Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ψάχνοντας τον χαμένο θησαυρό στη Βασιλική...


- Εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο η αίτηση ιδιώτη για να ξεκινήσουν η εκσκαφές
- Αναμφίβολα είναι ένα θέμα που συναρπάζει τους ανθρώπους διαχρονικά. 




Η φιγούρα του Ιντιάνα Τζόουνς είναι σαφώς η πιο γνωστή και πιο χαρακτηριστική για τους κυνηγούς θησαυρών και πολύτιμων αντικειμένων.

Αμύθητοι θησαυροί από την αρχαιότητα, μυστικές κρύπτες που φανερώνουν στους επίδοξους κυνηγούς τα πολύτιμα αντικείμενά τους, εκτάσεις που τυχόν κρύβουν αμέτρητες λίρες, μυστικοί χάρτες από τους πολέμους του 20ου αιώνα που οδηγούν σε εξαφανισμένες περιουσίες, χαμένα νομίσματα, ανιχνευτές κι ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους…


Ακόμη κι αν όλα αυτά φαντάζουν αρκετά έξω από την πραγματικότητά μας, υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους η αναζήτηση τέτοιων μυστηρίων και αινιγμάτων αποτελεί πάθος.

Κατά την προχθεσινή συνεδρίασή τους τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Βασιλικής κλήθηκαν να συζητήσουν την έγκριση ή μη της αίτησης για άδεια εκσκαφής ανεύρεσης κρυμμένου θησαυρού που κατέθεσε στο δήμο ένας Ελληνοαυστραλός.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν παράγοντες του δήμου Βασιλικής ο αιτών θεωρεί πως η ποσότητα χρυσού που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ μεγάλη και χρονολογεί την παρουσία του στον χώρο από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Η αίτηση αφορούσε περιοχή μεταξύ Βασιλικής και Αγίων Θεοδώρων (πλησίον των Αγίων Θεοδώρων) και το βάθος εκσκαφών φθάνει τα 20 μέτρα.

Ήδη έχουν ληφθεί ανάλογες αδειοδοτήσεις από την κτηματική Υπηρεσία, τον στρατό, την αρχαιολογική Υπηρεσία, το δασαρχείο και το υπουργείο Οικονομικών.

Εκείνο που απέμεινε ήταν η απόφαση του δήμου Βασιλικής που κλήθηκε να αποφασίσει κατά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση.

Το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα την άδεια, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την διαδικασία υπογραφής του σχετικού συμφωνητικού θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσκαφής από τον ιδιώτη.

Μάλιστα το Σώμα αποφάσισε να δεχτεί την εκχώρηση του 2%. Να υπογραμμιστεί ότι το 50% του θησαυρού, αν αυτός βέβαια βρεθεί, το λαμβάνει το κράτος ενώ το υπόλοιπο 50% ο ιδιώτης, ο οποίος θα κληθεί να καταβάλει το 2% στο δήμο.

Τέλος να αναφερθεί ότι κατά καιρούς στην περιοχή των Τρικάλων και γενικότερα σε δημοτικά συμβούλια είχαν κατατεθεί ανάλογες αιτήσεις για την παραχώρηση άδειας εκσκαφής για την ανεύρεση θησαυρού.
ΕΡΕΥΝΑ Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου