Διεξήχθη στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Σε αυτή την κορυφαία διοργάνωση που έχει παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον συμμετείχαν 105 χώρες με τις Εθνικές τους αποστολές. Εκεί ήταν και η 6μελής Εθνική μας ομάδα, που προέκυψε μετά από τους πανελλήνιους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Μέλος της Ελληνικής ομάδας είναι ο Τρικαλινός Παναγιώτης Λώλας, μαθητής της Α΄ λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά».
Κατόπιν της επίπονης γραπτής δοκιμασίας σε έξι αρκετά δύσκολα ζητήματα και την εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων ο Παναγιώτης Λώλας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Αυτή είναι μία παγκοσμίως σπάνια επιτυχία αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο Παναγιώτης συναγωνίστηκε με μαθητές έως και δύο χρόνια μεγαλύτερούς του απ’ όλο τον κόσμο. Έτσι η γαλανόλευκη σημαία της χώρας μας κυμάτισε ψηλά.
Οι Μαθηματικοί διαγωνισμοί έχουν τις ρίζες τους στο 18ο αιώνα στην Αγγλία. Ο διαγωνισμός Mathematical Tripos άρχισε από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ στη Γαλλία υπήρχε ο διαγωνισμός Concours. Στη χώρα μας ο πρώτος Μαθηματικός διαγωνισμός έγινε το 1933 και υπάρχει συνέχεια μέχρι τις μέρες μας με αρκετά μεγάλη συμμετοχή των μαθητών.
Οι Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι διαγωνισμοί Μαθηματικών στις οποίες συμμετέχουν μαθητές λυκείων από διάφορες χώρες και είναι από εκείνες τις εκδηλώσεις που ισχυροποιούν τους δεσμούς ανάμεσα στις χώρες, προωθούν τις επιστήμες αλλά και τη φιλία μεταξύ των λαών. Η πρώτη Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα έγινε το 1959 στη Ρουμανία και συνεχίστηκε να διεξάγεται κάθε έτος σε διαφορετική χώρα. Με την πάροδο των χρόνων οι συμμετοχές των χωρών συνεχώς αυξάνονται. Οι Μαθηματικές Ολυμπιάδες συγκεντρώνουν το διεθνές ενδιαφέρον της Μαθηματικής επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο, καθώς και κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου. Η Ελλάδα λαμβάνει μέρος με την Εθνική μας ομάδα από το 1975 και ήταν διοργανώτρια το 2004 στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος Μαθηματικής Εταιρείας Ν. Τρικάλων Στέλιος Αμπράζης, δήλωσε για την επιτυχία του Παναγιώτη Λώλα πως «Και σε αυτή την Ολυμπιάδα συμμετείχαν όλες οι μεγάλες δυνάμεις των Μαθηματικών όπως Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Ρουμανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ινδία, Σιγκαπούρη, Τουρκία, Κορέα κτλ. Στις περισσότερες χώρες οι μαθητές που έχουν υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά υποστηρίζονται από το εκάστοτε υπουργείο παιδείας, κάτι το οποίο δε γίνεται στην Ελλάδα.
Ακόμη, σε πολλές χώρες υπάρχουν ειδικά Μαθηματικά σχολεία όπου οι μαθητές καλλιεργούν τη μαθηματική σκέψη και γνώση. Το Παράρτημα Τρικάλων εύχεται στον Παναγιώτη υγεία, διαρκή πρόοδο και κατάκτηση των μελλοντικών του στόχων.»
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου