Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο στα Τρίκαλα εν όψει του χειμώνα


Συνεδρίασε στο Νομαρχιακό Κατάστημα Τρικάλων, το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, παρουσία του αντινομάρχη κ. Κοτρώνη, του προϊσταμένου του γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Τρικάλων κ. Μάμαλη, των Δημάρχων και εκπροσώπων της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, των Δασικών Υπηρεσιών και των ομάδων διάσωσης.




Σκοπός της συνεδρίασης η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η υπενθύμιση αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Ο αντινομάρχης κ. Κοτρώνης συνέστησε σε όλους να υπάρχει ετοιμότητα, λήψη των αναγκαίων μέτρων και πάνω απ’όλα συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Σε σχετικές του δηλώσεις ανέφερε πως η συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη.


«Πιστεύω πως με έναν καλό συντονισμό και με την πεποίθηση και την ευχή να μην έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που έρχεται».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Τρικάλων συνέστησε κυρίως στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενημερώνονται συνεχώς για τα δελτία καιρού ούτως ώστε με την σειρά τους να ενημερώνουν τους κατοίκους και δη τους κτηνοτρόφους και να είναι οργανωμένες και έτοιμες να επέμβουν οι ομάδες διάσωσης.

Με τα μέτρα πολιτικής προστασίας που προτείνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων καθορίζονται λεπτομέρειες για τη λήψη αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων προς αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις, παγετούς καθώς και μέτρων αυτοπροστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επίσης παρέχονται οδηγίες και κατευθύνσεις επικείμενης της χειμερινής
περιόδου, προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο τα προβλήματα στο ορεινό τμήμα της Εθνικής Οδού Τρικάλων- Ιωαννίνων αλλά και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νομού εξαιτίας των χιονοπτώσεων και
του παγετού και επιπλέον προτάσεις μέτρων τα οποία θα πρέπει να ληφθούν κατά τη σχεδίαση, επιμέρους ενεργειών σας προς αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων, προκειμένου να μην ευρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων και συνεπειών, επισημαίνει και πάλι τις αρμοδιότητες ενός εκάστου των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού σε τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή να
ευρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα αντιμετωπίσεως κάθε φυσικής καταστροφής .

Πλέον συγκεκριμένα:
α. Να τονισθούν οι υφιστάμενες διαγραμμίσεις των οδοστρωμάτων όπου αυτές έχουν αποχρωματιστεί και είναι δυσδιάκριτες και να επανατοποθετηθούν πινακίδες σημάνσεως και δείκτες ύψους χιονιού όπου ενδεχομένως έχουν καταστραφεί ή δεν έχουν ορατότητα.

β. Να απομακρυνθούν τα πρόχειρα φράγματα και άλλα υλικά που υπάρχουν στους ποταμούς, στους χείμαρρους και στα ρυάκια των περιοχών, για την αποκατάσταση της ομαλής ροής των υδάτων, ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές πλημμύρες και ζημιές στις περιουσίες των πολιτών.

γ. Να επιμεληθούν, κάθε Δήμος και Κοινότητα, στην προμήθεια των απαιτουμένων ποσοτήτων αλατιού που εκτιμούν ότι θα επαρκέσουν κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.

δ. Να υπάρχει άμεση δυνατότητα διαθέσεως αποχιονιστικών μηχανημάτων με τους χειριστές τους για συνεχή εργασία σε περιόδους εκτάκτων καιρικών φαινομένων.

ε. Να υπάρχει συνεχής επαφή και επικοινωνία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Τρικάλων ( Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, Τεχνικές Υπηρεσίες, Αστυν.Διεύθυνση, Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ) και να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

στ. Να παρακολουθούνται τα Δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) που μεταδίδονται από τα Μέσα Ενημερώσεως και να γνωστοποιείται το περιεχόμενο τους, όταν πρέπει, στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα.

ζ. Να λαμβάνεται μέριμνα για την τοποθέτηση ικανής ποσότητας χαλικιού και ψιλής άμμου σε επικίνδυνα σημεία των οδών για την πρόληψη ατυχημάτων σε περιόδους χιονοπτώσεων και παγετού.

η. Να υπάρχουν Οργανωμένες ομάδες διασώσεως εφοδιασμένες με τα απαραίτητα μέσα και υλικά και ιδιαίτερα στοιχειώδες υγειονομικό και θερμαντικό υλικό για δυνατότητα παροχής αμέσου βοηθείας σε παγιδευμένα στα χιόνια αυτοκίνητα, άτομα ή ζώα.

Πέρα από τα παραπάνω, είναι ολοφάνερο ότι η αντιμετώπιση οποιασδήποτε καταστροφής δεν μπορεί να συντελεστεί αυτή καθεαυτή μόνο από τις εντεταγμένες γι' αυτή Υπηρεσίες αλλά απαιτείται ειδικότερα τόσο από τους Οργανωμένους φορείς όσο και από τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να μεταβληθούν σε ενεργητικούς συμμέτοχους στην αποσόβηση της εκτάκτου ανάγκης και να ενισχυθεί η συνεργασία τους με την Πολιτεία. Πρωτεύοντα ρόλο σ' αυτή την προσπάθεια μπορούν να παίξουν οι "Εθελοντικές Ομάδες Πολιτών".

Τέλος εφιστάται η προσοχή των εμπλεκομένων φορέων στη λήψη των προτεινομένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την υλοποίησή τους. Η προσπάθεια μειώσεως των επιπτώσεων των πιθανών καταστροφών του χειμώνα,
όπως είναι ευνόητο, θα είναι αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη όταν οι λειτουργικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες εφαρμοσθούν σε όλα τα επίπεδα τόσο της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως όσο και των Κρατικών Υπηρεσιών.




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου