Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Το πρόγραμμα του δευτέρου Παγκοσμίου Θεσσαλικού Συνεδρίου και Ανταμώματος στα Τρίκαλα τον Αύγουστο

Το φετινό συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, την Τ.Ε.Δ.Κ. Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων.





Η επιτυχία που γνώρισε το πρώτο παγκόσμιο Θεσσαλικό συνέδριο - αντάμωμα το καλοκαίρι του 2009, στην Ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου, στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ», θεσμοθέτησε ουσιαστικά την ετήσια διοργάνωση μιας τέτοιας πανηγυρικής και πολιτιστικής εκδήλωσης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλία, με το τίτλο «Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών».

Το συνέδριο θα συνδιοργανώνεται κάθε καλοκαίρι με έναν διαφορετικό κάθε φορά Δήμο της Θεσσαλίας.

Η πολιτιστική εκδήλωση των Θεσσαλών από όλο τον κόσμο θα ξεκινήσει το πρωί με συνέδριο στο Μύλο Ματσόπουλου, με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από μέλη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων και θα κλείσει πανηγυρικά το βράδυ της ίδιας μέρας, με «Καραγκούνικο Γάμο», μία αναπαράσταση των εθίμων μας, από το Λαογραφικό Σύλλογο «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ», στο ανοιχτό θέατρο, στο Φρούριο των Τρικάλων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα ορίστηκε από την οργανωτική επιτροπή και έχει ως εξής:

09:30 Προσέλευση συνέδρων στην Συνεδριακή αίθουσα στο Μύλο Ματσόπουλο

10:00 ‘Εναρξη συνεδρίου και Χαιρετισμοί

Έναρξη συνεδρίου – κ. Κίτσιος Ιωάννης (Γραμματέας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»
Χαιρετισμός του Δημάρχου Τρικκαίων - κ. Ταμήλος Μιχάλης
Χαιρετισμός του Νομάρχη Τρικάλων - κ. Βλαχογιάννης Ηλίας
Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο Θεσσαλών στο Δήμο Μουζακίου – Εισηγητής: κ. Γεώργιος Κωτσός (Δήμαρχος Μουζακίου)

10:30 Ενότητα Α’ – Θεσσαλικές Ομοσπονδίες

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων και «Διεθνές καλοκαιρινό Φεστιβάλ Θεσσαλικών αδελφοποιημένων Δήμων 2011 / International Summer Festival of Thessalian twinnig cities 2011» – Εισηγητής: κ. Γκίκας Διαμαντής (Πρόεδρος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»)
50 χρόνια Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Καναδά – Εισηγητής: κ. Γεώργιος Πορνάρας (Πρόεδρος της Θεσσαλικής Ομοσπονδίας Καναδά)
Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας – Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Τρίμμης (Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας)
Η Ομογένεια στην Κεντρική Ευρώπη. Μορφές αυτοοργάνωσης: Εκκλησία, Κοινότητες και Πολιτιστικοί Σύλλογοι - Εισηγητής κ. Βόμπρας Γεώργιος (Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης)
«Πανθεσσαλική Στέγη». Νέα Οράματα, Νέοι Στόχοι – Εισηγητής κ. Στέφανος Γ. Κούτρας (Προέδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής)

11:15 Ενότητα Β’ – Θεσσαλικοί Σύλλογοι

Δεκαπέντε χρόνια δράσης «Ο Λαογραφικός Συλλογος Τρικάλων Οι Θεριστάδες – Παράγοντας ενδυνάμωσης τοπικής (θεσσαλικής) ταυτότητας δια μέσω της διατήρησης και συνέχισης των παραδόσεων – Εισηγητής: κ. Παπαμιχαήλ Αντώνη (Πρόεδρος Λαογραφικός Συλλογος Τρικάλων «Οι Θεριστάδες»)
Πλαίσια δράσης και συνεργασίας των Θεσσαλικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από όλο τον κόσμο – Εισηγήτρια: κ. Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη (Γραμματέας Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου «Η Θεσσαλική Γή»)
Η ιστορία του Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής «Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ». Εισηγήτρια: κ. Πανάγου Νίκη (Πρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής «Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ»)
Η συμβολή μικρών Συλλόγων στην διατήρηση Θεσσαλικής παράδοσης. Εισηγήτρια: κ. Μπακλαβά Λία (Πρόεδρος Θεσσαλικό Σύλλογο Αμυγδαλής) 
Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «Ασκληπιός». Νομικό πλαίσιο, ιδιαιτερότητες - ανάγκες και προοπτικές - Εισηγητής: κ. Αχιλλέας Λέρας (Δικηγόρος)

12:15 Τιμητικές βραβεύσεις από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων
12:45 Αιτήματα Θεσσαλών της Διασποράς από εκπροσώπους Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων
13:00 Λήξη συνεδρίου - κ. Κίτσιος Ιωάννης (Πρόεδρος Γραμματείας Συνεδρίου)

21:00 – 22:30 Καραγκούνικος Γάμος στο Ανοιχτό Θέατρο Φρούριο Τρικάλων από τον Λαογραφικό Σύλλογο Τρικάλων «Θεριστάδες»

Για τελευταίες αλλαγές και προσαρμογές το πρόγραμμα θα ανανεώνεται στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας http://www.panthessaliki.org/Ekdiloseis/Antamoma2/antamoma2.html

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων ευχαριστεί τους χορηγούς της εκδήλωσης «Τεχνική εταιρεία Μπουφίδης Ιωάννης και Νίκος Οικονομίδης» και «Ξενώνας ΒΑΒΙΤΣΑΣ των Αδερφών Βαβίτσα» και προσκαλεί όλο τον κόσμο να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Η οργανωτική επιτροπή
Διαμαντής Γκίκας -  Γεώργιος Πορνάρας -  Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη -   Αντώνιος Παπαμιχαήλ



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου