Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Στον “αέρα” και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Φαρκαδόνας και Πύλης.


Με αφορμή την επιχειρούμενη κατάργηση Πυροσβεστικών Κλιμακίων Φαρκαδόνας και Πύλης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν.Λέγκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:







«Η εντεινόμενη προσπάθεια υποβάθμισης του Νομού Τρικάλων συνεχίζεται ακόμα και τις μέρες των εορτών!

Μετά από το σταμάτημα του Ε65, το κλείσιμο των σχολών και των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, την κατάργηση Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), «ποδαρικό» για το 2012 κάνει η επιχειρούμενη κατάργηση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Φαρκαδόνας και Πύλης. Επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, τις ανησυχίες που είχα εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, σε δύο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις με τη διαδικασία της αναφοράς. 

Το αρμόδιο Υπουργείο, επικαλούμενο για ακόμα μια φορά, και στον κρίσιμο τομέα της πυρασφάλειας, τη δημοσιονομική πειθαρχία, προχωρά σε μια υποτιθέμενη αναδιάρθρωση που είναι βέβαιο, όπως και οι υπόλοιπες, ότι θα επιφέρει αναντίστοιχα, ίσως και μηδενικά αποτελέσματα.

Επικαλούμενο μάλιστα μελέτες «επί χάρτου», «εν κρυπτώ και χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση», επανασχεδιάζει ένα νέο Πυροσβεστικό χάρτη με βασικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων.

Αγνοεί ωστόσο τις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλαν την ίδρυση και λειτουργία αυτών των Κλιμακίων, τα οποία, μετά το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη που προέκυψε, καλύπτουν περιοχές χιλιάδων στρεμμάτων, με εκατοντάδες κτηνοτροφικές μονάδες, εκ των οποίων πολλά είναι δασικά.

Αγνοεί επίσης ότι στις καλυπτόμενες από τα εν λόγω Κλιμάκια περιοχές, εκτός από τις συχνές πυρκαγιές, παρατηρούνται  έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και πολλά τροχαία δυστυχήματα, εξαιτίας της επικινδυνότητας των οδικών αξόνων.
Αγνοεί ακόμη και τις προσπάθειες των τοπικών φορέων, οι οποίοι, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτών των Κλιμακίων, παραχωρούν αδαπάνως στο Πυροσβεστικό Σώμα, τη στέγη, τα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των Κλιμακίων.

Καλώ, για μια ακόμα φορά, το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει άμεσα εξηγήσεις και να ανακοινώσει τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τη λειτουργία των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Φαρκαδόνας και Πύλης. Εγκαταλείποντας την τακτική των επιλεκτικών κυβερνητικών παρεμβάσεων εις βάρος του Νομού Τρικάλων, όπως συνέβη και με άλλες κρίσιμες για τον πολίτη υπηρεσίες. Τα δημοσιονομικά κριτήρια δεν μπορεί να εφαρμόζονται και να ισχύουν μόνο για το Νομό Τρικάλων.

Τέλος, και μέσω νέας σχετικής κοινοβουλευτικής παρέμβασης, είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω όλα εκείνα τα αναλυτικά στοιχεία βάσει των οποίων πραγματοποιούνται αυτοί οι σχεδιασμοί. Ειδικότερα το δημοσιονομικό όφελος και πως αυτό θα προκύψει, τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν σε όλη την Επικράτεια, τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιστεί η κάλυψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής και το κόστος από την υποκατάσταση του περιφερειακού χαρακτήρα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου