Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ θα είναι το ίδιο αντιλαϊκό με τα προηγούμενα

Σε ομιλία του σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Κεραμίδι, ο Αχιλλέας Κανταρτζής μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αναφερόμενος στα καυτά και οξυμμένα προβλήματα που για μια ακόμα φορά αντιμετωπίζουν τα φτωχά και μεσαία στρώματα των αγροτών ανάμεσα σε άλλα είπε και τα εξής:




«…Ακόμα μια χρονιά οι αγρότες βλέπουν τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων στο σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, το γάλα κλπ. Ενώ η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και στις τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Η φτωχομεσαία αγροτιά θα νοιώσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση τα επόμενα χρόνια, με την ΚΑΠ και τον λεγόμενο «έλεγχο υγείας»
Οι εκλογές του Οκτώβρη οδήγησαν σε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά όχι σε αλλαγή πολιτικής. Η ίδια πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς θα συνεχισθεί και τα βήματα θα επιταχυνθούν.

Η νέα αναπτυξιακά πολιτική που διακηρύσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την πράσινη ανάπτυξη κλπ. θα έχει επίσης βαριές συνέπειες για τα πλατιά στρώματα των κατοίκων της υπαίθρου και ο νομός μας θα υποστεί νέα πλήγματα

Η νέα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να περιμένουν στήριξη των τιμών. Βέβαια την ώρα που η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν υπάρχουν πόροι για να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα την ίδια ώρα έδινε διαβεβαιώσεις στους βιομήχανους για νέα κίνητρα και ενισχύσεις, μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων με πρόσχημα την ανάπτυξη. Επέκταση STAGE στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τζάμπα εργαζόμενους στους μεγαλοεπιχειρηματίες, την απαλλαγή τους από ασφαλιστικές εισφορές με πρόσχημα τα κίνητρα για πρόσληψη νέων εργαζομένων κλπ.

Ολα αυτά δείχνουν το ψέμα και την υποκρισία της κυβέρνησης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα και πλούτος αλλά ότι τον πλούτο τον διαχειρίζεται η πλουτοκρατία που κυβερνά είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ.

Οι εξαγγελίες της για στήριξη του αγροτικού επαγγέλματος με επαγγελματική εκπαίδευση και επαγγελματική κατοχύρωση με την δημιουργία ΤΕΜΠΕ για τους αγρότες, θα χρησιμοποιηθεί για την συνέχιση αυτού που ξεκίνησε η ΝΔ. Δηλαδή το διαχωρισμό στους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες » ξεπετώντας τα φτωχά στρώματα που για να τα φέρουν βόλτα αναγκάζονται να κάνουν μεροκάματα είτε στην οικοδομή είτε με κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα. Θα περιορίσει έτσι τον αριθμό των αγροτών που επιδοτούνται, κόβοντας τους αγρότες με μικρό αγροτικό εισόδημα. Άρα θα ενισχυθεί η συγκέντρωση της παραγωγής σε ακόμα λιγότερους.

Το ίδιο ανέξοδες για τα φτωχά στρώματα είναι και οι εξαγγελίες της για αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στο 11%. Στην πλειοψηφία των αγροτών δηλαδή σε εκείνους με μικρό εισόδημα δεν θα προσθέσει ούτε ψίχουλα, ενώ θα είναι σημαντική ενίσχυση στο στρώμα εκείνο των αγροτών με μεγάλο τζίρο, δηλαδή τους μεγαλοαγρότες.

Με την πράσινη ανάπτυξη λέει η κυβέρνηση θα στηρίξουμε την υγιεινή μεσογειακή διατροφή. ΝΑΙ, η μεσογειακή διατροφή είναι υγιεινή, αλλά το ερώτημα είναι: Θα έχουμε προστασία της εγχώριας παραγωγής ή θα καταναλώνουμε μεσογειακά προϊόντα που θα εισάγονται από τις άλλες χώρες. Με άλλα λόγια έχουμε φθηνά και υγιεινά τρόφιμα για τους εργαζόμενους, για τον λαό, ή θα καταναλώνουμε αυτά που συμφέρουν τους μεγαλοεμπόρους και τους βιομηχάνους που κοιτάζουν τα κέρδη τους;

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Η πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση θα χειροτερέψει την κατάσταση για την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της υπαίθρου, για τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση και για αυτό κλιμακώνει την επίθεση της και συκοφαντεί το ΚΚΕ.

Εγινε μάλιστα και αυτό…Σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προηγούμενη βδομάδα συζητήθηκε το θέμα πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ΚΚΕ και το Λαϊκό κίνημα , τις αντιστάσεις των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι, οι έντιμοι άνθρωποι που ακολούθησαν είτε το ΠΑΣΟΚ είτε την ΝΔ γνωρίζουν καλά ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν έλειψε από τους αγώνες των εργαζομένων. Γνωρίζουν καλά και αυτό διδάσκει η ιστορία και η πείρα ότι κάθε επίθεση στο ΚΚΕ ήταν ο προάγγελος αντιλαϊκών μέτρων. Μέσα από τέτοιες επιθέσεις στο ΚΚΕ επιδιώκονταν πάντα, να απομονώσουν την εμπροσθοφυλακή των εργαζομένων, το ΚΚΕ, από τα άλλα λαϊκά στρώματα για να τους αποδυναμώσουν, να τους κάμψουν, και να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς αντιστάσεις.

Απευθυνόμαστε σε όλους, και σε εκείνους που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και σε εκείνους που ψήφισαν ΝΔ. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειάζεται ανασύνταξη του αγροτικού και λαϊκού κινήματος. Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ανακούφισης:

Με αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν ένα βιώσιμο εισόδημα
Προστασία της εγχώριας παραγωγής και ουσιαστικά μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής.

Να διεκδικήσουν τον άλλον δρόμο ανάπτυξης ώστε ο πλούτος να ανήκει σε αυτούς που παράγουν και όχι σε εκείνους που τον σφετερίζονται, το μεγάλο κεφάλαιο.»
Γραφείο Τύπου
Της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ



ΤΑ ΔΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Κλιμάκιο της Ν.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ επισκέφτηκε το χωριό Ελάφι και είχε συνάντηση με τους κατοίκους.
Απ’ την πλευρά του ΚΚΕ αναφέρθηκε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ & ΝΔ που για χρόνια έχουν αφήσει άλυτο το πρόβλημα της ιδιοκτησίας στις δασικές εκτάσεις.
Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι τα δάση ,τα βουνά ,οι παραλίες ,πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία και να αξιοποιηθούν προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα ,να παλέψουν για να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση και για τη συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα προστασίας και διαχείρισης της δασικής περιουσίας.

Από το γραφείο τύπου της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου