Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Εισηγητική ομιλία του Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλους της ΚΕ και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.


Απευθυνόμαστε στους εργάτες, τους υπάλληλους , τους  άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, τους  επιστήμονες που αγωνιούν για την επιβίωση τους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες,  τις γυναίκες.






Ζητάμε από τα εργατικά – λαϊκά στρώματα να εμπιστευθούν τις θέσεις, τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις του ΚΚΕ που ποτέ δεν τους  έκρυψε την αλήθεια.  

Τους καλούμε να δώσουν την μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με τον νου και την σκέψη κυριολεκτικά  στην επόμενη μέρα, Πως θα αντιμετωπίσουν την καινούργια θύελλα αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται. Δεν μιλάμε μόνον για το μνημόνιο. Μιλάμε και για όσα προηγήθηκαν και κυρίως για αυτά που έρχονται. Τον ολοκληρωτικό πόλεμο απέναντι στους λαούς της ΕΕ που κήρυξαν  οι κυβερνήσεις της χωρών της ΕΕ  ιδιαίτερα με τα όσα αποφασίσθηκαν στην προχθεσινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
 Αυτό σηματοδοτούν οι  τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ. Ένα μνημόνιο διαρκείας με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δηλαδή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο, δεν θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα από τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Έχει ιστορική ευθύνη ο λαός όχι μόνον να αγνοήσει τον εκβιασμό του πρωθυπουργού περί χρεοκοπίας και αποσταθεροποίησης αλλά και να κάνει όσο γίνεται πιο αδύναμη την κυβέρνηση όπως επίσης και την ΝΔ.
Η χρεοκοπία και η πτώχευση του λαού είναι κάτι που στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει. Μειώσεις μισθών, συντάξεων, ανεργία που τσακίζει κόκαλα μια συνεχής αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων με φόρους κλπ. Αυτήν την διαδικασία της λεγόμενης ελεγχόμενης χρεοκοπίας την ζούν καθημερινά χιλιάδες αυτοαποσχολούμενοι που ζουν με το άγχος του αύριο.
Λέει ψέματα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση  ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.  Το επόμενο διάστημα πλατιά στρώματα των εργαζομένων θα δουν την θέση τους να χειροτερεύει.

 Και μόνον αυτά που αναφέρονται στο μνημόνιο είναι αρκετά για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι τι έρχεται μπροστά τους. Νέες μειώσεις αποδοχών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που θα μας οδηγήσει στις ατομικές και σε μισθούς ακόμα πιο κάτω και από τα 590 ευρώ που έχουν ήδη δρομολογήσει. Μετά τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία τώρα έρχεται η σειρά των Επικουρικών συντάξεων για νέες περικοπές. Να υπενθυμίσουμε την  αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και στο πετρέλαιο θέρμανσης και μια σειρά άλλα οδυνηρά για τον λαό μέτρα .

Ο « Καλλικράτης» αυτόν τον στόχο υπηρετεί, να διευκολύνει αυτές τις αρνητικές αλλαγές και ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας της παιδείας. Και σε αυτό συμφωνούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Η ΝΔ απέφυγε να καταψηφίσει το μνημόνιο που ψήφισαν μαζί  ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Ήθελε για λόγους τακτικής να κρατήσει τα προσχήματα να μην κόψει τελείως τις γέφυρες επαφής με τον λαό αλλά δεν διαφωνεί με τα μέτρα. Στον έναν χρόνο  η ΝΔ έχει ψηφίσει τα 30 από τα 60 νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε και ο κ. Σαμαράς που επίσης δηλώνει ότι αν έρθει στην κυβέρνηση θα το σεβασθεί το μνημόνιο  και θα το εφαρμόσει. 
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μαζί με τα ωμό εκβιασμό μίλησαν και για κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Εμείς το λέμε καθαρά. Όσο περισσότερο σταθεροποιείται αυτό το αντιδραστικό πολιτικό σύστημα τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται για τον λαό. Τόσο περισσότερο θα αποσταθεροποιείται το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Έχει άλλωστε την εμπειρία που οδήγησαν οι σταθερές κυβερνήσεις που τον εκβίαζαν τόσα χρόνια να εκλέγει.

Επομένως  το αντίθετο πρέπει να γίνει. Αφού  ο λαός δεν μπορεί να το ανατρέψει μια και έξω, ας το κάνει τουλάχιστον πιο αδύναμο να μην έχει  τουλάχιστον την ικανότητα να προωθεί  αντιλαϊκά μέτρα, να το κάνει πιο αδύναμο και στο τέλος να το νικήσει.
Αναμφισβήτητα ετοιμάζουν τα εναλλακτικά σενάρια. Για κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχουν τις εφεδρείες τους. Και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη από την μια αλλά και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη για κεντροαριστερές λύσεις. Ετοιμάζουν και νέα κόμματα όπως με την κ. Μπακογιάννη. Όλες αυτές οι  διεργασίες έναν στόχο έχουν. Να διασφαλίσουν την συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Επομένως στις 7του Νοέμβρη πρέπει να γίνει ένα βαθύ ρήγμα στον συσχετισμό δυνάμεων. Από κοινού και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να δουν την δύναμη τους να συρρικνώνεται να νιώσουν τρόμο.

Ο λαός μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την αποσταθεροποίηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αντίθετα θα είναι κερδισμένος  όσο πιο ισχυρό αναδειχθεί το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης που υποστηρίζει παντού στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Είναι οι συνδυασμοί που συσπειρώνουν κομμουνιστές και ριζοσπάστες αγωνιστές γνωστούς στους εργαζόμενους σε δύσκολες στιγμές μέσα τους αγώνες, στις απεργίες και στα μπλόκα εκεί που κρίνονταν σε τελευταία ανάλυση η ζωή μας
Γνωρίζετε ότι εδώ στην Περιφέρεια η Λαϊκη συσπείρωση έχει υποψήφιο περιφερειάρχη τον Βαγγέλη Μπούτα , γνωστό από την πολύχρονη δράση του στο αγροτικό κίνημα και αντιπεριφερειάρχη στα Τρίκαλα την Βάσω Μπακάση, γυναικείο στέλεχος του κόμματος και του εργατικού κινήματος.

Στον Δήμο Τρικκαίων τον Γιώργο Καϊκη στέλεχος του ΚΚΕ, παλαιό πρωταθλητή. Στο Δήμο Καλαμπάκας τον Θανάση Κώτσιο δάσκαλο,στέλεχος του ΠΑΜΕ. Στον Δήμο Πύλης τον Δημήτρη Αρμάγο μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και στον Δήμο Φαρκαδόνας την Βαγγελιώ Στεργίου δασκάλα, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επανειλημμένα είδαν τα όνειρα τους να διαψεύδονται, που νοιώθουν απογοήτευση και αγανάκτηση να κάνουν τον θυμό τους δύναμη. Να κάνουν τώρα το βήμα να  γυρίσουν τις πλάτες στους συνδυασμούς των δύο μεγάλων κομμάτων, να δώσουν την ψήφο τους στους συνδυασμούς του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Δεν ζητάμε λευκή εξουσιοδότηση θα μας κρίνουν καθημερινά. 

Η ενίσχυση του ΚΚΕ και των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης θα εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται και μέσω «Καλλικράτη».  Θα δώσει άλλα φτερά και αέρα στους αγώνες του ΛΑΟΥ. Θα εμφυσήσει ένα αίσθημα δύναμης και αυτοπεποίθησης που χρειάζεται για να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού και του λαϊκού κινήματος για να βγεί στον δρόμο της αντεπίθεσης. Για να μην πτωχεύσει ο λαός και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για  να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου