Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ο «κωλοτούμπας»


Κωλοτούμπα: αναποδογύρισμα του σώματος με το κεφάλι προς τα κάτω (Μείζον Ελληνικό Λεξικό).







Όταν ο Βολταίρος έλεγε την περίφημη φράση «΄΄Δεν συμφωνώ ούτε  με μία λέξη απ΄ όλα όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμα, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες αυτά που πρεσβεύεις΄΄, δεν γνώριζε την πολιτική σημασία που θα έπαιρνε η λέξη culbute ή galipette στην ελληνική πολιτική σκηνή από τους ομόφρονες πολιτικούς της τρόικα και του κυβερνώντος κόμματος.

Οι άριστοι χειραγωγοί της ελληνικής κοινωνίας, χειραγωγοί και εκφραστές του πολιτικού αμοραλισμού, καθώς και του πελατειακού κράτους «πελααάτες μου, φώναζε ο Βέγγος» ανακάλυψαν ότι ο ραγιάς που τόσα χρόνια τον βόλευαν με μια «θεσούλα» - υπάρχει και σχετικό σλόγκαν στα Τρίκαλα, άρχισαν να αφυπνίζονται.

Αφυπνίζονται όχι γιατί τους δίδαξαν την κοινωνική δικαιοσύνη, όχι γιατί τους έδωσαν ανθρωπιστική παιδεία, όχι γιατί τους παρείχαν υψηλές υπηρεσίες υγείας, αλλά γιατί τους σπρώχνουν βίαια προς την φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία.

Αφυπνίζονται γιατί τους έρχονται μνήμες από το παρελθόν που οι κάτοικοι της Θεσσαλίας νόμιζαν ότι ξόρκισαν οριστικά. Μετανάστες τότε ανειδίκευτοι εργάτες στην Γερμανία, τη Σουηδία, μετανάστες τώρα τα παιδιά τους, ως πτυχιούχοι επιστήμονες γιατροί και μηχανικοί στη Γερμανία, τη Σουηδία και αλλαχού.

Για όλα τούτα η νομαρχιακή του κυβερνώντος κόμματος δεν λέει λέξη. Δεν λέει λέξη για τους πακτωλούς χρημάτων της τότε ΕΟΚ (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο) και με μια κωλοτούμπα προσδένεται ακόμη περισσότερο στο άρμα της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

Δεν λέει λέξη για τους διορισμούς των ημετέρων – ψηφοφόρων για πελατειακούς λόγους, οι οποίοι τώρα παύουν να είναι πολίτες αυτού του τόπου, αλλά είναι μόνον αναλώσιμοι αριθμοί.

Καταγγέλλει την «βίαιη» εισβολή στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού, αλλά επαίσχυντα και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής δεν καταγγέλλει τη βάρβαρη και νεοφιλελεύθερη πολιτική του κυβερνώντος κόμματος που τον κάθε νέο άνεργο τον στέλνει βίαια στο περιθώριο και την ανυπαρξία.

Καταγγέλλει τις αντιδημοκρατικές ενέργειες των αγανακτισμένων πολιτών αλλά δεν καταγγέλλει τις «κωλοτούμπες» βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που πότε ενίστανται, πότε κάνουν αντάρτικο στα ριζά του Κόζιακα, πότε υπογράφουν κείμενα διαμαρτυρίας  αλλά στο τέλος πειθήνια ψηφίζουν ότι θέλει ο «αρχηγός». Μπορούν να μας πουν σε ποιο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πέρασαν οι αποφάσεις που ψηφίζουν;

Αλλά το θράσος μερικών δεν έχει όρια. Συντάσσονται τάχατες με τους πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση όπως ο παπάς που έκανε κολεγιά με τον αγά του Καζαντζάκη στο «Χρηστός Ξανασταυρώνεται».

Μιλάνε για το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, όπως το εκχωρούν οι ίδιοι και το κυβερνόν κόμμα τους (μέσα από περίπολα και αύρες – όπως λέει και ο ποιητής) και ξεχνούν ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα κερδίζονται και δεν εκχωρούνται. Εξάλλου λίγη γνώση της ιστορίας για κάποιον άλλο Γεώργιο, θα έφερνε στην μνήμη αυτού του λαού, κάτι από Δεκεμβριανά, κάτι από Βάρκιζα, κάτι από Μέση Ανατολή ή παλαιότερα κάτι από Πάγκαλο και από Πλαστήρα. 

Τούτον τον κόσμο που κάποιοι θέλουν πέρα από τα λεφτά να του πάρουν και την μνήμη, όσο και να προσπαθούν δεν θα το κατορθώσουν. Οχυρώνονται στο τελευταίο μετερίζι που τους έχει απομείνει. Σπέρνουν το φόβο.

«Διόλου υπερόπτες – μήτε συλλέκτες βλεμμάτων – κατά κοινήν ομολογίαν συνεπείς – ελίσσονται συνεχώς - … -περιχαρακωμένοι – παρακολουθούν εκ του ασφαλούς – τους φαύλους ερμηνευτές του νόμου – να παραπαίουν σε αλλότριες περιπτώσεις – στο τελευταίο οχυρό» (Κλείτος Κύρου, Απολογία, 1976)

Βασίλης Παππάς
Mέλος νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΝ Τρικάλων





Υ.Γ. Θαυμάστε πολιτική ομιλία (και κωλοτούμπα) στη Βουλή από βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος: «Ερχεται λοιπόν ο φίλος μου ο Δημήτρης», διηγήθηκε ο κ. Τσώνης, «και μου είπε – δεν πιστεύω να ψηφίσεις το μεσοπρόθεσμο! Του λέω λοιπόν – μην ανησυχείς, έχουμε συνεννοηθεί 7 του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουμε. – Σίγουρα; Ρωτάει. – Σίγουρα, του λέω. Δεν αντέχω άλλο να με βρίζει η πλατεία».

Σύμφωνα πάντα με το βουλευτή, η μεταστροφή του φίλου του ήταν αστραπιαία.
«Κοίτα μην κάνεις καμιά μ...α και μας χρεοκοπήσεις!»
«Τζάμπα μάγκας λοιπόν ο Δημητράκης. Τζάμπα μάγκες και πολλοί εδώ μέσα», κατέληξε ο κ. Τσώνης.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου