Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Το είπε και τόκανε ο Δημήτρης ο Μπλάκ...



Αναβίωσε το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Διάβα
Η πρωτοβουλία Διαβίτη επαγγελματία που έκανε τη διαφορά






   
   

Τον παλιό καλό καιρό, τότε που το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα αποτελούσε το σημαντικότερο κοινωνικό γεγονός για την τοπική κοινωνία της Διάβας, έζησαν την Τρίτη το βράδυ όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση επαγγελματία να ξαναζωντανέψει το παραδοσιακό πανηγύρι.

Την πρωτοβουλία είχε ο γνωστός Διαβίτης Επαγγελματίας Δημήτρης Ζαρκάδας (Μπλακ), που διατηρεί στη Διάβα καφέ μπαρ κάτω από το κοινοτικό κατάστημα.
Στον αύλειο χώρο, στο μεσοχώρι, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου που θέλησε να ζήσει την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού πανηγυριού.
Τότε που το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα αποτελούσε μια ξεχωριστή, στιγμή για την τοπική κοινωνία που μέσα απ’ αυτή την διαδικασία επικοινωνούσε πολύπλευρα.
Άλλωστε εκείνη την εποχή το πανηγύρι αποτελούσε κατ’ αρχήν συνεύρεση, επικοινωνία, ψυχαγωγία και φυσικά νυφοπάζαρο αφού εκεί κλείνονταν συμφωνίες για προξενιά που συνήθως κατέληγε σε γάμο.
Στο πανηγύρι ο γαμπρός έβλεπε τη μέλλουσα γυναίκα του και η νύφη τον μέλλοντα άντρα της κάτω απ’ τα πανύψηλα πλατάνια, που διασώζονται μέχρι και σήμερα, γινόντουσαν τα γλέντια που πραγματικά σηματοδότησαν μια εποχή σκληρή μεν, όσον αφορά την επιβίωση, ευτυχισμένη όμως και ενδιαφέρουσα.
Πράγματι ο Δημήτρης Ζαρκάδας με την πρόσκλησή του έκανε τη διαφορά βάζοντας τους συγχωριανούς τους να θυμηθούν τις παλιές όμορφες στιγμές του χωριού.
Τώρα, τι απέδειξε η πρωτοβουλία αυτή; Ότι ο κόσμος νοσταλγεί την παράδοση, την εποχή της αθωότητας και της δημιουργικότητας.
Θέλει, επιζητεί να επαναφέρει στο προσκήνιο δραστηριότητες και εκδηλώσεις που η σύγχρονη εποχή της έχει εξοστρακίσει ανεπιστρεπτί.
Να λοιπόν που η παράδοση αντιστέκεται στους σύγχρονους ρυθμούς της εποχής. Μια εποχή που βαθμηδόν αποκόβει τους ανθρώπους από τον πολιτισμό και την ιστορία του την παράδοση.
Οι Διαβίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημήτρη Ζαρκάδα στέλνουν το μήνυμα ότι η παράδοση όχι μόνο δεν ξεχνιέται αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει το τοπικό πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

ΕΡΕΥΝΑ Του Βαγγέλη Γκιάτα


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου