Tα 57 νέα πρόσωπα που εκλέχθηκαν άµεσα – χωρίς σταυρό – µε τους νικηφόρους συνδυασµούς των περιφερειακών εκλογών θα παίζουν πλέον ρόλο - κλειδί στις νέες περιφέρειες.
Βασικό µέληµά τους θα είναι να λειτουργήσουν ως σύνδεσµοι των περιοχών, στις οποίες αναδείχθηκαν, µε την κεντρική περιφερειακή αρχή. Πέρα από τον γνωµοδοτικό τους ρόλο, οι αντιπεριφερειάρχες θα επωµιστούν κρίσιµες αρµοδιότητες που συνδέονται µε την καθηµερινότητα των πολιτών.
Σε αυτές συγκαταλέγεται η λειτουργία των αποκεντρωµένων υπηρεσιών της περιφέρειας, ώστε να µην είναι αναγκασµένοι κάτοικοι µιας περιοχής να τρέχουν σε κάποια άλλη προκειµένου να εξυπηρετηθούν.
Παράλληλα, µε απόφαση του περιφερειάρχη θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα σε συγκεκριµένους τοµείς, ενώ ανάλογα καθήκοντα µπορεί να ανατεθούν και σε άλλους τρεις συµβούλους, οι οποίοι θα οριστούν αντιπεριφερειάρχες. Ετσι, όπως σήµερα υπάρχουν οι αντιδήµαρχοι ή οι αντινοµάρχες πολεοδοµίας, από την 1η Ιανουαρίου, υπεύθυνοι θα είναι κάποιοι αντιπεριφερειάρχες.
Ορισµένοι θα κληθούν να «τρέξουν» πολιτικές οι οποίες σχετίζονται µε µεταφορές, µε την απασχόληση, µε αναπτυξιακές δράσεις, µε επιχειρηµατική δραστηριότητα ή µε θέµατα περιβάλλοντος, που αποτελούν µερικές µόνο από τις νέες ευθύνες που θα έχουν οι περιφέρειες.
Τα σκουπίδια
Ιδιαίτερο ρόλο θα έχουν οι αντιπεριφερειάρχες στο πλαίσιο της µητροπολιτικής οργάνωσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Από τη διαχείριση των σκουπιδιών µέχρι τη διαχείριση των υπερτοπικών χώρων πρασίνου και των ορεινών όγκων περιλαµβάνονται στις µητροπολιτικές αρµοδιότητες, οι οποίες στην περίπτωση της Αττικής χωρίζονται σε τέσσερις τοµείς – περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, χωρικού σχεδιασµού και αστικών αναπλάσεων, µεταφορών και συγκοινωνιών καθώς και πολιτικής προστασίας και ασφάλειας – και όπου επικεφαλής θα τεθούν αντιπεριφερειάρχες.
ΤΑ ΝΕΑ
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου