Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Όλο το παρασκήνιο των συνομιλιών Παπανδρέου - Σαμαρά


O Γιώργος Παπανδρέου, είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό από το Σαββατοκύριακο. Γι αυτό και επικοινώνησε με τον Κάρολο Παπούλια, μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε από το εξωτερικό όπου βρισκόταν και του ζήτησε να συναντηθούν την Τετάρτη- θα τον ενημέρωνε για τις λεπτομέρειες του ανασχηματισμού.




Αυτό ήταν και το περιεχόμενο της σύσκεψης που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Καστρί: ο ανασχηματισμός.  Συζητήθηκε διεξοδικά ως προς τον χαρακτήρα που έπρεπε να έχει η νέα κυβέρνηση και τη σηματοδότηση που θα έδινε- ονόματα δεν αναφέρθηκαν, για τη συμμετοχή τεχνοκρατών είπαν.

Ούτε ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε οποιαδήποτε σκέψη περί παραίτησης και συγκρότησης κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα- όσοι συμμετείχαν, ορκίζονται γι αυτό.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Γ. Παπανδρέου, αποφασισμένος να δώσει διακομματικό χαρακτήρα στην κυβέρνησή του, άρχισε τα τηλέφωνα. Ο Φ. Κουβέλης του είπε ότι θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αλλά η Αλέκα Παπαρήγα του... έριξε πόρτα. Του Γ. Καρατζαφέρη του φάνηκε καλή ιδέα, αλλά ο τρόπος που αντιμετώπισε την πρόταση, δημιούργησε την εντύπωση ότι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το θέμα, να το κάνει πανηγυράκι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε στον Πρωθυπουργό ότι η σύγκληση του Συμβουλίου των αρχηγών δεν είχε νόημα, μιας και τίποτε δεν είχε αλλάξει από την προηγούμενη φορά.
Ο Γιώργος συνέχισε τα τηλέφωνα, λέγοντας- φαίνεται από τις δηλώσεις των αρχηγών, διαφορετικά πράγματα σε καθένα από τους συνομιλητές του. Ο Τσίπρας του είπε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές και ο Παπανδρέου δεν ανέφερε καν τη σκέψη του για Συμβούλιο αρχηγών. Η Ντόρα απάντησε ότι θα συμμετάσχει, αλλά δεν εμφανίστηκε ιδιαιτέρως πρόθυμη.

Και έφτασε η ώρα του Σαμαρά...

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ουσιαστικά δεν ήθελε να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση, αλλά φοβούμενος ότι θα του χρεώσουν την προσφυγή σε κάλπες, σκέφτηκε (Καλαματιανά) να του πει ότι πρέπει να παραιτηθεί. Και μόλις άκουσε ότι ο Πρωθυπουργός βλέπει θετικά την πρότασή του, έμεινε... παγωτό. Ένοιωσε σαν τον... Λιονέλ Μέσι ένα πράμα, που ξαπλώνει τους αντιπάλους για πλάκα στο γρασίδι.

Μόλις ο Γ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο Γ. Παπανδρέου σκέφτεται να παραδώσει την κυβέρνηση και μάλιστα ότι αυτό είναι δική του πρωτοβουλία, οι πρωτοκλασάτοι μόνον που δεν τον έπιασαν (τον Παπανδρέου) από το λαιμό. Πρώτος μεταξύ αυτών, ο Παύλος Γερουλάνος. Τι του είπαν; Ότι με τον τρόπο αυτό ομολογούσε την πλήρη αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής, την προσωπική του αδυναμία να διαχειριστεί τα δύσκολα, ότι δρομολογούσε τις εκλογές και έχριζε κυρίαρχο του παιχνιδιού τον Σαμαρά.

Καταλυτικό ρόλο ωστόσο διαδραμάτισε ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου που του είπε «οι Παπανδρέου δεν παραιτούνται, κάνε ανασχηματισμό ή πάμε σε εκλογές».

Φυσικά έπαιξε «μπάλα» και ο Σαμαράς. Στις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που ακολούθησαν την πρώτη, έδειξε ότι δεν θα έφερνε αντίρρηση σε όποιον και αν πρότεινε για Πρωθυπουργό ο Γιώργος. Προφανώς αρκούνταν στο ότι θα έφευγε αυτός...
Τότε, ήρθε η ώρα της κωλοτούμπας... Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε...

ΥΓ: Είναι προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει διαβάσει ποιήματα του Έκτορα Κακναβάτου : «τα νερά στο Άκτιο, Αντώνιε τι τα βυθομετράς, στην Αλεξάνδρεια ηττήθηκες για πάντα»...


NEWPOST


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου