Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Κώδωνας κινδύνου από Ν. Λέγκα για τον Ε-65.


Νέος σκόπελος η αδυναμία χρηματοδότησης των απαλλοτριώσεων.









Ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων Ν. Λέγκας, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοίδη αναφορικά με την αδυναμία χρηματοδότησης των απαλλοτριώσεων στα συγχηματοδοτούμενα έργα, ανάμεσα στα οποία και ο οδικός άξονας Κεντρικής Ελλάδος (Ε 65), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

   «Οι πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Βουλή σύμφωνα με τις οποίες οι απαλλοτριώσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ αλλά ούτε και από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε), επιβεβαιώνουν την ανησυχία που είχαμε εκφράσει σχετικά με την τύχη των συγχρηματοδοτούμενων έργων, όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και συγκεκριμένα ο οδικός άξονας Κεντρικής Ελλάδος (Ε65).
  
    Κι αυτό γιατί το Π.Δ.Ε., το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό εργαλείο, «βουλιάζει»- με δαπάνες μειωμένες κατά 47,3 % το πρώτο πεντάμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%-καθόσον εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως «μαξιλάρι» για να καλύψει τις σημαντικές υστερήσεις που σημειώνονται στα έσοδα.

   Έτσι κοντά στα άλλα προβλήματα του έργου όπως
- η επαναχάραξη του βόρειου τμήματος, η οποία σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις θα επιβαρύνει την υλοποίηση του έργου τουλάχιστον κατά δύο χρόνια,
- η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, η οποία ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για τη φαλκίδευση του έργου,
- η δυστοκία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών να το χρηματοδοτήσουν,

έρχεται να προστεθεί η περαιτέρω επιβάρυνση της χρηματοδότησης των απαλλοτριώσεων.

   Δυστυχώς, το μεγάλο αυτό έργο που θα άλλαζε οριστικά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Δυτικής Θεσσαλίας αλλά και της χώρας, μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Ενώ, εκατοντάδες εργαζόμενοι στα εργοτάξια των τεχνικών εταιρειών βρίσκονται εδώ και καιρό αντιμέτωποι με την ανεργία.

   Παράλληλα κινδυνεύει να χαθεί η δυνατότητα αξιοποίησης ξένων επενδύσεων που είχαν δεσμευτεί μέσω των συμβάσεων παραχώρησης και τις οποίες, κυρίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, έχει τόση ανάγκη η χώρα».

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου