Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Κώστας Αγοραστός: «Η αγορά χρειάζεται ανάσες, όχι ασφυξία»


«Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Μνημονίου είναι καταφανώς αδιέξοδη.
Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε όλοι εμείς που έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι το ακολουθούμενο μείγμα οικονομικής πολιτικής δημιουργεί εκρηκτικό μείγμα στην κοινωνία, την οικονομία και την αγορά. Η αγορά χρειάζεται ανάσες, όχι ασφυξία…»





Αυτό επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση που είχε με εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες από τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λάρισας.

«Τα μέτρα που έχουν ενταχθεί στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όχι μόνο δεν πρόκειται να αποδώσουν τα προβλεπόμενα έσοδα για το Κράτος αλλά αντίθετα είναι βέβαιο ότι θα ανακυκλώσουν τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ύφεσης, ενώ θα εκτοξεύσουν την ανεργία σε πρωτόγνωρα για την Ελληνική κοινωνία ύψη», τόνισε ο κ. Αγοραστός εκφράζοντας την άποψη ότι «αντί η κυβέρνηση να κάνει το ελάχιστο, να μην ξανακάνει τα ίδια λάθη, κάνει ακόμη χειρότερα λάθη, εμμένει δογματικά στην ίδια αποτυχημένη συνταγή με ολοένα βαρύτερες φοροεπιδρομές, μειώσεις μισθών και συντάξεων, εκτίναξη της ανεργίας σε ιστορικά υψηλά μετά τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, πάγωμα των έργων, αναστολή των επενδύσεων, κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν πλέον σταθερές. Δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης. Το ηθικό και η κοινωνική διάθεση των Ελλήνων βρίσκεται στο ναδίρ. Σε όλους τους τομείς, την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, τους θεσμούς και τις αξίες, έχει απλωθεί ένα πέπλο χρεοκοπίας και απαισιοδοξίας. Αλλάζουν οι αξιακοί κώδικες και στάσεις ζωής, διαρρηγνύεται η κοινωνική συνοχή, τα σημάδια παρακμής πληθαίνουν, οι εναλλακτικές λύσεις διαρκώς συρρικνώνονται και η χώρα βαδίζει σε δραματικά αδιέξοδα».

Ο κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στους νέους («στην ηλικία κάτω των 24 η ανεργία έχει φθάσει στο ασύλληπτο ποσοστό του 40%», είπε), τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τα άτομα με αναπηρία, τις νέες οικογένειες, τους πολυτέκνους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες και χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη «παραγωγικής αναδιάταξης και πολιτικών ανάπτυξης καθώς και πολιτικών ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής με σαφή χρονοδιαγράμματα, μετρήσιμους στόχους και διαρκή αξιολόγηση.

Αναμφίβολα, οι πολιτικές αυτές και η ανάπτυξη πρέπει να έχουν επίκεντρο τον Άνθρωπο και να συνδυάζονται με συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των υπαρχουσών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη με κάθε τρόπο των οικογενειών που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, της γνώσης, της εξωστρέφειας, της ποιότητας.

Η λύση στην κρίση είναι Ελληνική και μπορεί να προκύψει από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τον Άνθρωπο.

Χρειάζεται, πάντως, να αντιστραφεί αυτή η πορεία τώρα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου