Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«Προβληματικές διαδικασίες, θολά αποτελέσματα».


-Ν. Λέγκας για την απογραφή του πληθυσμού ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.







Τη μη ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων της απογραφής δύο μήνες μετά την περαίωσή της στηλίτευσε από το βήμα της Βουλής, με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Τρικάλων Ν. Λέγκας.

Ο κ. Λέγκας τοποθετούμενος στη συζήτηση της κύρωσης της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου επέκρινε την «κοινοβουλευτική και νομοθετική 
ανακολουθία» που προκαλείται από το γεγονός ότι η Βουλή, συζητά το θέμα της απογραφής του πληθυσμού όταν οι διαδικασίες της έχουν ολοκληρωθεί, οι ρυθμίσεις έχουν ισχύσει, τα αποτελέσματα έχουν ήδη καταγραφεί.

«Τι εντύπωση δίνουμε αλήθεια στους πολίτες όταν μας ακούν να συζητάμε ετεροχρονισμένα, εκ των υστέρων,  για ένα απολύτως προγραμματισμένο γεγονός, όπως η απογραφή; Τι εντύπωση δίνουμε στους πολίτες όταν ερχόμαστε να συζητήσουμε για την απογραφή δύο μήνες αφότου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον πληθυσμό και σχεδόν τέσσερεις μήνες αφότου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τα κτίρια;», αναρωτήθηκε ο κ. Λέγκας τονίζοντας ότι με την πολιτική της «η κυβέρνηση έβαλε το κάρο πιο μπροστά από το άλογο»

Ο αν. Τομεάρχης ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι γι’ αυτό το απολύτως προγραμματισμένο γεγονός χρειάστηκε να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όταν στο Σύνταγμα της χώρας και συγκεκριμένα η 1η παράγραφος του άρθρου 44 ορίζει με μεγάλη ευκρίνεια ότι  Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μπορεί να εκδίδει, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας«σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Ο κ. Λέγκας έθεσε προς τον παριστάμενο υπουργό ευθέως το ερώτημα ποια είναι η  «έκτακτη περίπτωση» και ποια είναι η «εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη», τη στιγμή κατά την οποία όλοι γνωρίζουμε ότι η απογραφή πραγματοποιείται το πρώτο μονό έτος κάθε δεκαετίας.

«Ποιος είναι αλήθεια ο λόγος που για ένα απολύτως προγραμματισμένο γεγονός υποκαθίσταται η Βουλή στο νομοθετικό της έργο από την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση; Ποιος ο λόγος που αφαιρείτε ουσιαστικά η νομοθετική εξουσία από τη Βουλή; Γιατί κάνατε αυτό το …νομοθετικό άλμα», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

«Δυστυχώς η Βουλή σήμερα εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, στερείται της δυνατότητας να συζητήσει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ευρύτερη διαδικασία και την ουσία της απογραφής. Μιλάω για την ενημέρωση του κόσμου. Μιλάω για τις κλειστές πόρτες που βρέθηκαν και τις επιπτώσεις που έχουν στην ποιότητα των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν. Μιλάω για τα θολά αποτελέσματα που μπορεί να μπερδέψουν περαιτέρω την εικόνα που έχουμε για την απογραφή της κατάστασης της χώρας», τόνισε ο Ν. Λέγκας.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. επιδεικνύοντας στάση ευθύνης θα ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου κι αυτό για να αποφευχθούν διαδικαστικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν, ενώ τόνισε ότι «διαχωρίζουμε τη θέση μας από την ακολουθηθείσα διαδικασία με την οποία διαφωνούμε απόλυτα». Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να μην τεντώνει τις αντοχές αλλά και τις ανοχές των κομμάτων της αντιπολίτευσης» και υπογράμμισε ότι οι διαδικασίες του επείγοντος και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου «τραυματίζουν τον Κοινοβουλευτισμό, σε μια περίοδο μάλιστα που δέχεται συλλήβδην βολές και απαξιωτικές επιθέσεις».



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου