Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση Ν. Λέγκα με φοιτητές για ΤΕΙ και ΤΕΦΑΑ.


Οι εξελίξεις σχετικά με τα Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στα Τρίκαλα ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργού Ν. Λέγκα με εκπροσώπους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα ΤΕΙ και στα ΤΕΦΑΑ.





Στη διάρκεια της ο βουλευτής είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις ανησυχίες και για τις θέσεις των φοιτητών και ταυτοχρόνως να αναφερθεί με λεπτομέρεια στα αποτελέσματα των παρεμβάσεών του και των συναντήσεων που είχε με τον αν. Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό και με τη Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας.



Οι φοιτητές επανέλαβαν ότι δεν μπορεί να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που ήδη λειτουργούν στα Τρίκαλα με Σχολές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τύπου Επαγγελματικού Λυκείου (Αγροτικό Λύκειο).

Υπογράμμισαν δε ότι περίμεναν να υπάρχει πιο ισχυρή διεκδικητική αντίληψη στο Νομό αλλά και μεγαλύτερη υποστήριξη αφού οι Σχολές που λειτουργούν δέχτηκαν επίθεση και εκ των έσω. Επεσήμαναν επίσης ότι δεν έγιναν- ενώ θα έπρεπε να γίνουν- προσπάθειες προκειμένου να έρθει πιο κοντά η φοιτητική και η εκπαιδευτική κοινότητα με την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Λέγκας συνεχάρη τους φοιτητές για τη στάση τους τονίζοντας ότι συνέβαλλαν τόσο με τις δημόσιες αναφορές όσο και με συγκεκριμένες ενέργειες στο να αποτραπεί σε αυτή τη φάση, η μεταφορά και η κατάργηση των τμημάτων που λειτουργούν στα Τρίκαλα αλλά και να αφυπνίσουν τα διεκδικητικά αισθήματα του Νομού.

Παράλληλα, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε το γενικότερο προβληματισμό του τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Λάρισας φοβούμαι ότι «ρίχνει στάχτη στα μάτια». Κι αυτό γιατί ήδη κάποιοι επιδίδονται στη σύνταξη του κειμένου της Ληξιαρχικής Πράξης «απόσυρσης»  των Τρικαλινών τμημάτων.

Την ανησυχία αυτή, πρόσθεσε ο κ. Λέγκας, ενισχύει το γεγονός ότι τα Παραρτήματα των Τρικάλων θα λειτουργούν πλέον «κολοβά» αφού μένει μόνο το εκπαιδευτικό έργο της μιας σχολής (Δομικών Έργων), ενώ το διοικητικό έργο θα μετακινηθεί στην ¨μητέρα σχολή¨ που ιδρύθηκε με έδρα την Λάρισα. Ταυτόχρονα δε το άλλο τμήμα της Ανακαίνισης -το οποίο είχε ¨τιμωρηθεί¨ πέρυσι με το να μην έχει εισακτέους- το χαρακτηρίζουν ¨υπό κατάργηση¨.

ακόμη και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ο κ Λέγκας επανέλαβε την απορία του για την εμμονή της Διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας να προχωρήσει άμεσα και χωρίς διάλογο διαδικασίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν δρομολογηθεί από την κεντρική Διοίκηση, όπως προκύπτει από τις δεσμεύσεις του αρμόδιου αν. Υπουργού Παιδείας κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Τρικαλινού βουλευτή.

Τέλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. επεσήμανε- κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι φοιτητές- ότι ο δρόμος της διεκδίκησης περνά μόνο από τη μετατροπή των Τμημάτων που λειτουργούν στα Τρίκαλα σε σχολές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν οικεία και συναφή προγράμματα σπουδών, μέσα από ένα σχεδιασμό που θα ενισχύει με τις οικονομίες κλίμακας τη βιωσιμότητα των σχολών και θα καθιστά  ισχυρό εκπαιδευτικό πόλο τα Τρίκαλα όπως έγινε για την Καρδίτσα.

Υπογραμμίζοντας ταυτόχρονά ότι η πρόταση αυτή προϋποθέτει την αναγνώριση του περιφερειακού ρόλου και χαρακτήρα του ΤΕΙ Λάρισας αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης των περιφερειακών πόλων του οι οποίοι αντί να συρρικνώνονται, θα έπρεπε να ενισχύονται. Πολύ περισσότερο που η πόλη των Τρικάλων κατέχει το θλιβερό και απαράδεκτο παγκόσμιο ρεκόρ της μικρότερης αναλογίας σπουδαστών προς τους κατοίκους της.

«Είναι σαφές», κατέληξε ο κ. Λέγκας, «ότι δεν μπορούμε να είμαστε απλοί θεατές στην «αποκαθήλωση» όλων των αναπτυξιακών κατακτήσεων του Νομού Τρικάλων. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να ανασκουμπωθούμε. Δεν πρέπει να αρκούμαστε σε μνημόσυνα και δηλώσεις και εκδηλώσεις κατόπιν εορτής. Πρέπει να αγωνιστούμε και να τοποθετηθούμε με καθαρές προτάσεις και όχι με μισόλογα. Ειδάλλως, για μια ακόμα φορά, θα έχουμε χάσει το τρένο και θα μετράμε αντίστροφα για το Νομό και την ανάπτυξή του »

Στη συνάντηση με τον κ. Λέγκα από την πλευρά των φοιτητών παρευρέθησαν οι Χρ. Φιλοκώστας (Υπεύθυνος Γραμματείας Πόλης), Ν. Κωστούλας (Πρόεδρος Συλλόγου Σπουδαστών και μέλος Γραμματείας Πόλης), Κ. Καρανάσιος (Υπεύθυνος ΤΕΦΑΑ Τρικάλων) και οι Π. Κάζας, Δ. Μαντζώρος και Χρ. Ρίστας (Μέλη της Γραμματείας Πόλης).



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου