Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Υπερπεριφέρεια Θεσσαλίας - Στερεάς. Ο "ΝΤΑΒΑΤΖΉΣ" της τοπικής αυτοδιοίκησης...


- Ακυρώθηκε από την υπερπεριφέρεια η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, για παραχώρηση της χρήσης των  καταστημάτων που βρίσκονται στον Άγιο Οικουμένιο.
- Το σκεπτικό είναι ότι "δεν επιτρέπεται η δωρεάν παραχώρηση ακινήτων"


Οι αποφάσεις αφορούσαν στην προσπάθεια αναζωογόνησης της περιοχής, αύξησης εσόδων σε κάποιους κατοίκους της – αν δεν υπήρχε ενδιαφερόμενος, θα εξετάζονταν οι αιτήσεις άλλων δημοτών – και η μη περαιτέρω ερήμωση των κτισμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από παλιό πρόγραμμα (για την αστική ανάπτυξη).


Όμως τα κτίσματα μαράζωσαν, αφού διάφοροι λόγοι δεν επέτρεψαν την ευόδωση των επιχειρηματικών ιδεών, ενώ πολλοί έκαναν λόγο για ηθελημένη εγκατάλειψη. Κάποια στιγμή, δε, είχε διακινηθεί η φήμη ότι ιδιώτης επιθυμούσε τη μίσθωση κάποιων κτισμάτων, προκειμένου να τα εκμεταλλεύεται ως σταθμό εξυπηρέτησης για τα διερχόμενα λεωφορεία, ιδίως όσα έχουν ως προορισμό την Καλαμπάκα.


Κι ενώ τα χρόνια πέρασαν και τα κτίσματα έμειναν άψυχα, η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να τα παραχωρήσει σε ενδιαφερόμενους. Όμως, η αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, εξετάζοντας τις αποφάσεις, σημείωσε ότι:

-    Η δωρεάν παραχώρηση χώρων, δεν σημαίνει παραχώρηση ακινήτων σε ιδιώτες, κάτι που δεν προβλέπεται ούτε από το άρθρο που επικαλείται ο Δήμος, ούτε από άλλη διάταξη. Προβλέπεται μόνο εκμίσθωση των δημοτικών ακινήτων, με την διενέργεια της δημοπρασίας
-    Το σκεπτικό της απόδοσης των κτηρίων αντίκειται στις γενικές αρχές της δημόσιας διοίκησης, καθώς πρόκειται για ελαττωματική αιτιολογία (ανεπαρκής, πλημμελής ή εσφαλμένη).

Συγκεκριμένα,

Α.  δεν γίνεται καμία αναφορά σε κανόνες δικαίου που ρυθμίζουν την έκδοση της διοικητικής πράξης
Β. δεν αναφέρονται οι πραγματικές και νομικές καταστάσεις ενόψει των οποίων επιβάλλεται ή επιτρέπεται η έκδοση της πράξης κατ’ εφαρμογή των κανόνων αυτών
Γ. δεν γίνεται καμία εκτίμηση των σχετικών πραγματικών περιστατικών, προκειμένου να διαπιστωθεί πως το συλλογικό όργανο ενήργησε για το συμφέρον της υπηρεσίας και για την κάλυψη αναγκών του Δήμου
Δ. Αντί αυτών ο Δήμος Τρικκαίων προχώρησε στην απευθείας παραχώρηση χρήσης των δημοτικών ακινήτων χωρίς καμία αιτιολόγηση.


Με άλλα λόγια, η απόφαση είναι μη ορθή ως προς το σκεπτικό της, δηλαδή, αφ΄ ενός δεν επιτρέπεται η δωρεάν παραχώρηση ακινήτων, αφ’ ετέρου δεν δίνονται διευκρινίσεις επί τη ουσίας για τα όσα  πιθανώς προκύψουν από την εκμετάλλευση των κτισμάτων. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η πρώτη σοβαρή που ακυρώνεται για τον Δήμο Τρικκαίων, και μάλιστα σε μια προσπάθεια να κάνει κάτι καλό. Όμως, από την άλλη, ολόκληρη η απόφαση της υπερπεριφέρειας, δείχνει και τον δρόμο για πιθανή μελλοντική αξιοποίηση των κτισμάτων: προς όφελος του Δήμου, σύννομη και ουσιαστικά αιτιολογημένη.
Θανάσης Μιχαλάκης


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου