Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Προτάσεις για κάθε χώρο της πόλης των Τρικάλων


Ο Θανάσης Μιχαλάκης προτείνει λύσεις για Ασκληπιού, Μανάβικα και όχι μόνο...







ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ

1.ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ

Προτείνονται τρία διαφορετικά μέτρα για την Ασκληπιού:

α)  Τραπεζοκαθίσματα κατά μήκος του κεντρικού άξονα του δρόμου και σε πλάτος 2 μ. (ή 3 μ.) από τον άξονα εκατέρωθεν αυτού (δηλαδή, στο μέσον της Ασκληπιού, στην υπάρχουσα νησίδα). Θα αναπτύσσονται σε βάθρο μικρού ύψους (έως 10 εκ.) που θα σχεδιαστεί από την Τεχνική Υπηρεσία, σε χώρο που δεν θα υπερβαίνει την πρόσοψη της επιχείρησης και μεταξύ των παραχωρούμενων χώρων θα υπάρχουν διάδρομοι για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Οι πέργκολες θα αποξηλωθούν με ευθύνη των ιδιοκτητών και ο χώρος έμπροσθεν των καταστημάτων πλάτους 7 μ.(ή 6 μ.) σε κάθε πλευρά του δρόμου θα αποδοθεί στους πεζούς.

β) Θα τοποθετούνται κατά μήκος δύο παράλληλων λωρίδων πλάτους 2,5 μ. η καθεμία, σε βάθρο μικρού ύψους (έως 10 εκ.) που θα σχεδιαστεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Οι δύο λωρίδες θα απέχουν από την οικοδομική γραμμή 5 μ. η καθεμία και η μεταξύ τους απόσταση θα είναι επίσης 5 μ. (Δηλαδή, να τοποθετούνται στο ενδιάμεσο δρόμου και νησίδας, με χώρο για τους πεζούς). Το μήκος για κάθε κατάστημα θα είναι όσο η πρόσοψη του και μεταξύ των παραχωρούμενων χώρων θα υπάρχουν διάδρομοι για την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

γ) Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα γίνεται μπροστά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε πλάτος 2 μ επί του πεζοδρόμου, χωρίς βάθρο και χωρίς να υπερβαίνει το μήκος της πρόσοψης του καταστήματος. (Η πρόταση που φαίνεται ότι θα επικρατήσει).

2.    ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗ

Καμία παραχώρηση στον χαρακτηρισμένο – ξεχασμένο, όμως, από την εποχή Παπαστεργίου – ποδηλατόδρομο. Θα δίνονται 2 μ.  στο πεζοδρόμιο για την κάθοδο της Κονδύλη, ενώ για τα πεζοδρόμια της αριστερής πλευράς, ισχύουν οι γενικές ρυθμίσεις για τα πεζοδρόμια.




3.    ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ -ΜΑΝΑΒΙΚΑ
Υποχρεωτικά πλάτος 2 μ. για τους πεζούς, ενώ ό,τι απομένει, θα μοιράζεται εξίσου στα καταστήματα (αν υπάρχουν απέναντι καταστήματα) και μόνο στην πρόσοψή τους.







ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Καταστήματα που θα χρησιμοποιούν την πλατεία, θα καταλαμβάνουν χώρο ίσο με το 70% του εμβαδού του. Αν ο χώρος δεν επαρκεί για όλους (π.χ. πλατεία ΟΤΕ), θα γίνεται αναλογικό μοίρασμα. Απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα στο πράσινο της πλατείας.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ

Παραχωρείται χώρος προς χρήση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πλάτους ίσου με το 20% του πλάτους του δρόμου. Θα πρέπει όμως να τηρούνται οι γενικές διατάξεις, δηλαδή: ελεύθερος χώρος για την κίνηση των πεζών, πλάτους 1,50 μ. τουλάχιστον, και ταυτόχρονα να είναι ελεύθερο το 50% τουλάχιστον του πλάτους των πεζοδρόμων. Αν με την εφαρμογή των παραπάνω παραγράφων απομένει χώρος προς χρήση μικρότερος των 0,5μ. τότε αυτός δεν παραχωρείται. Δηλαδή, θα ξαναποκτήσουμε πεζοδρόμια, αφού οι ρυθμίσεις αφορούν και στα εμπορικά καταστήματα, όπου η έκθεση προϊόντων θα γίνεται το πολύ σε πλάτος ενός μέτρου.




ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΙ  ΧΩΡΟΙ

   Ασαφές περιεχόμενο της πρότασης: «Για κάθε περίπτωση  παραχώρησης παραποτάμιων χώρων στο πρανές της όχθης του ποταμού αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο αφού πρώτα ζητηθεί γνωμοδότηση από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου».



Α.Ε.Μ.



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου