Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ο Δήμος Τρικκαίων μαζί με την κυβέρνηση εκβιάζει τους ανέργους


Την ένταξη του Δήμου Τρικκαίων   στο περιβόητο Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας», που καρατομεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, απoφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.






Την απόφαση υπερψήφισαν, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της ανεργίας», η παράταξη  της Δημοτικής Αρχής  η οποία κατέθεσε και τη σχετική πρόταση, καθώς και η παράταξη του κ. Ταμήλου.
Κατά ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» , καταγγέλλοντας ότι οι παρατάξεις που ενέκριναν την ένταξη του δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα, βάζουν πλάτη στην εφαρμογή βαθύτατα αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης.

Για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος ο Δήμος Τρικκαίων ως συμπράττων φορέας θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Εργασίας /ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που θα είναι ο δικαιούχος φορέας του προγράμματος υπογράφοντας σχετικό Μνημόνιο-Σύμφωνο Συνεργασίας. Άλλο ένα δείγμα γραφής των ξεπουλημένων πλειοψηφιών  των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το πρόγραμμα στο Δήμο Τρικκαίων αφορά σε 549 θέσεις για 5μηνη εργασία με μισθό 625€ μεικτά .Κάθε άνεργος  θα συμμετέχει σε μια μόνο θέση εργασίας σε διάστημα 12 μηνών. Κατά τα άλλα  ο κ. Λάππας ισχυρίζεται ότι ο δήμος μπορεί να λειτουργήσει με 600 συνολικά εργαζόμενους. Τότε γιατί συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχοντας ήδη απολύσει το σύνολο των συμβασιούχων?

Γιατί με το πρόγραμμα αυτό, και ο Δήμος Τρικκαίων θα καλύψει ανάγκες των υπηρεσιών του που προκύπτουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος δεν επιτρέπει προσλήψεις εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί τις ανάγκες του συστήματος για ανακύκλωση της ανεργίας( όπως λέμε ανακύκλωση των σκουπιδιών), και διαχείριση της διαρκώς αυξανόμενης φτώχειας. Είναι σύμβαση άθλια δουλεμπορική, είναι μια ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που ρίχνει τους μισθούς κάτω ακόμη και από την απαράδεκτη σύμβαση της ΓΣΕΕ.


Καμία αμφιβολία δε χωρά πως τα προγράμματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν, για άλλη μια φορά, ως μηχανισμοί πολιτικής και εργασιακής ομηρίας και με βαθύτερο στόχο την εμπέδωση της πολιτικής που μετατρέπει το δικαίωμα στην εργασία σε εργαλείο διατήρησης της κυριαρχίας του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος. Αποδεικνύεται ότι είναι ενταγμένο στη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των κομμάτων του να κάνουν ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, συνολικά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να τσακίσουν τις εργασιακές σχέσεις και ειδικά στους δήμους, να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επενδύσεις των επιχειρηματιών στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών των δήμων.

Η άποψη που λέει ότι σε εποχή οικονομικής κρίσης τέτοιου είδους προγράμματα είναι «καλοδεχούμενα» είναι επικίνδυνα παραπλανητική. Τέτοια προγράμματα  όπως «τοπικά σύμφωνα απασχόλησης» , «τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης» , «μερική απασχόληση», «stage», «ολιγόμηνες συμβάσεις» , είχαν εδραιωθεί την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας. Απλά σήμερα με αφορμή την κρίση διευρύνονται ακόμη πιο πολύ.

Με όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται πως οι δήμαρχοι και οι δημοτικές αρχές που υπηρετούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων εφαρμόζουν πολιτικές διαχείρισης της πολιτικής που γεννά τα οξυμένα προβλήματα, θέτοντας στους ανέργους διλήμματα που ισοδυναμούν με τον πιο κυνικό εκβιασμό. Δηλαδή να επιλέξουν ανάμεσα στην "κοινωφελή εργασία" με αμοιβή - ψίχουλα και ημερομηνία λήξης και στην παρατεταμένη ανεργία.

Οι ίδιοι που ψήφισαν αυτό το έκτρωμα είναι οι ίδιοι που θα απολύσουν σε λίγο καιρό όσους "ωφεληθούν" και τότε θα είναι πάλι η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" που θα αντιδρά στην απόλυση και θα διατρανώνει την ανάγκη για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για  μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους και όχι γενίκευση της ελαστικής εργασίας, όπως μεθοδεύεται.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης:
Καΐκης Γιώργος
Τάσιος Κώστας
Λιατίφης Γιώργος 

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου