Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Γνωρίζουν κάτι περισσότερο από μας οι μέλισσες;


-  Μελισσοκόμοι σε απόγνωση
-  Συνδέουν την κακή μελισσοκομική χρονιά με τις εκρήξεις των ηφαιστείων στην Ισλανδία, την πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα και τις χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης
Της Λέλας Κατεχάκη

Είναι γεγονός ότι η φύση φέτος είναι ενάντια στην παραγωγή μελιού.


Μέχρι στιγμής, σε όλη την Ελλάδα, λόγω των καιρικών συνθηκών, η παραγωγή είναι μηδαμινή. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών κυρίως της βραδινές ώρες, τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, οι βασίλισσες δεν μπόρεσαν να εκκολάψουν τον γόνο, άρα δεν μπόρεσαν να γίνουν μεγάλοι πληθυσμοί μελισσών. Από την άλλη, αυτοί οι μικροί πληθυσμοί μελισσών, δεν μπόρεσαν να συλλέξουν το μέλι από τα λουλούδια, γιατί οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές και το νέκταρ δεν ανέβαινε στο λουλούδι. 

Τα έλατα επίσης φέτος δεν έδωσαν επίσης καθόλου μέλι.


 Μια οι μεγάλες εκρήξεις των ηφαιστείων στην Ισλανδία, όπου η ηφαιστειακή τέφρα επηρέασε με τον τρόπο της τις καιρικές συνθήκες, μια η πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα, μια τα ραδιενεργά κατάλοιπα που δεν μας μαρτυρούν το μέγεθος τους και δεν ξέρουμε όλη την αλήθεια, μια οι βροχές και η χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης στην Ελλάδα, έφεραν την μελισσοκομική χρονιά, την χειρότερη των τελευταίων 25 ετών» δηλώνουν στον «Ενεργό Πολίτη», ο κ.  Κώστας Θάνος (βιοκαλλιεργητής μελισσοτρόφος, πρόεδρος Μελισσοκόμων Νομού Τρικάλων) και ο κ. Γιάννης Ζαφείρης (κτηνίατρος-μελισσοτρόφος, πρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Τρικάλων).
«Την μελισσοκομική χρονιά 2011, σε όλη την Ελλάδα, από πλευράς ανάπτυξης των μελισσών και παραγωγής μελιού, ακόμα και οι παλιοί μελισσοκόμοι, την συγκρίνουν με την μηδαμινή μελισσοκομική χρονιά του 1986, όταν δηλαδή είχαμε το ατύχημα στο Τσερνομπίλ» τονίζει ο κ. Ζαφείρης, υπογραμμίζοντας: «ότι η Πολιτεία θα πρέπει να ασχοληθεί με το ζήτημα και να κάνει ειδικές μετρήσεις και αναλύσεις του περιβάλλοντος.

Μέλισσες: «δείκτες» μόλυνσης περιβάλλοντος
«Η μελισσοκομία είναι μια φιλοσοφία. Από την άλλη οι μέλισσες είναι «δείκτες» της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Είναι πολύ ευαίσθητα όντα, επηρεάζονται από το περιβάλλον και δείχνουν το πόσο υγιές είναι το περιβάλλον που ζούμε. Χωρίς μέλισσες δεν μπορεί να υπάρξει γονιμοποίηση των φυτών και των δέντρων και εφόσον δεν υπάρχει γονιμοποίηση, δεν μπορεί να υπάρξει καλή καρποφορία, χωρίς καρποφορία υπάρχει έλλειψη φρούτων και λαχανικών και σταδιακά, όταν αυτό συμβαίνει για πολλά χρόνια, οδεύουμε προς την εξαφάνιση του είδους του ανθρώπου. Όταν θα εξαφανιστεί το μέλι, θα εξαφανιστεί και ο άνθρωπος», λέει ο κ. Θάνος και σημειώνει με νόημα: «Στα 40 χρόνια που ασχολούμαι με την μελισσοκομία, τόσο άσχημη χρονιά δεν έχω ξαναδεί. Είναι χειρότερα και από την χρονιά του Τσερνομπίλ. Μέσα στα μελίσσια, ψάχνουμε με το κιάλι να βρούμε μέλι».
 Υπάρχει κίνδυνος νοθείας;
Στην ερώτησή μας σχετικά με τους κινδύνους νοθείας που μπορεί να γίνουν στο μέλι, λόγω της χαμηλής παραγωγής του την φετινή χρονιά, οι κ. κ. Γ. Ζαφείρης και Κώστας Θάνος απαντούν κατηγορηματικά: «Η ποσότητα του μελιού φέτος είναι περιορισμένη, αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, όπως ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών. Από τους μελισσοκόμους νοθεία δεν θα γίνει. Δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει με τα εισαγόμενα μέλια. Εκεί υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος νοθείας.
Ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει, να υπάρχει ταινία πάνω στο μέλι που θα αγοράζει, η οποία θα πρέπει να αναγράφει τα στοιχεία του παραγωγού και το είδος του μελιού».

Λέλα Κατεχάκη

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου