Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Στα Βαρδούσια ο Ορειβατικός Σύλλογος Πύλης


Τα Βαρδούσια θεωρούνται ένα από τα πιο άγρια και εντυπωσιακά βουνά της πατρίδας μας και έχουν ιδιαίτερα σκληρό ανάγλυφο με άγριες και απότομες κορφές. Μαζί με τη γκαμήλα και τον Όλυμπο αποτελούν την αλπική τριάδα της χώρας μας



Τα Βαρδούσια θεωρούνται ένα από τα πιο άγρια και εντυπωσιακά βουνά της πατρίδας μας και έχουν ιδιαίτερα σκληρό ανάγλυφο με άγριες και απότομες κορφές. Μαζί με τη γκαμήλα και τον Όλυμπο αποτελούν την αλπική τριάδα της χώρας μας, γι’ αυτό προσελκύουν το ενδιαφέρον του ορειβατικού κόσμου. Το χειμώνα οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και με το χιόνι να το σκεπάζει θυμίζει μικρογραφία των Άλπεων.

Αναχώρηση όπως πάντα από τα γραφεία του συλλόγου και μετά από 2,5 ταξίδι οδικώς, φτάνουμε στο χωριό «Αθανάσιος Διάκος». Έλεγχος εξοπλισμού και 25 άτομα του Ο.Π.Ο.Π. ξεκινάνε με πεζοπορία για το καταφύγιο του ΕΟΣ Άμφισσας. Ακολουθούμε το μονοπάτι Ε4 μέσα σε μια όμορφη διαδρομή. Δεξιά μας ο όγκος της Πλάκας, Κάτω και Πάνω Ψηλό , Πυραμίδα και Γιδοβούνι. Κορυφές επιβλητικές και απροσπέλαστες. Ανεβαίνοντας το μονοπάτι, αριστερά από το ρέμα που κατεβαίνει, θα συναντήσουμε μια ήσυχη πηγή στη ρίζα ενός βράχου. Μια σύντομη στάση και φεύγουμε αμέσως καθώς ο καιρός «κλείνει». Δυστυχώς οι προβλέψεις μας για τον καιρό επαληθεύονται και η βροχή αρχίζει. Τυχεροί στην ατυχία μας καθώς σε 30’ προβάλλει το καταφύγιο του ΕΟΣ Άμφισσας και μπαίνουμε γρήγορα μέσα. Ο υπεύθυνος του καταφυγίου μας καλωσορίζει, ζεστό τσάι, στεγνά ρούχα και όλοι παίρνουμε «αγκαλιά» το αναμμένο τζάκι. Το καταφύγιο βρίσκεται στη θέση Πιτιμάλικο και σε υψόμετρο 2000μ.



Την επόμενη μέρα χαράματα οι οδηγοί ( Άρης και Λάκης) δίνουν τις τελευταίες οδηγίες.  Ξεκινάμε με πορεία για το δεύτερο καταφύγιο του ΠΟΑ, σημείο που υπάρχει το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Εκεί υπάρχει ταμπέλα που υποδεικνύει το σημείο ανάβασης. Η κλίση της πλαγιάς δεν θα μας δυσκολέψει καθώς το μονοπάτι ανεβαίνει με μικρή κλίση και μόνο σε σημείο ψηλά στην πλαγιά, λόγω των σημείων που είναι εκτεθειμένα, αλλά αν τα περάσουμε με προσοχή δεν δημιουργούν καθυστερήσεις. Η επικινδυνότητα οφείλετε στο ζιγκ-ζαγκ της κίνησης στην πλαγιά από πτώση πέτρας, από άτομα που βρίσκονται ψηλότερα και περπατούν στα σαθρά μέσα στο λούκι. Χωριζόμαστε πάλι  σε γκρουπάκια και περνάμε το κομμάτι μέσα στο λούκι με ασφάλεια. Αφού περάσαμε το βράχινο φράγμα μέσα από τις «Πόρτες»  βγαίνουμε στο οροπέδιο «Μέγας κάμπος» σε υψόμετρο 2300μ.

Ένα οροπέδιο σε μέγεθος γηπέδου, με εκπληκτική θέα και στο βάθος η ψηλότερη κορυφή των Βαρδουσίων, ο Κόρακας (2495μ). Το τελευταίο κομμάτι είναι εύκολο και μέχρι το τελευταίο ύψωμα της κορυφής δεν υπάρχουν δυσκολίες. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως σε ένα μικρό κομμάτι 20μ περίπου την κορυφή είναι εκτεθειμένο και δεν δικαιολογεί λάθη. Οι οδηγοί πάλι αναλαμβάνουν δράση και περνάνε όλους με ασφάλεια. Βρισκόμαστε πλέον όλοι στην κορυφή και ο φωτογράφος του συλλόγου (Θανάσης) πιάνει δουλειά. Μετά από μισή ώρα παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής. Τώρα όμως είναι που χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και προσοχή, καθώς πάντα στην επιστροφή συνηθίζουμε να χαλαρώνουμε. Πηγαίναμε όσο πιο αργά και προσεχτικά γινόταν, όχι μόνο λόγω της επικινδυνότητας και της ολισθηρότητας του μονοπατιού, αλλά και για να αποτυπώσουμε όσο πιο πολύ γινόταν όλο αυτό το τοπίο.

 Πάλι ξεκινάμε σε μικρές ομάδες, ώστε να μην βρισκόμαστε πολλοί μέσα στο λούκι, με προσοχή στα δύσκολα σημεία και στα σαθρά κομμάτια. Ο καιρός σύμμαχος και στην κατάβαση και μόνο προς το τέλος της διαδρομής η ομίχλη αρχίζει να μας καταδιώκει, αλλά όταν σκεπάζει τα ψηλά σημεία, εμείς είμαστε ήδη μέσα στο καταφύγιο και απολαμβάνουμε το ζεστό τσάι. Συγκέντρωση και κατηφορίζουμε για το χωριό «Αθανάσιος Διάκος». Ευχάριστη κατάβαση και σε 1,5 περίπου βρισκόμαστε στην ταβέρνα του χωριού για να δοκιμάσουμε τις νοστιμιές του.

Ένας ακόμη όμορφος προορισμός με μεγάλη συμμετοχή έφτασε στο τέλος, γεμάτοι όλοι από όμορφες εικόνες! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θες να το επαναλάβεις το συντομότερο και ανυπομονείς για την επόμενη πρόκληση, που εύχεσαι κάθε βήμα σου να είναι και πιο ψηλά….

www.opoppilis.blogspot.com


ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ (peris)

Μέλος του Ο.Π.Ο.Π.

Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου