Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2012

Για το Δήμο Τρικκαίων, η χρονιά που έφυγε  ήταν μια χρονιά μνημονιακής πολιτικής, εφαρμογής του Καλλικράτη, συρρίκνωσης των δομών και των υπηρεσιών προς το πολίτη.





Εφαρμόστηκαν  σκληρά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων του Δήμου με απολύσεις όλων των συμβασιούχων, μειώσεις μισθών, εργασιακή  εφεδρεία ακόμα και ενεργοποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι σε διεκδικήσεις πρώην εργαζομένων .

Από την άλλη περιορίστηκε η κοινωνική πολιτική και οι προνοιακές δράσεις προς τους πολίτες ενώ την ίδια στιγμή η συμμετοχική διαδικασία απουσιάζει.
Τα κρισιακά φαινόμενα  που όλοι διαπιστώνουμε ότι εντείνονται καθημερινά και δημιουργούν τη «νέα φτώχεια», την περιθωριοποίηση,  τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού κάποια στιγμή θα ξεσπάσουν με βιαιότητα.

Ο δήμος μας χρειάζεται να οργανώσει την άμυνά του ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια πολιτική  αλληλεγγύης και στήριξης των κοινωνικών δομών, μια πολιτική αναπτυξιακή και συμμετοχική  για την πόλη,  που θα αξιοποιεί τους οικονομικούς πόρους και το  ανθρώπινο δυναμικό της.

Το 2012 θεωρούμε ότι ο δήμος μας πρέπει να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να στραφεί προς την διεκδίκηση, την αντίσταση, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνίας.
Θα πρέπει να  αγκαλιάσει τα κινήματα της πόλης, τους ενεργούς πολίτες,  τη νεολαία, που έχουν ήδη δώσει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια σε αυτήν την πολιτική την προηγούμενη χρονιά, διαμορφώνοντας ήδη ένα ρεύμα ελπίδας, αντίστασης  και  ανατροπής.

Ο Δήμος Τρικκαίων βρίσκεται όπως είναι γνωστό σε όλους μας  οικονομικά σε δυσχερέστατη θέση, αποτέλεσμα της σχέσης των υποχρεώσεων του προς τρίτους και του υπερδανεισμού, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραστικά τα έσοδά του και έχουν ήδη επέλθει δραστικές περικοπές από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις .
Από την άλλη η διαρκώς επιδεινούμενη  κατάσταση  της Αυτοδιοίκησης αγγίζει πλέον τα όρια της επιβίωσης της. Τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι οξύνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Τα πράγματα φαίνονται να χειροτερεύουν και οι Δήμοι να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Είναι περιττό να επαναλάβουμε ότι ένα χρόνο σχεδόν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» όλες μας οι εκτιμήσεις, ριζικές διαφωνίες και αντιρρήσεις έχουν δικαιωθεί, ότι δηλαδή πρόκειται για μια αντιδημοκρατική, συντηρητική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, που θα κάνει ακόμη πιο γραφειοκρατικό το θεσμό, μακριά από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.  Η εκτίμησή μας ότι ο «Καλλικράτης» είναι η εφαρμογή του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση και το για την επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχει απολύτως δικαιωθεί.

Αρκεί κάποιος να αξιολογήσει το στοιχείο εκείνο της σύγκρισης των τριών τελευταίων χρόνων των προϋπολογισμών για την Τ.Α και θα διαπιστώσει ότι τα έσοδα της από το Κράτος μειώνονται στο εκπληκτικό ποσοστό που προσεγγίζει το 60%. Ακόμα και με τους τυχοδιωκτικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης η Τ.Α δεν μπορεί να επιβιώσει, ώστε να υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, σε  εγκατάλειψη κάθε κοινωνικής πολιτικής,  σε πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και δεν έχει τέλος ο κατάλογος  των νεοφιλελεύθερων επιλογών που θα οριστικοποιήσουν το θάνατο της αυτοδιοίκησης.

Και στα Τρίκαλα η δημοτική αρχή δυστυχώς, όμως, συνεχίζει με την ασκούμενη πολιτική της να βαδίζει σε αυτό το μονοπάτι. Μετά τον πρώτο χρόνο θητείας της, η νέα δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι κινείται σαφώς στο πλαίσιο συντηρητικών επιλογών, χρησιμοποιώντας τακτικές δοκιμασμένες αλλά  αναποτελεσματικές.
Αντί να ακολουθήσει μια πολιτική ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης, με στήριξη στους εργαζόμενους του Δήμου και για τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών, ακολουθεί τη λογική της προσέγγισης του Δήμου με το πνεύμα  της «επιχείρησης» η οποία πρέπει να «εξυγιανθεί» και να καταστεί «βιώσιμη» σύμφωνα με το πνεύμα της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, ξεχνώντας ότι η δημοτική αρχή είναι φορέας τοπικής εξουσίας με εκλογική νομιμοποίηση, που επιβάλλεται αφ` ενός να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και της φτώχειας και αφετέρου  να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών.

Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ενώ επεχείρησε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων με στόχο να αποκομίσει κέρδος από την καταβολή δόσεων σε πιστωτικά ιδρύματα δεν προώθησε πολιτικές προς όφελος των αδύναμων κοινωνικά ομάδων, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και την ίδια στιγμή που οργανώνει κοινωνικά παντοπωλεία ούτε καν έφερε σε συζήτηση την πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και ένα περίπου χρόνο για την απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων από την καταβολή των δημοτικών τελών, αποδεικνύοντας την παντελή απουσία εναλλακτικής πολιτικής πρότασης εκ μέρους της δημοτικής αρχής και την τυφλή προσήλωση της στην κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου.

Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2012 :
Γιατί εκτός από την απουσία πρόβλεψης μείωσης των ανταποδοτικών τελών, προβλέπει παράλληλα θεσμοθέτηση εισφορών για ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων.
Γιατί επιμένουμε όχι μόνο στην διατήρηση αλλά και στην ανάπτυξη πρόσθετων κοινωνικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της μνημονιακής λαίλαπας, που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους πολίτες .
Γιατί αντιστεκόμαστε στην εφαρμογή των αντεργατικών ρυθμίσεων για το προσωπικό και τους εργαζομένους του Δήμου.
Γιατί αποκρούουμε την πολιτική των  ιδιωτικοποιήσεων σε μια σειρά κρίσιμους τομείς, όπως τα απορρίμματα και η ενέργεια.
Γιατί συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να αγωνισθούμε με στόχο την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων επιλογών που αποσκοπούν στη διάλυση της Αυτοδιοίκησης και ο αγώνας αυτός να συνδυασθεί με τον επανακαθορισμό της ως γνήσια λαϊκού θεσμού, πρωτοπόρου κύτταρου δημοκρατίας στις προοδευτικές κοινωνικές αλλαγές.


ΤΡΙΚΑΛΑ 3/1/2012

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου