Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Άνοιξε τις πύλες του το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο


Με κάθε λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων, το οποίο στεγάζεται στο Καστρακίδειο Ίδρυμα.




Πρόκειται για ένα μουσειακό χώρο όπου διασώζεται και παρουσιάζεται στο κοινό η λαμπρή αθλητική ιστορία των Τρικάλων,  πρόσωπα και γεγονότα από το 1896 έως σήμερα, με σημαντικές διακρίσεις πανελλήνια και διεθνώς,  που έφεραν δίκαια τα Τρίκαλα στις πρώτες θέσεις του ελληνικού αθλητισμού. 


Το μουσείο επιδιώκει την επίτευξη των στόχων του μέσα από τον εμπλουτισμό των συλλογών και των αρχείων του, την επιμελημένη διαφύλαξή τους, τη διεθνώς προτυποποιημένη τεκμηρίωσή τους,  την εκπόνηση εργαλείων έρευνας, την ποικίλη παραγωγή δράσεων κ.α., όπως οφείλει να πράττει ένα σύγχρονο μουσείο στην υπηρεσία της κοινωνίας. Παράλληλα  αποσκοπεί στην ανάδειξη της πολιτιστικής και επιστημονικής αξίας του αθλητισμού  γενικότερα.


Την τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος και αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος ου ΠΟΔΤ κα Νικολέτα Μπρουζούκη σημειώνοντας: «Κύριος στόχος του Μουσείου είναι η διάσωση, η προστασία και η προβολή της αθλητικής ιστορίας των Τρικάλων, μιας πόλης που εδώ και 100 και πλέον χρόνια βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ελληνικού αθλητισμού χωρίς να υστερεί και σε διεθνείς διακρίσεις. Έπειτα από μια πολυετή δυσπραγία για την εύρεση κατάλληλου χώρου το Μουσείο βρήκε το 2002 την ιδανική φιλοξενία στο Καστρακίδειο Ίδρυμα, μια ευγενική προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης δηλώνοντας έτσι την έμπρακτη συμβολή της σε ένα τόσο σημαντικό αθλητικό δρώμενο. Στο χώρο έγιναν βέβαια και κάποιες παρεμβάσεις πάντα με σεβασμό στην ιστορικότητά του ώστε να υποστηριχτεί και να αναπτυχθεί το Μουσείο.


Να σημειώσω τη μεγάλη βοήθεια και την προσφορά στο μουσείο παλιών και νέων Τρικαλινών αθλητών, αθλητικών συλλόγων, σωματείων καθώς και επώνυμων και ανώνυμων συμπολιτών μας που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας».


Αμέσως μετά ήταν η σειρά του Δημάρχου Τρικκαίων κ. Ταμήλου να απευθύνει χαιρετισμό λέγοντας: «Για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα περάσαμε πολλά στάδια και πολλά εμπόδια. Όταν όμως το τέλος του ταξιδιού είναι καλό τότε όλα ξεχνιούνται. Θέλω να ευχαριστήσω δημοσίως τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας για την παραχώρηση του χώρου που αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας αναδεικνύοντας και την ιστορικότητα του κτιρίου και την αθλητική ιστορία των Τρικάλων. Ελπίζω και εύχομαι να αγκαλιάσουν το Μουσείο όλοι οι Τρικαλινοί και καλώ όσους έχουν και άλλο υλικό να μας το προσφέρουν και να συμπληρώσουν έτσι το δικό τους κομμάτι σε αυτό το χώρο και συμβάλλοντας επίσης στη διάσωση και διάδοση της τοπικής αθλητικής ιστορίας που θα πρέπει να είναι κτήμα όλου του λαού».

Το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων ιδρύθηκε το 1998. Η ύπαρξή του οφείλεται στις προσπάθειες ανθρώπων και φορέων της τοπικής κοινωνίας. Η πρώτη συλλογή του, πόνημα της πολύχρονης συλλεκτικής προσπάθειας του αείμνηστου Βασίλειου Πελίγκου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, ο οποίος αφουγκράστηκε την ανάγκη της διάσωσης μιας ζωής που χανόταν ραγδαία και εμπνεύστηκε τη δημιουργία του μουσείου για την ανάδειξη της αθλητικής κληρονομιάς των Τρικάλων, φιλοξενήθηκε σε χώρους του Π.Ο.Δ.Τ., έως ότου η αύξησή της, καθώς και τα σύγχρονα μουσειολογικά δεδομένα επιβάλλουν την εγκατάστασή της σε ένα χώρο που θα εξασφάλιζε όλες τις παραμέτρους του μουσειακού «γίγνεσθαι».

Από το 2002 το ΔΙΑΜ Τρικάλων στεγάζεται μόνιμα στο Καστρακίδειο Ίδρυμα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών, Καποδιστρίου 13.  Ένα  διόρωφο κτίριο, εξαίρετο δείγμα της τοπικής νεοελληνικής αρχιτεκτονικής, κατοικία της Πόπης Καστρακίδου, εθελόντριας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία το 1962 παραχώρησε το κτίριο στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εκείνα τα χρόνια ως μαθητικό οικοτροφείο θηλέων.

Η έκθεση, αντλώντας στοιχεία από ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, αναπτύσσεται στους δυο ορόφους του μουσείου. Η δομή της είναι θεματική. Εκτίθενται αντικείμενα που με τη φυσική τους παρουσία ιστορούν τη λαμπρή  διαδρομή του τρικαλινού αθλητισμού από το 1896 έως και σήμερα, όπως επίσης φωτογραφίες και έγγραφα -ντοκουμέντα εποχής.

Στο ισόγειο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Πρωτεργάτες του αθλητισμού των Τρικάλων», «Παλιοί και νέοι τρικαλινοί αθλητές», όπως ο Χρήστος Παπανικολάου, η Σοφία Σακοράφα, οι αείμνηστοι Γιώργος Τσιάντας και Βαγγέλης Σκούρας κ.α., «Ορειβασία - Χιονοδρομία».

Στον πρώτο όροφο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες», «Παγκόσμιος αθλητισμός -  Έλληνες και  Ξένοι πρωταθλητές», «Αίθουσα Τροπαίων του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων», «Αίθουσα Πελίγκου», «Αίθουσα Μπονώτη», «Αίθουσα Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού».




Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου