Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας


Στην προσπάθεια για την επιτυχία των Μεσογειακών Αγώνων έχουμε ανάγκη την συμβολή και τη βοήθεια εξεχουσών προσωπικοτήτων, που διαφημίζουν τη χώρα μας στο εξωτερικό όπως ο Κρις Σπύρου τόνισε ιδιαίτερα...Στο σύντομο χαιρετισμό του στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ.Παπατόλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου σήμερα, διότι βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο είναι κρίσιμο όχι μόνο αυτοτελώς για την ιδιαίτερη σημασία που έχει. Αλλά και ενόψει της συγκυρίας της ιδιαίτερης που έχουμε τώρα πια και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι αλήθεια ότι τα δεδομένα τα Αυτοδιοικητικά και τα θεσμικά αλλάζουν στην περιοχή μας. Προχωράμε πλέον σε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα μας από τη μεταπολίτευση και μετά , θεσμική διοικητική αλλαγή με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης, με τη δημιουργία νέων Καλλικρατικών Δήμων και τη δημιουργία νέας αιρετής Περιφέρειας. Αυτό το όνειρο δεκαετιών λοιπόν, για τη διαμόρφωση μιας πανθεσσαλικής  περιφερειακής συνείδησης  παίρνει «σάρκα και οστά», γίνεται μια απτή πραγματικότητα. Και είναι πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι οι ομογενείς, οι άνθρωποι της διασποράς, υπήρξαν φυσικά τόσο χρόνια, φορείς αυτής της πανθεσσαλικής συνείδησης. Διότι η υπέρβαση των τοπικισμών και των αντιπαλοτήτων μεταξύ των πόλεων και των περιοχών, φαντάζουν πολυτέλειες στο εξωτερικό, εκεί που πρέπει δηλαδή να σφυρηλατηθεί με κάθε δυνατό τρόπο η ενότητα που βασίζεται στην προσφορά και την εθελοντική παρουσία. Ας μην ξεχνούμε όλοι μας, ότι οι άνθρωποι της διασποράς είναι εκείνοι που μας έδωσαν μαθήματα αυτοργάνωσης. Από αυτούς αντλούμε διδάγματα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συσπειρωθούν οι άνθρωποι, να αντλήσουν δύναμη ο ένας από τον άλλο και να μπορέσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες να βοηθήσουν και να πάνε μπροστά την κοινότητα. Γι αυτό κι έχουμε μεγάλη ανάγκη από την ενεργό αλλά δυναμική τους παρουσία, σε αυτό το πείραμα της περιφερειακής  ολοκλήρωσης. Και το λέω αυτό γιατί, αγαπάμε τους ομογενείς όχι μόνο γιατί διαδίδουν την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, κρατάνε ζωντανή και ενεργή την παράδοσή μας, αλλά γιατί έχουμε και ανάγκη να αξιοποιήσουμε το δικό τους τον πλούτο στη σημερινή προσπάθεια της περιφερειακής ανάπτυξης,

Οι Μεσογειακοί Αγώνες που αναφέρθηκαν ως παράδειγμα νωρίτερα από τους ομιλητές, χωρίς την ενεργό συμβολή της ομογένειας και της διασποράς δεν θα είναι πετυχημένοι. Ξεκινήσαμε να μιλάμε για το θέμα αυτό, κατά την τελευταία επίσκεψη που κάναμε στη Νέα Υόρκη με το θεσμό που έχουμε αναβιώσει στην περιοχή μας το «κοινό των Μαγνήτων» και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει διάθεση στην ομογένεια τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη να συμμετέχουν σε αυτό το πείραμα.Πιστεύω λοιπόν πως η νεολαία η Ελληνική της ομογένειας θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στο εθελοντικό κίνημα των Μεσογειακών Αγώνων.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ανάγκη  την συμβολή και τη βοήθεια εξεχουσών προσωπικοτήτων, που διαφημίζουν τη χώρα μας στο εξωτερικό όπως ο Κρις Σπύρου.
Επιτρέψτε μου ακόμη να επισημάνω πως πανθεσσαλική ταυτότητα δε σημαίνει απλώς και μόνο η εικόνα της Θεσσαλίας στο εξωτερικό, είναι και τα θεσσαλικά προϊόντα στο Εξωτερικό. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δημιουργηθούν δίκτυα φορέων της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με αντίστοιχους φορείς στο εξωτερικό ώστε να προωθούνται σωστά τα προϊόντα μας στην παγκόσμια αγορά. Είναι επίσης αλήθεια ότι έχουμε ανάγκη  από την ενεργό παρουσία της ομογένειας και στον τομέα της τουριστικής προβολής της περιοχής μας.

Μάλιστα τώρα και ενόψει Μεσογειακών Αγώνων πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για να προβληθούν οι θεσσαλικοί προορισμοί και να δικτυωθούν αυτοί οι προορισμοί, γιατί ο κάθε τόπος παλεύει μόνος του σήμερα αφού δεν υπάρχει ένα ενιαίο «πακέτο¨ που να συνδέει τους τουριστικούς και πολιτιστικούς προορισμούς της περιοχής μας.  Μετέωρα, Λίμνη Πλαστήρα, Όλυμπος, νησιά Β.Σποράδων και Πήλιο, όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ενιαίο ελκυστικό τουριστικό πακέτο, που θα καταστήσει τη Θεσσαλία ένα τουριστικό προϊόν με συγκεκριμένη ονομασία προέλευσης σε ολόκληρο τον κόσμο.Είναι πλούτος η ομογένεια και πρέπει η νέα αιρετή περιφέρεια να συνεργάζεται στενά και αρμονικά με τα συλλογικά όργανα της ομογένειας και πλέον υπάρχουν και θεσμικά όργανα στα οποία μπορεί και πρέπει να εκπροσωπηθεί η ομογένεια. Αυτά τα συμβούλια διαβούλευσης πρέπει να συμπεριλάβουν τους εκπροσώπους της ομογένειας. Από τώρα λοιπόν πρέπει να υπάρξει αυτή η δικτύωση, σε συνεργασία και με το δίκτυο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που υπάρχει σε επίπεδο Θεσσαλίας, έτσι ώστε να συνδεθεί ο εσωτερικός με τον εξωτερικό πλούτο και να μπορέσουμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον.
Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου