Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Θεσσαλικό πρωινό στα ξενοδοχεία


Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναλάβει για την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού ως κυρίαρχο τουριστικό προϊόν.







Η παρουσίαση έγινε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την παρακολούθησε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κος. Γιώργος Κολέτσος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος καθώς επίσης και ξενοδόχοι. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας και Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, κος. Κώστας Δημ. Λεβέντης, ενώ στις τρεις αντιπροσωπευτικές περιοχές ο σεφ της Μεγάλης Βρεταννίας, κος. Ευαγγέλου, είχε συμπεριλάβει εκτός από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, και την Θεσσαλία.

Σημαντική παρακαταθήκη για την επιτυχία του «ελληνικού πρωινού» είναι η κατάρτιση Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας (ΤΣΠ) σε κάθε προορισμό. Αυτά αποτελούν πρωτοβουλίες συνεργασίας επιχειρηματιών διαφόρων κλάδων με στόχο δια της γαστρονομίας να επιτυγχάνεται η προβολή των προορισμών και η ανάδειξη του ποιοτικού τουρισμού και της ταυτότητας των περιοχών με αποτέλεσμα την προστιθέμενη αξία του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.


Η δημιουργία Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας (ΤΣΠ) θα απαιτεί την ύπαρξη ειδικού σήματος για το «ελληνικό πρωινό» το οποίο θα διασφαλίζει τις προδιαγραφές ποιότητας, θα επιτρέψει την υιοθέτησή του από σημαντικό αριθμό ξενοδόχων μελών του ΞΕΕ, οι οποίοι θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο προώθησης και marketing για αύξηση της πελατείας τους και της ανταγωνιστικότητάς τους. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει θέσει ως αντικειμενικό του σκοπό, την άνοιξη του 2012, οι επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων να μπορούν να απολαμβάνουν τον τοπικό γαστρονομικό πλούτο μέσα από το «ελληνικό πρωινό».

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι απλά ένα μοντέρνο διατροφικό concept, αλλά αποτελεί «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας» σύμφωνα με την UNESCO.


Ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι σύντομα θα εκδοθεί εγχειρίδιο-οδηγός για την εφαρμογή του «ελληνικού πρωινού» από τους ξενοδόχους, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να υπάρξει μια «κινηματική» αφύπνιση όλων των εμπλεκομένων, παραγωγών, γαστρονόμων, επαγγελματιών ούτως ώστε να μπορέσουν να συστηθούν σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα ποιότητας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι στόχος του ΞΕΕ είναι στην αρχή της προσεχούς τουριστικής περιόδου οι επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων να ξεκινήσουν να υιοθετούν τα τοπικά προϊόντα μέσα από το νέο θεσμό.

Στο «ελληνικό πρωινό» θα προσφέρονται:


- Ελληνικά Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), κατοχυρωμένα από την ΕΕ. Τέτοια προϊόντα κατάλληλα για πρωινό έχουν κατοχυρωθεί από την Ελλάδα στις κατηγορίες: αρτοσκευάσματα, τυριά–γαλακτοκομικά, μέλι, ελιές–ελαιόλαδα, φρούτα–καρποί.
- Πολυάριθμα παραδοσιακά προϊόντα και παρασκευάσματα που έχουν καταγραφεί και αναγνωρίζονται για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και την ποιότητά τους, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ανεξάρτητα από το ό,τι η χώρα μας δεν έχει προχωρήσει σε κατοχύρωσή τους.
- Βιολογικά προϊόντα με βάση τους καταλόγους των κατοχυρωμένων προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Βασικό στοιχείο της επιλογής των υλικών που συνθέτουν το ελληνικό πρωινό, είναι να αποτυπώνουν σε ένα σημαντικό ποσοστό (όχι μικρότερο του 50%), την παραγωγική και πολιτισμική ταυτότητα των περιοχών-προορισμών, δημιουργώντας αφενός διαφοροποίηση των προορισμών και αφετέρου προστιθέμενη αξία στις περιοχές.

Ο τρόπος παρασκευής αντιπροσωπευτικών εδεσμάτων στους διάφορους τόπους της Θεσσαλίας, συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί η παραδοσιακή θεσσαλική κουζίνα, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φτάνει έως σήμερα με βάση τις πρώτες ύλες που ήταν διαθέσιμα από την καλλιέργεια της γης ή τα ζώα.

Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι τόσο σαν Μαγνησία, όσο και σαν Θεσσαλία θα δουλέψουμε πιστοποιώντας το θεσσαλικό πρωινό με τις ιδιαιτερότητες ανά περιοχή. Δήλωσε επίσης ότι είναι ευτυχής που στη χερσαία Μαγνησία ένας μεγάλος αριθμός ξενοδόχων που ξεπερνά τους 100 έχουνε υιοθετήσει, κατόπιν παρότρυνσης της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα πρακτικές για την παρασκευή και εμφάνιση του πρωινού. Προσθέτει ότι οι πρακτικές αυτές  σίγουρα θα βοηθήσουνε ούτως ώστε να αυξηθεί ο αριθμός ξενοδοχείων ανεξαρτήτως κατηγορίας που θα ήθελαν να εντάξουν στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της διαμονής και αυτό του ελληνικού πρωινού.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου