Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

«Καταπέλτης» ο Νομάρχης Τρικάλων για το θέμα της κατολίσθησης του Ροπωτού


Με την απουσία των Βουλευτών «σημαδεύτηκε»  η Λαϊκή Συνέλευση στο Δ.Δ. Ροπωτού του Δήμου Πύλης, με αντικείμενο το πολύχρονο πρόβλημα της κατολίσθησης του χωριού.




Οι κάτοικοι με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, προχώρησαν σε αυτή την Συνέλευση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας «για την αδιαφορία των Αρμοδίων απέναντι στο πρόβλημα του Ροπωτού», όπως αναφέρονταν στο σχετικό κάλεσμα.

Οι κάτοικοι έδειξαν για ακόμη μια φορά την «πίκρα» τους για την μη επίλυση του προβλήματος που ανά πάσα στιγμή απειλεί την σωματική τους ακεραιότητα και τόνιζαν ότι μετά την «έξαρση» ενδιαφέροντος που υπήρξε πριν από μήνες με την πανελλαδική διάσταση του θέματος, έκτοτε με του που «έσβησαν» τα φώτα της δημοσιότητας, οι υποσχέσεις που δόθηκαν για επίλυση του προβλήματος, έμειναν απλά υποσχέσεις.



«Το πρόβλημα του Ροπωτού είναι πολύ παλιό και όσοι προσπαθούν να ρίξουν ευθύνες στις Αρχές των τελευταίων 4-5 χρόνων δεν προσφέρουν υπηρεσία στο χωριό», τόνισε ο Νομάρχης Ηλίας Βλαχογιάννης και πρόσθεσε με νόημα ότι «η μελέτη είχε συνταχθεί το 1992 και εφαρμόστηκε το…2002», ανεβάζοντας τους τόνους λέγοντας πως «ξεχνάνε όσοι μας κατηγορούν τι αποτέλεσμα είχε η εφαρμογή αυτής της μελέτης.

Τα έργα που είχε προτείνει το ΙΓΜΕ το 1992 δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Αντί αυτών κατασκευάστηκε επιφανειακή τσιμεντένια αύλακα στην κεφαλή της κατολίσθησης η οποία κρίνεται άνευ αποτελεσματικότητας, έναντι της αποστραγγιστικής τάφρου που είχε προταθεί.

Ενώ είχε προταθεί να γίνει, δηλαδή, μία τάφρος να φεύγουν τα νερά, έγινε ένα τσιμεντένιο αυλάκι που πλάκωσε και παραπάνω το μέρος. Από τους προταθέντες τοίχους αντιστήριξης, δεν κατασκευάστηκε κανείς. Αυτό το έργο ποιος το έκανε; Σε ποιόν το παράδωσε, ποιος το λειτουργούσε;

Αναζητήθηκαν ποτέ ευθύνες ή πήραν μόνο τις ψήφους και έφυγαν; Εγώ δεν έμαθα να μασάω τα λόγια μου. Και με βλέπετε διστακτικό για την επέμβαση στο θέμα του Ροπωτού, είναι γιατί οι επιστήμονες μας λένε ότι όποιος παρέμβει και κάνει ημίμετρα, θα καταστρέψει το χωριό. Ότι γίνει επομένως, θα πρέπει να είναι συνολική παρέμβαση. Και ας μην γελιόμαστε, τέτοια παρέμβαση ούτε ο δήμος ούτε η νομαρχία μπορούν να κάνουν.

Γιατί η αρμοδιότητα πρωτίστως ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρόκειται περί οικισμού, πρόκειται περί κατολισθαίνουσας πλάκας, φαινομένου κατολίσθησης δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ένας απλός Μηχανικός, χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικούς. Ζητούσε ο Πρόεδρος να στείλω το μηχάνημα, του είπα όμως ο Φορέας όμως που θα το εποπτεύει θα είσαι εσύ, δεν θα είναι η Νομαρχία γιατί δεν έχει κατά νόμο αυτή την αρμοδιότητα.

Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε υπέρβαση αρμοδιοτήτων ούτε δείξουμε υπερβάλλοντα ζήλο απλώς για να φανούμε αρεστοί. Άρα η Νομαρχία συνδράμει σε ότι ζητηθεί, αλλά δεν έχει ούτε τον πρώτο λόγο κατά νόμο ούτε την αρμοδιότητα κατά Νόμο.

Εγώ δεν προσπαθώ να μετακυλήσω ευθύνες. Δεν δέχομαι όμως να αναλάβω ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Στον τομέα αρμοδιότητας της νομαρχίας κάναμε στο ακέραιο ότι μας αναλογούσε και δεν λυπηθήκαμε τα χρήματα. Το ξέρετε αυτό. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά αρμοδιότητας και υπευθυνότητας.

Ποιος θα αναλάβει να το κάνει. Έκανε το δασαρχείο και μετά εξαφανίστηκε. Ούτε συντήρησε τα έργα που είχε κάνει. Γιατί εάν τα συντηρούσε, δεν θα βούλωναν τα χαντάκια και θα έρχονταν τα νερά μέσα στο χωριό. Γι’ αυτό, αν πρόκειται για τις 100.000 ευρώ Δήμαρχε, εμείς θα δανειστούμε – γιατί μας έκοψαν πόρους – και θα σας δώσουμε 50.000 ευρώ. Δανειστείτε κι εσείς, να συνδράμουν και όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, να βρείτε τα χρήματα για την μελέτη».

trikalanews.gr


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου