Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Απ’ το χωριό του Αετού των Αγράφων Αρχιστράτηγο Γ. Καραϊσκάκη Μαυρομμάτι Καρδίτσας


Για μία ακόμα ιστορική επέτειο τα παιδιά του δημοτικού σχολείου μας παρέλασαν τιμώντας τους χιλιάδες γνωστούς και άγνωστους ήρωες του 1940 .






Το χωριό μας είναι ίσως το μοναδικό χωριό, τουλάχιστο στο Ν. Καρδίτσας, από την σύσταση του Ελληνικού κράτους που συνεχίζει αδιαλείπτως με τέτοιες παρελάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις να τιμά και να θυμάται τους ήρωές του.



Και εδώ θα ήθελα να επισημάνω ένα γεγονός που μπορεί να συζητιέται στα καφενεία του χωριού μας, αλλά πιστεύω πως έφτασε ο καιρός και ο χρόνος με την ευκαιρία αυτής της επετείου να το τονίσω λίγο περισσότερο. Αναφέρομαι στο περίεργο γεγονός ότι παιδιά του χωριού μας και του συνοικισμού Γ. Καραϊσκάκης, αντί να πηγαίνουν ως όφειλαν από δεοντολογικούς λόγους στο σχολείο του χωριού μας, μεταβαίνουν στα δημοτικά σχολεία του Μουζακίου και αναρωτιέμαι γιατί;

Μήπως εκεί έχουν καλύτερους δασκάλους ή καλύτερα σχολικά συγκροτήματα;
Μήπως τάχα τα πηγαίνουν στην μεγάλη πόλη (το χωριό μας έχει 2000 κατοίκους μόνιμους και το Μουζάκι 2200) για να μάθουν περισσότερα γράμματα; Μήπως εδώ νιώθουν «ξένοι;» Μήπως κυριαρχεί η μεγαλομανία του Έλληνα; Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτή τους την ενέργεια στερούν από τα παιδιά του χωριού μας την επαφή με τ’ άλλα παιδιά και το χειρότερο τα απομακρύνουν και τα αποκόπτουν τελείως από την κουλτούρα του χωριού και αυτό, νομίζω, είναι το επικίνδυνο αλλά μήπως και το ζητούμενο;

Παρεμπιπτόντως λίγο πριν τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου σε κάποια συνάντηση του Τσόρτσιλ και του Αμερικανού Αξιωματούχου Ντάλες σε κάποια πόλη της Ευρώπης τέθηκε ο προβληματισμός για το τι μέλει γενέσθαι σχετικά με το μέλλον των λαών της γης. Απάντηση του Τσόρτσιλ:. «Πρέπει με κάθε τρόπο να χαλιναγωγήσουμε και να εξαφανίσουμε την ιστορία των κρατών, την τοπική τους κουλτούρα, τον πολιτισμό τους, τη Θρησκεία τους και τότε οι λαοί αυτοί θα είναι τα όργανά μας και τα εργαλεία στα μελλοντικά μας σχέδια…»

Απευθυνθήκαμε πολλές φορές προς όλους τους «αρμοδίους» πρόεδρο του Τ.Σ., Δήμαρχο, γραφείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά, «στου κουφού την πόρτα…». Αυτές όμως οι «διαρροές» πληγώνουν ανεπανόρθωτα την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας και θα το κατανοήσουμε καλύτερα σε ελάχιστα χρόνια. Όλα αυτά ας τα αναλογισθούν πρώτα οι γονείς των παιδιών που δεν φέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο του χωριού μας με ότι αυτό επιφέρει άμεσα στην τοπική κοινωνία και έπειτα όλοι οι …αρμόδιοι.

Γιώτης Δημήτριος
06-11-2009
Μαυρομμάτι Καρδίτσας
giotisdhm@gmail.com






Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου