Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ο Γιώργος, ο Μιχάλης και η Σουηδία (Μια ιστορία της Ασκληπιού...)


Στοκχόλμη, Μάιος του 1972. Ο Μιχάλης Ζιάγκας, Τρικαλινός της διασποράς, στέλεχος του ΠΑΚ και έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου- που το διάστημα εκείνο βρισκόταν στον Καναδά- ζούσε σε ρυθμούς γκασταρμπάϊτερ βγάζοντας το μεροκάματο στις φάμπρικες της Σουηδικής πρωτεύουσας.




Όμως, εκτός από τα τρέχοντα ήταν επιφορτισμένος και με ένα πολύ σημαντικό καθήκον. Ο Ανδρέας του είχε εμπιστευθεί την κηδεμονία του μεγάλου του γιου, του φοιτητή Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έμενε μαζί του στο ίδιο σπίτι, πήγαινε καθημερινά στο Πανεπιστήμιο, αλλά στον ελεύθερο χρόνο του ο Μιχάλης τον έπαιρνε μαζί του στη δουλειά για να βγάζει χαρτζιλίκι καθώς τα χρόνια ήταν δύσκολα για όλους.

Την περίοδο εκείνη έφτασε στη Στοκχόλμη μια παρέα Τρικαλινών εκδρομέων οι οποίοι έσπευσαν να συναντήσουν τον Ζιάγκα, γνωρίζοντας ότι ζει εκεί και μπορεί να τους κατατοπίσει σε πολλά κατά τις ημέρες της παραμονής τους. Μεταξύ αυτών ήταν και ο βιομήχανος Τριαντάφυλλος Δερπανόπουλος ο οποίος ζήτησε να του βρει κάποιον έλληνα ώστε να τον βοηθήσει να επισκεφτεί ένα εργοστάσιο ξυλείας έξω από τη Στοκχόλμη. «Μην ανησυχείς θα σου στείλω εγώ ένα δικό μου παιδί» του είπε ο Μιχάλης, όπως και έγινε. Ο Δερπανόπουλος έκανε τις επισκέψεις που ήθελε και μάλιστα έμεινε εντυπωσιασμένος από το νεαρό ξεναγό που τον εξυπηρέτησε χωρίς να δεχτεί να πάρει χρήματα.

Τον Αύγουστο του 74 ο Μιχάλης Ζιάγκας ειδοποιήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου να πάρει τον Γιώργο και να συναντηθούν όλοι μαζί στο Λονδίνο για το ιστορικό ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Η χαρά τους μεγάλη αλλά δεν υπήρχαν λεφτά ούτε για τα… αεροπορικά εισιτήρια. Τελικά η λύση βρέθηκε από το… μεροκάματο καθώς ο Μιχάλης, με βοηθό τον Γιώργο, ανέλαβαν να καθαρίσουν ένα Σουηδικό σχολείο εξασφαλίζοντας έτσι τα χρήματα που έψαχναν για να φτάσουν μέχρι το Λονδίνο!

Με την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου και των υπολοίπων στην Αθήνα, ο Δερπανόπουλος διαπίστωσε έκπληκτος παρατηρώντας τις φωτογραφίες, ότι ο νεαρός φοιτητής που τον ξενάγησε στο εργοστάσιο ξυλείας ήταν ο μεγάλος γιος του Ανδρέα. Χθες, 37 χρόνια μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε τη Στοκχόλμη ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η αυθεντικότητα της ιστορίας φέρει την υπογραφή του Μιχάλη Ζιάγκα, ένα φθινοπωρινό βράδυ στο Μπελαίρ της Ασκληπιού…

Του Κώστα Τόλη στην Ενημέρωση...




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου