Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Λόγος στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων των Τρικάλων


Σπαθάδες – Βαλτινό. «Δεν έχουμε κανένα σημαντικό πρόβλημα»









Δωδέκατη εβδομάδα του αφιερώματος στις τοπικές κοινότητες του «Καλλικρατικού» Δήμου Τρικκαίων και πρώτη φορά ακούσαμε και από τους δυο προέδρους που φιλοξενούνται σήμερα στην στήλη, ότι τα χωριά τους δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ο κ. Βόκας Ηλίας, πρόεδρος επί δέκα χρόνια του  Πολιτιστικού Συλλόγου Σπαθάδων, του Καποδιστριακού Δήμου Παραληθαίων  αποφάσισε όπως μας δήλωσε, να ασχοληθεί πρώτη φορά με την τοπική αυτοδιοίκηση στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, εν όψει του αυτοδιοικητικού συστήματος «Καλλικράτης», μετά από την απογοήτευση όπως χαρακτηριστικά είπε, που είχε από το σύστημα «Καποδίστριας».

Δηλώνει πανευτυχής γιατί οι Σπαθάδες, έχουν πλέον ποιοτικό νερό, μετά από 15 χρόνια, μετά από την άμεση επέμβαση της ΔΕΥΑΤ στο χρόνιο πρόβλημα της κοινότητας. Όσο αφορά τα προβλήματα καθημερινότητας, θεωρεί αφενός ότι πρέπει να δείξουν όλοι ανοχή εν μέσω της οικονομικής κρίσης συνδυασμένης με την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος, εξαιτίας του χρέους του και αφετέρου, δηλώνει ότι ο εθελοντισμός πρέπει να αρχίσει να γίνεται υπόθεση του κάθε μέλους των τοπικών κοινοτήτων.

Από την άλλη, ο κ. Δημήτρης Σταμούλης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαλτινού (εκλεγμένος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης), είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση δέκα χρόνια. Δωρικός στις δηλώσεις του, όταν κλήθηκε να μας μιλήσει για τα προβλήματα του αντιμετωπίζει το χωριό του, επικεντρώθηκε στην δήλωση ότι η τοπική κοινότητα Βαλτινού δεν αντιμετωπίζει κανένα σοβαρό πρόβλημα. Επισήμανε την καλή συνεργασία με τους αντιδημάρχους και σχολίασε το σύστημα «Καλλικράτης» λέγοντας: «Είναι ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί. Αν δεν γίνει κάτι, θα μας αποτελειώσουν όλες τις τοπικές κοινότητες».

Ο κ. Σταμούλης δεν δέχτηκε να φωτογραφηθεί για τις ανάγκες της στήλης, για αυτό δεν υπάρχει η φωτογραφία του στο αφιέρωμα.


 Σπαθάδες (300 μόνιμοι κάτοικοι, αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, 500 μέτρα υψόμετρο, 23 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, στην τοπική κοινότητα ανήκει και ο συνοικισμός Αγίου Νικολάου με 100 μόνιμους κατοίκους)

«Το χρόνιο πρόβλημα ποιότητας νερού, λύθηκε σε μια μέρα»

 Ηλίας Βόκας (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σπαθάδων)

«Από ότι ήμασταν στον «Καποδίστρια», είμαστε καλύτερα αυτή την στιγμή, τουλάχιστον ως τοπική κοινότητα Σπαθάδων. Ο Καποδίστριας λειτούργησε πιο πολύ κομματικά και στηρίχθηκε πολύ στις προσωπικές σχέσεις του εκάστοτε Δημάρχου με τους δημοτικούς συμβούλους.

Δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερο για το καλό των χωριών, είτε αυτό αφορά την οργάνωση, είτε τις δημοτικές υπηρεσίες που μπορούσε κάποιος να απευθυνθεί. Θεωρώ ότι το σύστημα «Καλλικράτης» είναι μια πρωτοποριακή προσπάθεια που δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα και μέχρι τώρα πιστεύω είναι αποτελεσματικό, τουλάχιστον όσο αφορά το χωριό μας. Πολλοί μιλάνε για απρόσωπο Δήμο, αλλά ξεχνούν ότι υπάρχουν δημοτικές υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν. Τέτοιες υπηρεσίες δεν έχουμε ξαναδεί.
Χαρακτηριστικά σας αναφέρω το περιστατικό που έγινε πριν από μια βδομάδα στο χωριό μου. Καλέσαμε την ΔΕΥΑΤ γιατί είχαμε προβλήματα σοβαρά με την ποιότητα του νερού.

Το νερό μας δεν χλωριώνονταν τα τελευταία 15 χρόνια. Υπήρχαν σπασίματα και διαρροές, υπήρχαν συνθήκες τριτοκοσμικές στα αντλιοστάσια. Είχαμε μεγάλες φθορές και μεγάλες απώλειες χρημάτων από διαρροές νερού. Όταν καλέσαμε την υπηρεσία της ΔΕΥΑΤ, είδαμε να ανεβαίνει στο χωριό μας ολόκληρη δύναμη, αποτελούμενη από ένα συνεργείο 20 ατόμων. Εμείς ήμασταν μαθημένοι να έρχεται σε ανάλογες περιπτώσεις ο αντιδήμαρχος όπου με το συμβούλιο της κοινότητας και με τις μηδαμινές γνώσεις που είχαν επί του θέματος (αφού κανείς δεν ήταν ειδικός), προσπαθούσαν να φτιάξουν την χλωρίωση. 

Όταν είδαμε το συνεργείο με τους 20 εργάτες – που είχαν μαζί τους μηχανήματα, κομπρεσέρ, όλα τα εργαλεία και τα υλικά που χρειάζονταν και από τις 8 το πρωί, μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, έφτιαξαν και τελείωσαν όλες τις εργασίες, από τα σπασίματα, μέχρι την χλωρίωση –  κανένας χωριανός δεν πίστευε τι έβλεπαν τα μάτια του. Το συνεργείο ήρθε στο χωριό μέσα σε τέσσερις μέρες από την μέρα που το καλέσαμε. Ένα χρόνιο πρόβλημα του χωριού, τουλάχιστον 15 ετών, φτιάχτηκε σε μια και μόνο μέρα! Στο χωριό, όλοι πίναμε εμφυαλωμένο νερό πάνω από 20 χρόνια, γιατί είχαμε προβλήματα και με την παλιά γεώτρηση και ο κόσμος ήταν φοβισμένος.

Με τον «Καλλικράτη» ανακαλύψαμε ότι ο χλωριωτής που υπήρχε, ναι μεν εφοδιάζονταν με χλώριο, αλλά ποτέ το χλώριο δεν έπεφτε μέσα στο νερό, γιατί τα μπεκ ήταν λάθος τοποθετημένα. Για αυτό οι αναλύσεις που κάναμε έδειχναν μεγάλη ποσότητα κολοβακτηριδίων και μηδέν χλώριο, για αυτό πολύ συχνά το νερό έβγαινε ακατάλληλο!
Ανάρτησα τις αναλύσεις του νερού στα καφενεία του χωριού χωρίς να ντρέπομαι πλέον για το νερό και κανένας δεν φοβάται να πιει νερό από την βρύση. Αυτό είναι ένα επίτευγμα του «Καλλικράτη».
Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως εκ μέρους όλης της κοινότητας Σπαθάδων, ολόκληρη την ΔΕΥΑΤ που έκανε στο χωριό μας αυτό το υπέροχο έργο.

Όσον αφορά τα άλλα προβλήματα, το γκρέιντερ για την πυροπροστασία και για να καθαριστούν οι δρόμοι από τα χορτάρια, μας το έστειλαν, λίγο αργά, αλλά το έστειλαν.

Τα υπόλοιπα προβλήματα, είναι γνωστά όπως σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Είναι τα προβλήματα με τα χόρτα, την καθαριότητα, τον φωτισμό, τους αγροτικούς δρόμους και την πρόσβαση στα χωράφια και τις κτηνοτροφικές μονάδες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα με το πετρέλαιο και τις βενζίνες για το κόψιμο των χορταριών. Αυτό όμως δεν συναντάται μόνο στον Δήμο Τρικκαίων, αλλά σε όλη την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μειωμένων οικονομικών δεδομένων που υπάρχουν.
Ξέρουμε το χρέος του Δήμου προς τους προμηθευτές του, όπως και το νόημα και την λογική του «Καλλικράτη», ότι δηλαδή χρειάζεται μια εθελοντική προσπάθεια και στήριξη, γιατί ολόκληρη η χώρα μας είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση».



Βαλτινό (1000 μόνιμοι κάτοικοι, αγροτική περιοχή, απέχει 12 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα)

«Το Βαλτινό δεν έχει κανένα πρόβλημα»

 Δημήτρης Σταμούλης (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Βαλτινού)

«Το Βαλτινό δεν έχει κανένα πρόβλημα. Όλα καλά. Θέλω να σημειώσω την καλή συνεργασία με την δημοτική αρχή και τους αντιδημάρχους. Κάνουν ότι μπορούν. Έχουν ακούσει τα προβλήματα της κοινότητας όπως τους τα έχω μεταφέρει κατά καιρούς και προσπαθούν».
Στην ερώτησή μας σχετικά με τα προβλήματα καθημερινότητας στην κοινότητα, ο κ. Σταμούλης δήλωσε: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα». Σχετικά με τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού και συντήρησης της αγροτικής οδοποιίας, προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των τοπικών κοινοτήτων, δήλωσε: «Εμάς έρχονται και αλλάζουν τις λάμπες με καλαθοφόρα οχήματα όταν μαζεύεται μια ικανή ποσότητα καμένων λαμπτήρων. Και το γκρέιντερ ήρθε, αλλά δεν μπορεί να μπει τώρα να δουλέψει στους δρόμους, γιατί θα δυσκολέψει τους αγρότες στις μετακινήσεις τους, από και προς τα χωράφια, αφού είναι εποχή που οι αγροτικές εργασίες συνεχίζονται».
Σχολιάζοντας το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα «Καλλικράτης» τόνισε: «Αυτό είναι το μεγάλο κακό. Είναι μια ανοιχτή πληγή και ότι χειρότερο μπορούσε να συμβεί στα χωριά. Αν δεν γίνει κάτι, θα μας αποτελειώσουν όλες τις τοπικές κοινότητες».




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου