Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Στη μνήμη του Νώε Παρλαβάντζα,Πολιτικού Επιστήμονα-Δημοσιογράφου


Θλίψη και οδύνη κυρίευσε τα μέλη της ΕΕΛΣΠΗ και τους πολυάριθμους και απανταχού φίλους του Νώε Παρλαβάντζα, όταν πληροφορηθήκαμε ότι η άνιση μάχη που έδινε με τον καρκίνο, σήμερα έλαβε τέλος.

Από τον Βάιο Φασούλα




 Δύσκολο να καταγράψει κανείς το μωσαϊκό των αποθεμάτων που άφησε ο Νώε Παρλαβάντζας, ιδιαίτερα για τον γράφοντα, όπου υπήρχε μια δεκάχρονη αμοιβαία φιλία, όπως δύσκολη είναι και η συνειδητοποίηση του εκλιπόντος. Βέβαιο είναι πως η Ελλάδα έχασε έναν ακούραστο σκαπανέα της γνώσης και της επιστήμης, η ΕΡΤ-ΕΡΑ 5 Φωνής της Ελλάδας-Δίκτυο Χωρίς Σύνορα θρηνεί την απώλεια ενός πανάξιου συναδέλφου, η Ομογένεια θρηνεί και η απώλεια για την ΕΕΛΣΠΗ, ενός δικού της ανθρώπου, φίλου και συνεργάτη είναι πάρα πολύ μεγάλη.         

Τιμώντας τη μνήμη του, θα ήθελα να μου επιτραπεί μια σύντομη αναφορά για όσους δε γνωρίζουν το Νώε Παρλαβάντζα και το έργο του.           

Νώε Παρλαβάντζας, Πολιτικός Επιστήμονας και Δημοσιογράφος, γεννημένος στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1957, έγινε γνωστός μέσα από την καθημερινή ενημερωτική ομογενειακή εκπομπή της «ΦΩΝΗΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΡΑ 5 «Δίκτυο Χωρίς Σύνορα»).         

Βραβευμένος, ήδη, από διεθνείς φορείς με κύρος και αναγνωρισιμότητας, όπως είναι ο «Γερμανοελληνικός Οικονομικός Σύνδεσμος( DHW)», η «Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)», εκτιμάται ότι αποτελεί ήδη ένας από τους λίγους πολύτιμους Συμβούλους και εξειδικευμένος καθ’ ύλην Δημοσιογράφος με επιστημονική κατάρτιση πάνω σε θέματα της Ελληνικής Διασποράς. Η ευρυμάθεια και η ενγένει πολιτισμική του συγκρότηση προσφέρουν αντικειμενικότητα, πολύπλευρη ενημέρωση και πολυεπίπεδη ανάλυση των πιο δύσκολων και σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Απόδημος Ελληνισμός.         

Η συστηματική και κατάλληλα μεθοδευμένη διάδοση της ελληνικής κουλτούρας που προσφέρει επίσης στους πολυπληθείς ακροατές της «Φωνής της Ελλάδας» σε όλον τον κόσμο, το καθιστούν αξιόπιστο φορέα διαμόρφωσης μιας θετικής εικόνας για τη σύγχρονη Ελλάδα.         

Ο Νώε Παρλαβάντζας, ανιδιοτελής και ακούραστος σκαπανέας της Δημοσιογραφικής έρευνας, δίνει επίσης βαρύτητα και προβάλλει θετικά-κριτικά τη δημιουργική δράση της ΕΕΛΣΠΗ, κάνοντας έτσι γνωστό το έργο της σε χιλιάδες ακροατές ανά την υφήλιο.         

Στις «περγαμηνές» συγκαταλέγονται επίσης μερικά σημαντικά εθνογραφικά-πολιτιστικά ντοκιμαντέρ που έκανε με την ΕΡΤ και την ZDF. Αξιομνημόνευτη είναι επίσης η διδακτική του δράση και εμπειρία στους τομείς της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού σε διάφορες δημόσιες και δημοσιογραφικές σχολές στην Ελλάδα.         

Τέλος σημαντική είναι και η πολύπτυχη εργασία του σε διακρατικά ευρωπαϊκά προγράμματα με θέματα που αφορούν τον «στρατηγικό σχεδιασμό παραγωγής πολιτισμικού έργου-αγαθού, καθώς και της οργάνωσης-παροχής πολιτιστικών υπηρεσιών και εκδηλώσεων».          

Τελειώνοντας, για την μακροχρόνια προσφορά του της προβολής του ελληνικού πολιτισμού και την προώθηση της Λογοτεχνίας της Διασποράς, ο Νώε Παρλαβάντζας, μέσω της ΕΡΑ 5 Φωνή της Ελλάδας, αποτέλεσε μια πολιτιστική μεγάλων μεγεθών γέφυρα. Η ΕΕΛΣΠΗ δε θα ξεχάσει ποτέ την προσφορά του. Αγαπημένε μας φίλε των Πέντε Ηπείρων Νώε αιώνια η μνήμη σου.      


Βάιος Φασούλας, Τρίκαλα  Ιούλιος 22  2011

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου