Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

"Έφυγε" ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος


Αιφνίδια "έφυγε" χθες Τρίτη από τη ζωή ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, μετά από τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα στη Δραπετσώνα, στο σημείο όπου γίνονταν τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας "Η άλλη θάλασσα".





   Ο σκηνοθέτης τραυματίστηκε σοβαρά όταν, καθώς διέσχιζε τον δρόμο, παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ειδικός φρουρός, που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Διακομίσθηκε σε ιδιωτική κλινική στο Φάληρο, όπου διασωληνώθηκε και οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, μια μάχη που τελικά χάθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου το 1935. Μετά το τέλος των σπουδών του στο πανεπιστήμιο της Αθήνας έφυγε για το Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στη σχολή IDHEC και στο Musee de l' homme.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1964 και εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου. Το 1968 παρουσίασε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία "Αναπαράσταση" ήταν η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη αλλά και διακρίσεις και στο εξωτερικό.

Πολλές ταινίες του έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας τα μεγαλύτερα βραβεία και καθιερώθηκε παγκοσμίως ως ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Από τις γνωστές και βραβευμένες ταινίες του είναι, "Ο θίασος", "Ο Μεγαλέξανδρος", "Ταξίδι στα Κύθηρα", "Ο Μελισσοκόμος", "Τοπίο στην ομίχλη", "Το μετέωρο βήμα του πελαργού", "Το βλέμμα του Οδυσσέα" και το "Μια αιωνιότητα και μια ημέρα".

Είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του πανεπιστημίου Ναντέρ και του πανεπιστημίου Έσσεξ. Το 2008, στη Μαδρίτη, πήρε το χρυσό μετάλλιο του ιδρύματος Circulo de Bellas Artes για το σύνολο του έργου του.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου