Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Σειρά μετά την Πύλη και Φαρκαδόνα, έχει η Δ.Ο.Υ. Καλαμπάκας...


Ν. Λέγκας: Να γιατί η υποτιθέμενη αναδιοργάνωση των Δ.Ο.Υ. γίνεται χωρίς σχέδιο και με παρεμβάσεις που προκαλούν.






Επιβεβαιώνει στην ουσία το Υπουργείο Οικονομικών με την απάντησή του σε σχετική ερώτηση του Ν. Λέγκα τις επισημάνσεις του για την κατάργηση και τη διακριτική μεταχείριση των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) Πύλης και Φαρκαδόνας. Επιμένοντας μάλιστα στην οριζόντια λογική «μία Δ.Ο.Υ. ανά Νομό» αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κατάργησης και της Δ.Ο.Υ. Καλαμπάκας, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «οι υπηρεσίες, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο της εν λόγω απόφασης, θα περιληφθούν σε κάποιο από τα επόμενα στάδια της αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Όπως επισημαίνει στις δηλώσεις του ο κ. Λέγκας, ενώ η σχετική απόφαση έχει ληφθεί,   η εφαρμογή της μετακυλίεται για μετά τις εκλογές, μαζί με το πολιτικό κόστος που αυτή συνεπάγεται.  

Ειδικότερα, στην ερώτηση του ο κ. Λέγκας ζητούσε εξηγήσεις για το γεγονός ότι σε δύο διαφορετικά έγγραφα, με τον ίδιο μάλιστα αριθμό Πρωτοκόλλου, αναφέρονταν διαφορετικός αριθμός καταργούμενων Δ.Ο.Υ.. Ζητούσε επίσης να ανακοινωθεί με ποια κριτήρια καταρτίστηκαν οι εν λόγω κατάλογοι και γιατί οι Δ.Ο.Υ. Πύλης και Φαρκαδόνας δεν εξαιρέθηκαν όπως άλλες Δ.Ο.Υ. από τους κατάλογους αυτούς. 

Απαντώντας το αρμόδιο Υπουργείο, στην ουσία επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του βουλευτή αποδίδοντάς το «λάθος» σε «ορθή επανάληψη του διατακτικού της απόφασης». Χωρίς βεβαίως να εξηγείται, όπως αποκάλυψε ο Ν. Λέγκας με τη δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων, γιατί εξαιρέθηκαν την τελευταία στιγμή από τον πίνακα των υπό  κατάργηση υπηρεσιών, Δ.Ο.Υ. άλλων Νομών.

Στην ίδια απάντηση ο αρμόδιος Υπουργός αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση και στα υπόλοιπα συγκεκριμένα ερωτήματα του κ. Λέγκα. Ειδικότερα, στο ποια προετοιμασία προηγήθηκε για τη μεταφορά των καταργούμενων Δ.Ο.Υ., αφού όπως αποδεικνύεται,  δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός πέραν της φυσικής μετακίνησης της έδρας των εν λόγω υπηρεσιών. Όπως επίσης και για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών και κυρίως των κατοίκων των δυσπρόσιτων και ορεινών περιοχών οι οποίοι θα αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Ν.Δ. τονίζει:

«Από την απάντηση του Υπουργείου σαφέστατα προκύπτει ότι για τις αποφάσεις που αφορούν στην κατάργηση των Δ.Ο.Υ.-όπως συνέβη και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες- ούτε δημόσια διαβούλευση προηγήθηκε, ούτε αντικειμενικά κριτήρια καθορίστηκαν, ούτε τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας που συνεστήθη γι’ αυτό το σκοπό δημοσιοποιήθηκαν, ούτε η χωροταξική δομή που προέκυψε από το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας (σχέδιο Καλλικράτης) ελήφθη υπόψη».

«Είναι πρόδηλο», υπογραμμίζει ο κ. Λέγκας, «ότι οι προθέσεις του Υπουργείου δεν κρύβονται. Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Η εφαρμογή τους ωστόσο υπόκειται στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος η οποία συνδέεται άμεσα με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Με την απάντηση του ο αρμόδιος Υπουργός δεν πείθει για τα αποτελέσματα που θα φέρει η κατάργηση των περιφερειακών υπηρεσιών. Και δεν πείθει γιατί οι αποφάσεις αυτές δεν στηρίζονται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα λάμβανε υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής.

Παρά μόνο σε μια οριζόντια αφοριστική λογική του τύπου «μια Δ.Ο.Υ. ανά Νομό». Και μάλιστα, όταν αυτή η λογική έχει ήδη παραβιαστεί από τις διακριτικές μεταχειρίσεις που έχουν καταγραφεί σε άλλες περιοχές.

Η εφαρμογή αυτής της οριζόντιας πολιτικής, σηματοδοτεί ότι μετά τις Δ.Ο.Υ. Πύλης και Φαρκαδόνας, έρχεται και η σειρά της Δ.Ο.Υ. Καλαμπάκας. Το γεγονός ότι η επόμενη φάση της «αναδιοργάνωσης» έχει «αφεθεί» για μετά τις εκλογές, ώστε να μην αναληφθεί σήμερα το σχετικό πολιτικό κόστος, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να δηλώσει αιφνιδιασμένος».












Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου