Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

H Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων στις 29 Νοεμβρίου 2010 παρουσιάζει την ταινία "H νύχτα των ηλιοτροπίων"


(La noche de los girasoles/ The night of the sunflowers a.k.a. Angosto)του Χόρχε Σάντσεθ-Καμπεθούδο
3 υποψηφιότητες στα Βραβεία Γκόγια
Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ της Βενετίας





Δύο αποτρόπαια εγκλήματα. Ένα φρικτό λάθος.

Το δίλημμα: δικαιοσύνη ή εκδίκηση.

Το πτώμα μιας νεαρής κοπέλας εντοπίζεται σε ένα λιβάδι με ηλιοτρόπια. Ένας πωλητής που ταξιδεύει πολύ λόγω δουλειάς, παρακολουθεί τις λεπτομέρειες για το συμβάν στην τηλεόραση ενός ξενοδοχείου. Στο μικρό χωριό Ανγκόστο, η ανακάλυψη μια προϊστορικής σπηλιάς φέρνει ενθουσιασμό και την άφιξη ενός έμπειρου γεωλόγου, της νεαρής φίλης του και του βοηθού του. Ο διευθυντής του τοπικού αστυνομικού τμήματος ετοιμάζεται για τη συνταξιοδότησή του, ενώ ο βοηθός του, που είναι και γαμπρός του, σχεδιάζει να ξεφύγει από την ανία του γάμου και της δουλειάς του.

Μέσα από μία σειρά γεγονότων που σοκάρουν, οι τύχες αυτών των ανθρώπων εμπλέκονται σε έναν περίπλοκο ιστό βίας, προδοσίας και φόνων...

Ισπανία, Έγχρωμο, 1:1.85, 123', 2006




Παίζουν:

Καρμέλο Γκόμεζ (Εστέμπαν), Τζούντιθ Ντιακατέ (Γκάμπι), Κέλσο Μπουγκάλο (Αμαντέο), Μανουέλ  Μορόν (Πωλητής) Μαριάνο Αλαμέντα (Πέντρο), Βιθέντε Ρομέρο (Τομάς), Βάλτερ Βιδάρτε (Αμός), Τσεθάρεο Εστέμπανεθ (Θεθίλιο), Φερνάντο Σάντσεθ Καμπεθούδο (Μπένι), Πέτρα Μαρτίνεθ (Μάρτα)


Σενάριο και Σκηνοθεσία: JORGE SÁNCHEZ-CABEZUDO

Παραγωγή: ENRIQUE GONZÁLEZ MACHO

Συμπαραγωγή: LUIS GALVÃO TELES (FADO FILMES, Πορτογαλία), MICHAEL GENTILE (THE FILM, Γαλλία)

Διεύθυνση Φωτογραφίας: ÁNGEL IGUACEL

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: DIEGO MODINO, ALBERTO SÁNCHEZ-CABEZUDO   

Κοστούμια: SILVIA GARCÍA-BRAVO                                

Μοντάζ: PEDRO RIBEIRO

Ήχος: VASCO PEDROSO

Μακιγιάζ: LOLA LÓPEZ



=============

Χόρχε Σάντσεθ-Καμπεθούδο (σενάριο και σκηνοθεσία) για την ταινία


Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΗΛIΙΟΤΡΟΠΙΩΝ είναι μια ταινία νουάρ που διαδραματίζεται σε ένα ορεινό απομακρυσμένο χωριό και εστιάζει σε οκτώ χαρακτήρες. Σε αυτό το θρίλερ-δράμα, παρακολουθούμε τις ξαφνικες αλλαγές στις ζωές των οκτώ ανθρώπων οι οποίες είναι συνέπειες ενός δραματικού συμβάντος. Η υπόθεση παίρνει όλο και περισσότερο περίπλοκη τροπή καθώς ένας ένας οι ήρωες εγκλωβίζονται  σταδιακά όλο και πιο ασφυκτικά σε αδιέξοδες καταστάσεις.

Η ταινία είναι χωρισμένη σε έξι κεφάλαια: «Ο άντρας στην πανσιόν», «Οι σπηλαιολόγοι», «Ο άντρας στο δρόμο», «Oι ευσυνείδητες αρχές», «Άμος ο τρελός», και «Ο  αλλιγάτορας». Κάθε κεφάλαιο αφηγείται την ιστορία από τη σκοπιά ενός ή δύο κύριων χαρακτήρων, οι οποίοι παίζουν δευτερεύοντες ρόλους στα άλλα κεφάλαια. Με αυτόν το τρόπο, μαθαίνουμε για τις προσωπικές τους ιστορίες προτού εμπλακούν στην κύρια πλοκή και έχουμε μια καλύτερη κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας και των κινήτρων τους. Οι επιλογές των ηρώων και οι αντιδράσεις τους δίνουν στην ταινία ξαφνικές και αναπάντεχες εξελίξεις. Όλοι τους είναι συνηθισμένοι χαρακτήρες που απρόσμενα βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις και ένας από τους κύριους στόχους της ταινίας είναι το να εξερευνηθεί πώς οι άνθρωποι λειτουργούν υπό το βάρος μιας εξαιρετικά σύνθετης και δραματικής κατάστασης. Πώς οι περιστάσεις και οι προσωπικοί ψυχολογικοί και συναισθηματικοί μηχανισμοί τους εξηγούν τη συμπεριφορά τους και, προ πάντων, πώς δικαιολογούν τις πράξεις τους και το πώς συνεχίζουν στη ζωή τους.

Η ταινία δεν διαχωρίζει τους ήρωες σε καλούς ή κακούς. Απλά τους παρουσιάζει πολύ ανθρώπινους με σθένος, αδυναμίες και ιδιαιτερότητες. Μερικοί απ' αυτούς θεωρούν ότι είναι ιδιαίτεροι, με αυστηρές αρχές αλλά καταλήγουν να συγχωρούν σοβαρά παραπτώματα. Η ταινία δεν επιδιώκει να τους δικαιολογήσει ή να κρίνει αυτές τις συμπεριφορές με ηθοπλαστικό τρόπο. Περιγράφει ένα ορισμένο ηθικό κλίμα, μια ορισμένη κατάσταση πραγμάτων και δεν επιχειρεί να δώσει καμία απάντηση. Απλά αφηγείται και ζητά από το θεατή να σκεφτεί και να καταλήξει μόνος του.

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΗΛIΟΤΡΟΠΙΩΝ επίσης εξετάζει το φαινόμενο της βίας. Το είδος εκείνο που προκύπτει από τα πιό βασικά ένστικτά ή προκαλείται από την ανικανότητα επικοινωνίας και της οπτικής των πραγμάωτν από τη σκοπιά του άλλου. Αυτός ο ανόητος τύπος βίας απεικονίζεται με μεγάλη αυστηρότητα στη ταινία. Δε δικαιολογείται ως εκδίκηση και oύτε παρουσιάζεται ως ελκυστικό θέαμα. Γίνεται ένα γεγονός με πολύ δυσάρεστες, δραματικές συνέπειες που αλλάζουν για πάντα τις ζωές όλων των χαρακτήρων.

Η ταινία είναι επίσης για τη μοναξιά, την απομόνωση και την εγκατάλειψη αλλά και για τη δυστυχία που προκαλεί η λαχτάρα για μια νέα, διαφορετική ζωή.



Η ΝΥΧΤΑ των ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΩΝ είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χόρχε Σάντσεθ-Καμπεθούδο. Με τις δυο πρώτες μικρού μήκους ταινίες του La gotera (1996) και Mustek (1996) συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και κέρδισε πολλές διακρίσεις.

======================

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

"... η δομή της ταινίας είναι επιτυχώς περίπλοκη και η αμαρτία που βαραίνει την φαινομενικά αθώα κοινωνία απαθανατίζεται με τρόπο που καθιστά τις ανόσιες πράξεις ακόμα πιο σοκαριστικές..."

David Parkinson, EMPIRE
=================

"… ο κομψός ψυχρός μύθος του Καμπεθούδο για την ανθρώπινη επιθετικότητα,  αποξένωση και ανομία, εξελίσσεται σε μια νύχτα ηθικού χάους."

Anton Bitel, FILM4

======================

"...λαμπρά έξυπνο φιλμ που ξαφνιάζει..."

Nick Funnell, TIME OUT

====================

"... αναπάντεχο, ευφυές  θρίλερ για το θάνατο, την τύχη και τη μοίρα. .. Σφιχτοδεμένο και δόλιο... θα μείνετε άναυδοι από την αυθάδεια που  επιδεικνύει ο Καμπεθούδο..."

Johnathan Romney, THE INDEPENDENT
================
"... μια συναρπαστική αφήγηση ενός εγκλήματος και του πως οι  κραδασμοί μιας άνομης πράξης καθιστούν αθώους ανθρώπους θύματα.... οι ερμηνείες είναι αψεγάδιαστες."

Philip French, THE GUARDIAN
====================

"…ένα υπέροχο θρίλερ... αναπάντεχο και περίτεχνο φιλμ"

Paul Julian Smith,  SIGHT & SOUND

====================

"σφιχτοδεμένο, σίγουρο ντεμπούτο... οι ηθοποιοί είναι εξαίσιοι..."

Jonathan Holland, VARIETY

====================

"μια εξαιρετική ιστορία απρόσμενης βίας"

EL PAIS

--
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΑΦΜ 090176917
ΤΗΛ:6986316460


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου