Το Σπήλαιο Ανταλλαξίμων (με σταλαγμίτες και σταλακτίτες ), που ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα Μεγάρχης, του Καλλικρατικού Δήμου Τρικκαίων μπορεί να αποτελέσει ένα ΝΕΟ πόλο έλξης για τους τουρίστες του ΝΟΜΟΥ μας.
Γράφει ο Κώστας Φαμίσης Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ και ιδιοκτήτης Ξενοδοχείου στην Καλαμπάκα
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον - αν και ανεξερεύνητο και μη αξιοποιημένο ως σήμερα - Σπήλαιο.
Βρίσκεται 3 χλμ. ΒΔ του οικισμού Ανταλλάξιμα στην πλαγιά του Κόζιακα και σε υψόμετρο 650 μ. Στο εσωτερικό του Σπηλαίου είναι γνωστές 3 αίθουσες με θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες με συνεχείς σταγονορροή και τη δημιουργία νέων σχηματισμών σταλαγμιτών και σταλακτιτών.
Η είσοδός του είναι στενή και η πρόσβαση στο εσωτερικό αρκετά δύσκολη.
Η εξερεύνηση-επίσκεψη στο σπήλαιο θα είναι μια μοναδική εμπειρία για τους ταξιδιώτες και τους λάτρες του εναλλακτικού τουρισμού αφού η μαγεία μέσα στη σπηλιά είναι συναρπαστική. Καθώς θα περπατάει ο επισκέπτης, μέσα στο σπήλαιο, θα γοητεύετε από τα όμορφα συμπλέγματα που θα υπάρχουν τριγύρω του, ( σταλακτίτες και σταλαγμίτες ),όπως τα έχει φτιάξει η φύση χρόνια πριν.
Είναι επιτακτική ανάγκη, οι υπεύθυνοι του τουριστικού κόσμου και όλοι οι τοπικοί φορείς να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες των ΜΕΛΩΝ του Πολιτιστικού Συλλόγου του Οικισμού Ανταλλάξιμα , ώστε να αρχίσει η χαρτογράφηση του Σπηλαίου για να προχωρήσει άμεσα η αξιοποίηση και λειτουργία του
Η τουριστική αξιοποίηση του Σπηλαίου, θα προσδώσει μεγάλες οικονομικές ωφέλειες στην ευρύτερη περιοχή και θα αποτελέσει Πόλο έλξης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες, όταν θα αρχίσει να δέχεται τουρίστες.
Εν όψει του μεγάλου αριθμού τουριστών που επισκέπτονται τα Μετέωρα, θα είναι και θέμα χρόνου να γίνει γνωστό το σπήλαιο, στους επισκέπτες – τουρίστες , αλλοδαπούς, ημεδαπούς και τουριστικούς πράκτορες .
Πιστεύω ότι, το τουριστικό προϊόν του Νομού μας, για να παραμείνει ελκυστικό και βιώσιμο, πρέπει να ανανεωθεί και επαναπροσδιοριστεί. Είναι η ώρα του τοπικού τουριστικού κόσμου ,να στηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες των φορέων για την βελτίωση της ¨εικόνας ¨
του Νομού μας και να συνειδητοποιήσει περισσότερο τη δύναμη και την κοινωνική ευθύνη, που έχουμε όλοι για το καλό της τοπικής τουριστικής κοινωνίας. Γενικότερα το τουριστικό προϊόν, χρειάζεται αναδιάρθρωση εκ βάθρων, όπως :
Την χάραξη ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, του Νομού μας, εν όψει της νέας χιλιετίας και των πολιτικό-κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων σε Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο.
Στο Νομό μας υπάρχουν σπουδαία σπήλαια που θα μπορούσαν, μαζί με τα πέτρινα γεφύρια, τους νερόμυλους και τις εκκλησίες, να αποτελέσουν τμήμα ενός πολυήμερου, ολοκληρωμένου τουριστικού εκδρομικού πακέτου. Ο επισκέπτης – τουρίστας αγοράζοντας ένα πρόγραμμα για την περιοχή ΤΡΙΚΑΛΩΝ μπορεί να κερδίζει τρία (Φύση, Πολιτισμό και Θρησκευτικό συναίσθημα).
2) την αναζήτηση ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ, στηριζόμενοι στην ανάπτυξη και προώθηση των ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
Στην Ελλάδα η ταυτότητα μιας πόλης καθορίζει και καθορίζεται άμεσα από τον πολιτισμό και τον τουρισμό της.
Η ταυτότητα μιας περιοχής αφορά κάθε τι νέο που δημιουργεί σε συνδυασμό με τον τρόπο που σέβεται και αναδεικνύει το παρελθόν της. Ο πολιτιστικός και ο οικονομικός πλούτος μιας σύγχρονης πόλης είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ταυτότητα που προβάλει.
Η περιοχή του νομού Τρικάλων είναι από μόνη της ένα μνημείο φύσης, ιστορίας και μπορεί να χαρακτηρισθεί μία από τις πιο ανεπτυγμένες πολιτιστικά - πολιτισμικά και τουριστικά περιοχές, με τις πολλές φυσικές ομορφιές τόσο στον ορεινό όγκο όσο και στην πεδινή ζώνη. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει ζωντανά , τον τόπο, την ιστορία και τον πολιτισμό. Υπάρχουν ακόμη: το Σπήλαιο Θεοπέτρας που βρίσκεται στο δρόμο Τρικάλων - Καλαμπάκας, 3 χλμ πριν από τα Μετέωρα, στο χωριό Θεοπέτρα .Άλλα σημαντικά σπήλαια στο νομό, εκτος από το Ανταλλαξίμων είναι τα Σπήλαια , Λέγκω, Μπέη, Ελληνοκάστρου, Φτερόλακκα στην Κόρη, Δέσης και Σπήλαιο Σταυρός, μεταξύ Αγίου Προκοπίου και Καλογήρων. Εκτός των γεφυριών και των σπηλαίων, πόλο έλξης για τους τουρίστες αποτελούν και οι παλιοί νερόμυλοι, έντεκα στο σύνολο, άλλοι ανακαινισμένοι και άλλοι όχι.
- Αναμφισβήτητα ο Ιερός χώρος των ΜΕΤΕΩΡΩΝ , ως σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και ως μοναδικό ΦΑΡΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ με διαχρονικό ρόλο στη Βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη ελληνική ιστορία, αποτελεί αναπόσπαστο και καθοριστικό στοιχείο παραγωγικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Νομού μας.
. Κρίνω ότι είναι απαραίτητη μια Νέα Σύνθετη Τουριστική Ταυτότητα του Νομού μας, προσδιορίζοντας, στον νέο σχεδιασμό και τις εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης του τουρισμού, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, με ποιοτικά κριτήρια και σεβασμό στο περιβάλλον.
. Πιστεύω ότι με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, έχοντας ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου