Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ορειβασίας Χιονοδρομίας Τρικάλων για την υπόθεση Νίκου Καρακώστα


Το Σάββατο (28/8) στις 13:00 το μεσημέρι βρέθηκε τελικά νεκρός ο 83χρονος ο οποίος αναζητούταν από τη Δευτέρα το πρωί όταν και είχε ανέβει στο βουνό.





Σύμφωνα με τους οικείους του ο ηλικιωμένος, αφού έφτασε με αυτοκίνητο σε υψόμετρο περίπου 1700 μέτρα κοντά στο παλιό του μαντρί (11:00), είχε σκοπό να ξαποστάσει για λίγο και στη συνέχεια να πάρει το μονοπάτι τις επιστροφής για το χωριό Νεράιδα.


 Στις 13:00 πραγματοποιήθηκε κλίση στο κινητό του από τη σύζυγο του και δεν απάντησε. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση έρευνας από την πυροσβεστική, την αστυνομία και άλλες εθελοντικές οργανώσεις. Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης που υπήρξε είναι το γεγονός ότι ενήργησε ακόμη και ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας.


Καθώς οι έρευνες των πρώτων ημερών δεν έφεραν αποτέλεσμα οι ελπίδες εξανεμίζονταν. Η ομάδα του συλλόγου μας κλήθηκε να συνδράμει στις έρευνες από την αστυνομία και  βρέθηκε στην περιοχή την Παρασκευή (27/8). Σε συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές, την πυροσβεστική και με τη συνδρομή πολλών κατοίκων της περιοχής την πρώτη μέρα χτενίστηκε η περιοχή όπου δόθηκε το στίγμα του κινητού τηλεφώνου. Δεδομένου ότι το στίγμα δόθηκε κοντά στο μονοπάτι το οποίο θα έπαιρνε ο ηλικιωμένος για να επιστρέψει στο χωριό η προσοχή στράφηκε εκεί.

 Οι έρευνες την Παρασκευή δεν οδήγησαν πουθενά και με βάση τις έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί και τις προηγούμενες μέρες αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ο αγνοούμενος να είχε πάρει το μονοπάτι τις επιστροφής.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου η ομάδα του ΣΟΧΤ μαζί με συγγενείς του αγνοουμένου και κατοίκους τις περιοχής άρχισαν ξανά τις έρευνες στην περιοχή. Με βάση το σχεδιασμό που είχαμε έπρεπε να ψαχτούν τα πιο απόκρημνα σημεία τα οποία τις προηγούμενες μέρες δεν είχαν ψαχτεί καθώς όλοι πίστευαν ότι ο άτυχος ηλικιωμένος δεν θα πήγαινε σε κάποιο δύσκολο σημείο του βουνού.  Μια ομάδα κατευθύνθηκε στις χαράδρες κάτω από την κορυφή της Νεράιδας και μια άλλη κάτω από την κρυφή Κριάκουρας.

Στις 13:00 το μεσημέρι η σωρός του άτυχου ηλικιωμένου εντοπίστηκε από την ομάδα που ενεργούσε από την πλευρά της κορυφής Κριάκουρας και συγκεκριμένα από τον ανιψιό του, Αντρέα Καρακώστα ,  σε υψόμετρο 1950 μέτρα μέσα σε ένα απότομο λούκι. Συγκλονισμένος στη θέα της σωρού ο ανιψιός του άτυχου ηλικιωμένου κάλεσε αμέσως τα μέλη του ΣΧΟΤ που βρισκόταν λίγα μέτρα πιο πέρα.   Η ομάδα του ΣΟΧΤ οργάνωσε και πραγματοποίησε την επιχείρηση περισυλλογής της σωρού.


Η επιχείρηση ήταν αρκετά δύσκολη καθώς έπρεπε να πραγματοποιηθεί καταρρίχηση 400 μέτρα περίπου υψομετρικής διαφοράς μέχρι το δρόμο σε ιδιαίτερα απόκρημνη πλαγιά. Μετά από πέντε ώρες προσεγγίσαμε το δρόμο και έλαβε τέλος η επιχείρηση. Ο Σύλλογος μας θέλει να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους συγγενείς του εκλιπόντος.

Επίσης θα θέλαμε για άλλη μια φορά να επισημάνουμε προς όλους ότι δεν πάμε ποτέ μόνοι μας στο βουνό. Ο σύλλογος μας προσδοκώντας στη βοήθεια της πολιτείας και σε συντονισμό με τις υπόλοιπες υπηρεσίες ευελπιστεί το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σύστημα άμεσου εντοπισμού αγνοουμένων για την περιοχή μας.  



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου