Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μουσείο Τσιτσάνη στις πρώην φυλακές Τρικάλων και από κάτω οθωμανικά λουτρά.


Αποκαλύπτονται εντυπωσιακές τοιχοποιίες των τούρκικων λουτρών στις παλιές φυλακές






Αυτόν τον εκ πρώτης όψεως ασύνδετο... συνδυασμό, αποφάσισε να κάνει πράξη η δημοτική αρχή μετά τη χθεσινή επίσκεψη στις πρώην φυλακές του δημάρχου κ. Λάππα, αντιδημάρχου κ. Κολότσιου, του διευθυντή της Εφορίας Νεότερων Μνημείων κ. Παλιούρα, της διευθύντριας της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μαντζανά, του στελέχους της Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Τσιλιμίγκα, της διευθύντριας τεχνικών υπηρεσιών κ. Τσαπάλα και του εκπροσώπου της μελετητικής ομάδας κ. Παπαδογιάννη.

Νέα "αυτοψία" στο χώρο των παλαιών φυλακών Τρικάλων έκανε χθες ο δήμαρχος κ. Χρήστος Λάππας προκειμένου να ενημερωθεί για τις μέχρι τώρα εργασίες που γίνονται εκεί προκειμένου να αποκαλυφθούν τα παλαιά κτίσματα των τούρκικων λουτρών, πάνω στα οποία κτίστηκαν, πολύ αργότερα οι φυλακές.

Τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος, όσο και οι υπόλοιποι που επισκέφθηκαν το ισόγειο των πρώην φυλακών είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι μετά το καθάρισμα των σοβάδων στους τοίχους του ισογείου, αποκαλύπτεται ένα κομμάτι παλαιάς τοιχοποιίας που χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα, που παραπέμπει σε οθωμανικά λουτρά. Ο κ. Λάππας δήλωσε ότι πρόκειται για μία ευχάριστη έκπληξη για την πόλη των Τρικάλων. Τα συγκεκριμένα οθωμανικά λουτρά πιθανό να είναι τα μεγαλύτερα διασωζόμενα στη χώρα. Υπάρχουν φωταγωγοί, αλλά τεχνοτροπία που παραπέμπει σε ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη μας.

Ο κ. Λάππας μεταφέροντας και την άποψη των ειδικών που επισκέφθηκαν από κοινού τις πρώην φυλακές, εκτίμησε ότι μπορούν να «παντρευτούν τα οθωμανικά λουτρά με τις νεότερες παρεμβάσεις που αποφάσισε η δημοτική αρχή για τη φιλοξενία στο συγκεκριμένο χώρο του μουσείου Τσιτσάνη».

Ο ίδιος, δήλωσε ότι θα προωθηθούν άμεσα οι ενέργειες σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη της συγκεκριμένης πρότασης στο ΕΣΠΑ.

Επομένως, παρά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για τις πρώην φυλακές ο σχεδιασμός δεν αλλάζει. Θα στεγαστεί σ' αυτές του μουσείο Τσιτσάνη, με... ολίγη από οθωμανικά λουτρά!



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου