Ετσι αντιμετωπίζει το κράτος 1 εκ. ευρώ που δόθηκαν για την κατασκευή τους
Πώς τα φέρνει η ζωή μερικές φορές… και οι συμπτώσεις παίζουν ρόλο σημαντικό.
Στις 20 Ιουνίου ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωνε ότι δίνεται η δυνατότητα για συμμετοχή παιδιών σε ιδιωτική κατασκήνωση.
Την ίδια ημέρα, το ΙΚΑ ανακοίνωνε ότι οι κατασκηνώσεις στην Πεύκη αναστέλλουν τη λειτουργία τους… Είναι, μετά, να μη συσχετίζει κανείς τη σχέση ιδιωτών με το κράτος;
Είναι να μη γίνεται τουλάχιστον καχύποπτος ως προς τη σχέση αυτή; Φυσικά, δεν κατηγορεί κανείς το ότι ιδιώτες έχουν διάθεση να κερδίσουν χρήματα μέσω της εργασίας τους και των προσφορών σε ΟΤΑ. Ούτε διαφωνεί κανείς ότι θα πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής. Αλλά, για να υπάρχει επιλογή, θα πρέπει να υφίστανται τουλάχιστον δύο προοπτικές: και ιδιωτική και κρατική κατασκήνωση. Για τους τρικαλινούς, υπάρχει μόνο η ιδιωτική – και μάλιστα εκτός νομού.
Ο Δήμος Τρικκαίων
Η ανακοίνωση του Δήμου έλεγε συνοπτικά τα εξής: «Ο Δήμος μας στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής , δίνει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά των δημοτών – ετεροδημοτών μας , ηλικίας από 7 έως 16 ετών , να συμμετέχουν σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα διακοπών στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΚΟΥΡΑ ΑΕ που βρίσκεται στις Ν. Φώκιες Χαλκιδικής».
Εκτός του ότι Νέες Φώκιες δεν υπάρχουν (ούτε «Παλιές Φώκιες» υπάρχουν, αλλά κανονικές φώκιες και «Νέα Φώκαια», ως υπενθύμιση της Φώκαιας), τι κοινωνική πολιτική είναι αυτή, που «Το ποσό συμμετοχής του γονέα για κάθε ένα παιδί είναι 180 πλέον Φ.Π.Α.13%»; Μάθαμε να πληρώνουμε την κοινωνική πολιτική κιόλας…
Η Πεύκη
Η κατασκήνωση της Πεύκης πήρε τα σκήπτρα από το πάλαι ποτέ ΠΙΚΠΑ στην Ελάτη. Λειτούργησε 5 χρόνια και κάθε χρόνο φιλοξενούνταν περί τα 180 παιδιά ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Ο τέως Νομάρχης Ηλίας Βλαχογιάννης είχε δηλώσει σε επίσκεψη/επιθεώρηση στα έργα διαμόρφωσης της κατασκήνωσης, στις 25 Απριλίου 2008: «Εξασφαλίσαμε 1 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, δημοπρατήθηκε και κατασκευάζουμε μόνιμες κατοικίες για τους κατασκηνωτές, επενδυμένες με πέτρα».
Δηλαδή, δόθηκε 1 εκατ. ευρώ (περί τις 700.000 ο εργολάβος για τα κτίσματα, συν ποσά για διάνοιξη δρόμου, εξοπλισμό κάθε είδους κ.λπ.) και φέτος τα χρήματα αυτά πετιούνται. Ετσι απλά, γιατί, όπως αναφέρει το ΙΚΑ, «Οι κατασκηνώσεις αυτές συντηρούνται σχεδόν αποκλειστικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό». Με άλλα λόγια, λεφτά δεν υπάρχουν, για την ανανέωση των συμβάσεων των εκεί εργαζομένων.
Ετσι, εκατοντάδες παιδιά από τον νομό Τρικάλων θα πρέπει να επιλέξουν να πληρώσουν σε ιδιωτική κατασκήνωση, ή να υποβάλλουν αιτήσεις για τη μοναδική δημόσια που θα λειτουργήσει φέτος στη Θεσσαλία (υπό την Περιφέρεια, πλέον), της Αγίας Παρασκευής Λάρισας. Αγνωστος ο τρόπος επιλογής των παιδιών από τους τέσσερις νομούς που θα φιλοξενηθούν σε αυτή την κατασκήνωση.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα φιλοξενηθούν συνολικά 630 άτομα (16 Ιουλίου - 29 Ιουλίου για 150 αγόρια 6 έως 15 ετών, 29 Ιουλίου - 12 Αυγούστου με 150 κορίτσια 6 έως 15 ετών, και 13 Αυγούστου - 14 Σεπτεμβρίου (3 περίοδοι) με 330 άτομα από ΚΑΠΗ). Αγνωστο και το μέλλον των κρατικών κατασκηνώσεων, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής που παύει να είναι κοινωνική και παραμένει «στεγνή» πολιτική.
Θανάσης Μιχαλάκης - Ενεργός Πολίτης
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου