Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Κάτι κινείται στον Αχελώο


Αφού εγκρίθηκε η πίστωση, δημοσιεύτηκε και η προκήρυξη για τον διαγωνισμό για τον Αχελώο. Αφορά στο έργο «Επείγοντα μέτρα υποστήριξης της σήραγγας εκτροπής Αχελώου προς Θεσσαλία», και ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι το έργο δεν θα εγκαταλειφθεί.






Όπως είχαμε γράψει προ μηνός, η έγκριση από το ΣτΕ της αίτησης του υπουργείου υποδομών, να ανακληθεί απόφαση για μη πραγματοποίηση έργων στο φράγμα Συκιάς, είχε θετικά αποτελέσματα. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα γίνουν πολύ συγκεκριμένα έργα στην περιοχή. Βάσει της διακήρυξης δημοπρασίας, θα κατασκευαστούν «μέτρα προσωρινής υποστήριξης της διανοιγμένης σήραγγας εκτροπής Αχελώου στο μη επενδυμένο τμήμα αυτής, μήκους 12 χλμ.
Συγκεκριμένα, θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες:

Συγκεκριμένα θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες:

— Προμήθεια - εγκατάσταση και λειτουργία καθ' όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου, συστήματος αντλήσεων, το οποίο θα οδηγεί μέσα από μόνιμα δίκτυα σωληνώσεων, κατάλληλης διαμέτρου, όλες τις διάσπαρτες παροχές της σήραγγας εκτός αυτής, ώστε οι εργασίες εντός της σήραγγας να εκτελούνται σε περιοχές ελεύθερες' νερών,

— Εφαρμογή μέτρων προσωρινής υποστήριξης (αγκύρια βράχου, τοποθέτηση υποστηριγμάτων από μορφοχάλυβα, εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, δομικό πλέγμα κλπ) όπου απαιτείται.
Η δημοπράτηση θα γίνει στις 9 Αυγούστου και, αν όλα πάνε καλά, μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση, οπότε στις αρχές του 2012 θα αρχίσουν τα έργα. Μέχρι τότε, όμως, αναμένεται να έχει εκδοθεί και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το έργο – τα προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ προς αυτό – οπότε είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις.

Θανάσης Μιχαλάκης


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου