Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011

Σοβαρά προβλήματα με το νερό στη Χρυσαυγή


- Καταγγέλει ο Αχιλλέας Μοσχόπουλος (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Χρυσαυγής)
- «Θολό νερό και ρολόγια βουλωμένα από πλαστικές σακούλες»

ΧΡΥΣΑΥΓΗ  (500 μόνιμοι κάτοικοι, αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, 12 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα)«Όπως κάθε χωριό και το δικό μας έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία είναι άλυτα προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Το κυρίως πρόβλημα στην Χρυσαυγή είναι το νερό. Το υδραγωγείο έχει να καθαριστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Πολλά ρολόγια ύδρευσης σε σπίτια του χωριού ήταν βουλωμένα και όταν οι χωριανοί φώναξαν υδραυλικούς να δουν τι φταίει, ανακάλυψαν ότι τα ρολόγια ήταν βουλωμένα από πέτρες και χώμα, μέχρι πλαστικές σακούλες! Τα εμφανή προβλήματα ποιότητας του νερού στις βρύσες των σπιτιών του χωριού, με οδήγησαν σε επί τόπου έλεγχο στον πύργο του υδραγωγείου, όπου διαπίστωσα, αφενός ότι το υδραγωγείο ήταν ξεκλείδωτο και αφετέρου ότι ο χλωριωτής δεν λειτουργεί.

Άνοιξα όλους τους κεντρικούς αγωγούς του νερού και άφησα το νερό να τρέξει, όπου και έκανε περισσότερη από μισή ώρα να καθαρίσει από την εμφανή «ζούρα» που υπήρχε μέσα. Κατόπιν πήγα στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ τον κ. Τριγώνη και τον παρακάλεσα να στείλει ένα συνεργείο για να δει τι γίνεται με το υδραγωγείο. Ο κ. Τριγώνης μου απάντησε ότι δεν έχει η ΔΕΥΑΤ πολλά συνεργεία και με παρέπεμψε
σε έναν υδραυλικό στο Μεγαλοχώρι. Πράγματι μίλησα με τον υδραυλικό και περιμένω να έρθει να καθαρίσει το υδραγωγείο.
 Το νερό στις βρύσες, συχνά βγαίνει θολό. Το μισό χωριό πίνει εμφυαλωμένο νερό γιατί δεν εμπιστεύεται το νερό του υδραγωγείου. Όλα τα γύρω χωριά της περιοχής μας, Μεγαλοχώρι, Πατουλιά κ.α, όπως μου είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, έχουν προβλήματα στο νερό, καθώς από την ύπαρξη μαγκανίου στα πετρώματα της περιοχής, οι σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης σκουριάζουν.
Εκτός από το μεγάλο πρόβλημα με το νερό, έχουμε και εκείνο με την εστία μόλυνσης που δημιουργεί ένας παραπόταμος του Πηνειού που περνάει μέσα από το χωριό, ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες στερεύει και λόγω του ότι έχει να καθαριστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι γεμάτος με χόρτα, βάτα, ξύλα και δέντρα, κρατάει σε ορισμένα σημεία του λιμνάζοντα νερά. Η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο με τα σκουπίδια και ψόφια ζώα που πετάνε κάποιοι μέσα. Η δυσοσμία και τα κουνούπια το καλοκαίρι είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα για το χωριό.

Το πρόβλημα αυτό, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να λυθεί σήμερα με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται ο Δήμος Τρικκαίων, αλλά κάποια στιγμή θα ήταν ευχής έργο να διαμορφώσουμε τις πλευρές και τον πυθμένα του παραποτάμου.

Πέρα από αυτά τα δυο μεγάλα προβλήματα, έχουμε τα λειτουργικά καθημερινά προβλήματα, όπως σε όλα τα χωριά, δηλαδή το κόψιμο των χορταριών, τον καθαρισμό των πλατειών, των παιδικών χαρών και των δημόσιων χώρων της κοινότητας. Τα παιδιά μπορούν να παίξουν μόνο στην παιδική χαρά της πλατείας, γιατί οι υπόλοιπες είναι ακόμη πνιγμένες στα χορτάρια.

Από την άλλη, οι αγροτικοί δρόμοι, χρειάζονται οπωσδήποτε συντήρηση όπως και οι δρόμοι του χωριού που είναι γεμάτοι με μεγάλα αυλάκια, γιατί τα φορτηγά του γειτονικού λατομείου περνάνε μέσα από το χωριό, με το βάρος τους καταστρέφουν το οδόστρωμα».

Λέλα Κατεχάκη


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου