που συγχωνεύτηκαν.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια καθυστέρηση σε δράσεις της δημοτικής αρχής που κανονικά πρέπει να γίνουν στην ώρα τους, αλλά λόγω και της οικονομικής δυσπραγίας, τα προβλήματα γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Τα μεγαλύτερα προβλήματά μας αφορούν την απλή καθημερινότητα στο χωριό, όπως την αποκομιδή των σκουπιδιών, το κόψιμο των χορταριών, τη συντήρηση των παιδικών χαρών, των πλατειών και των πάρκων, τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας και των δρόμων εντός της κοινότητας.
Ο Πηνειός περνάει δίπλα από το χωριό μας, το πράσινο είναι η καθημερινότητά μας. Θα θέλαμε το χωριό μας να είναι πιο περιποιημένο και αυτό δεν έχει γίνει, έτσι όπως θα θέλαμε να γίνει. Οι πλατείες, οι παιδικές χαρές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι, τα χορτάρια δεν κόβονται τακτικά. Η παιδική χαρά χρειάζεται συντήρηση. Εμείς, για την ασφάλεια των παιδιών, έχουμε αποσύρει από τις παιδικές χαρές κάποια παιχνίδια που έχουν καταστραφεί. 
Προβλήματα με την ποιότητα του νερού δεν υπάρχουν, γιατί έχουμε καινούργιο υδραγωγείο. Το μόνο που μας λείπει, είναι μια γεννήτρια, η οποία θα στέλνει το νερό στα σπίτια, στις περιπτώσεις που υπάρχει διακοπή ρεύματος. Γιατί μέχρι αυτή την στιγμή σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, το χωριό μένει χωρίς νερό.
Επίσης, μας απασχολούν θέματα που αφορούν την τελειοποίηση έργων υποδομής στο χωριό, όπως για παράδειγμα το δίκτυο των ομβρίων υδάτων και τα πεζοδρόμια.
Τέλος, θέλω να πω, ότι όσο πιο νοικοκυρεμένα μπορούν να γίνουν τα χωριά, τόσο πιο ευχάριστα θα αισθάνεται ο κόσμος που μένει και εργάζεται εκεί και αυτό έχει μεγάλη σημασία και για την ανθρώπινη παραγωγικότητα της κάθε κοινότητας».


Λέλα Κατεχάκη


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου