Ένα από τα σπουδαιότερα αγωνίσματα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Μαραθώνιος δρόμος (42.195μ.) που εισάγεται στο ολυμπιακό πρόγραμα το 1896 ύστερα από την είσηγηση και αθλοθέτηση του καθηγητή Michel Breal της Σορβόνης, φίλου του Πιέρ ντε Κουμπερτέν σε ανάμνηση του ηρωικού κατορθώματος του άγγελου-αγγελιοφόρου που έφερε το μήνυμα της νίκης (490 π.Χ) στους Αθηναίους.
Υπενθυμίζουμε ότι το ταχυδρομικό σύστημα στην Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν οργανωμένο και το οδικό δίκτυο προβληματικό, ορισμένοι δε δρόμοι περνούσαν μέσα από εχθρικά εδάφη. Για το λόγο αυτό, ειδικά εκπαιδευμένοι άγγελοι ή ημεροδρόμοι ή δρομοκήρυκες είχαν ορισθεί από την πολιτεία να μεταφέρουν γραπτώς ή προφορικώς μηνύματα που αφορούσαν τον πόλεμο ή την ειρήνη. Έτσι διέτρεχαν αποστάσεις σε δύσβατους δρόμους και σε σχεδόν απίστευτο χρόνο.
Φέτος την Κυριακή 31-10-2010 λοιπόν θα διεξαχθεί ο 28ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών ο οποίος μάλιστα έχει και τεράστιο επετειακό χαρακτήρα μιας και συμπληρώνονται 2500 χρόνια από την ιστορική μάχη που αναφέραμε προηγουμένως.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο αλλά και λόγω της απίστευτης ανάπτυξης που γνωρίζει ο μαζικός αθλητισμός τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, ο αριθμός συμμετοχών για τον αγώνα του μαραθωνίου έχει σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Έτσι 12.500 άτομα θα συμμετάσχουν στην μαραθώνια διαδρομή ενώ άλλοι 7500 υπολογίζονται να πάρουν μέρος στους μικρότερους αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων που θα διεξαχθούν παράλληλα. Ακόμα ένα ρεκόρ αποτελει και η συμμετοχή 1800 εθελοντών, από τους οποίους το 10% έχει έρθει από το εξωτερικό για αυτόν τον λόγο.
Στον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας θα πάρουν μέρος δρομείς από 88 χώρες κι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής.Τουλάχιστον δέκα αεροπλάνα θα έπρεπε να ναυλώσουν οι Αμερικανοί δρομείς αν αποφάσιζαν να έρθουν ομαδικά στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στον 28ο Κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας αφού στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής έχουν φτάσει πάνω από 2.250 δηλώσεις συμμετοχής από τις Ηνωμένες Πολιτείες.Αυτή είναι και η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές στην διοργάνωση πλήν βέβαια της Ελλάδας η οποία θα συμμετάσχει με περισσότερους από τρεις χιλιάδες.
Πολύ μεγάλη είναι και η συμμετοχή των Γερμανών δρομέων που φτάνει τους 1778 ενώ οι Βρετανοί αποτελούν την 3η δύναμη με 716 συμμετέχοντες.Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι δρομείς που έρχονται από το Μακάου (1), τις Παρθένους νήσους (8), τη Χιλή (14), το Περού (1) , τη Σρι Λάνκα (1) αλλά και το Ιράκ (1), τη Νικαράγουα (1) και το Παλάου (1).Η Κύπρος θα συμμετάσχει με 147 δρομείς ενώ από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα ταξιδέψουν για να τρέξουν στον κλασσικό μαραθώνιο 142 και 31 δρομείς αντίστοιχα .
Η διαφορετική πλευρά Μαραθωνίου
Ο Κλασσικός μαραθώνιος της Αθήνας είναι μοναδικός στον κόσμο όχι μόνο για τις ιστορικές του καταβολές αλλά και για το μοναδικό και πολυσυλλεκτικό κοινό που τον συνθέτει κάθε χρόνο.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας που έχουν διανύσει ή διανύουν τον δικό τους προσωπικό μαραθώνιο βρίσκονται με ευλαβική συνέπεια κάθε χρόνο στην εκκίνηση του αγώνα χαρίζοντας με την παρουσία τους μια ξεχωριστή πινελιά στον πολύχρωμο πίνακα της διοργάνωσης.
Ένα πίνακα που φέτος αποκτά ακόμη πιο έντονη λάμψη λόγω της επετείου των 2500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα αλλά και μια μοναδική μαζικότητα που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ποτέ ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας.
Ανάμεσα στις χιλιάδες συμμετοχές που θα βρεθούν στις 9 το πρωί της Κυριακής στην εκκίνηση του Μαραθωνίου υπάρχουν και κάποιες που είναι ξεχωριστές. Όπως του Βέλγου ο οποίος θα τρέξει ντυμένος Φειδιππίδης με στολή που κατασκεύασε ειδικά για την περίπτωση ή του συμπατριώτη του που έχει και το προσωνύμιο MARATHONMAN αφού αγωνίζεται σε 365 μαραθώνιους κάθε χρόνο. Ξεχωριστή παρουσία ετοιμάζουν και δυο Έλληνες δρομείς που θα αγωνιστούν ντυμένοι αρχαίοι Έλληνες μιμούμενοι τον Φειδιππίδη. Μάλιστα ο ένας εξ αυτών έχει τρέξει 250 Μαραθώνιους με αυτή την ενδυμασία.
Υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι που θα τιμήσουν δικά τους πρόσωπα που χάθηκα συμμετέχοντας στον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας και βέβαια αξίζουν ιδιαίτερης μνείας.
Όπως η Βρετανίδα που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να τρέξει στη μνήμη της μητέρας της που πέθανε πριν από 2 μήνες από καρκίνο και της το είχε υποσχεθεί ή η Αμερικανίδα που θα αγωνιστεί για τον Έλληνα φίλο της (πρωταθλητή σε αγώνες MOTO GP) που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή , αλλά και ο Έλληνας 66χρονο που θα υποστεί την μεγάλη δοκιμασία για να τιμήσει τη μνήμη της κόρης του που χάθηκε από καρκίνο σε ηλικία 30 ετών.
Η διεξαγωγή ενός τόσο σημαντικού αγώνα με μοναδικές κοινωνικές και ιστορικές προεκτάσεις δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους και φορείς να προβάλλουν και τις προσωπικές τους ευαισθησίες . Όπως ο πρόεδρος μεγάλης Βρετανικής εταιρείας που τρέχει μαζί με άλλα τέσσερα άτομα προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για τις Ναυτικές σχολές της Ελλάδας. Αλλά και ένα διεθνές κλάμπ δρομέων που σε συνεργασία με ένα ίδρυμα για τον καρκίνο στον Χόνγκ Κόνγκ τρέχουν για να συγκεντρώσουν χρήματα για ένα νοσοκομείο.
Στον 28ο Κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας ο γηραιότερος αθλητής έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον περασμένο Αύγουστο έσβησε τα 91 κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων του. Απο ελληνικής πλευράς δεν είναι λίγοι οι δρομείς που διανύουν την 7η δεκαετία της ζωής τους και πλησιάζουν τα 80. Όμως υπάρχουν και αυτοί που στον τερματισμό τους περιμένει η δική τους τούρτα γενεθλίων μια που η ημερομηνία γέννησή τους συνέπεσε με την διεξαγωγή του αγώνα . Συνολικά 35 δρομείς έχουν γενέθλια στις 31 Οκτωβρίου εκ των οποίων 11 Έλληνες και Ελληνίδες και 24 ξένοι.
Την δική της παρουσία έχει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφού δεν είναι λίγα τα σχολεία που θα πάρουν μέρος στους αγώνες δρόμου των 5 και 10 χιλιομέτρων. Κάποια θα τα εκπροσωπήσουν μαθητές ορισμένα καθηγητές ενώ υπάρχουν και άλλα που θα αγωνιστούν μαθητές και καθηγητές μαζί.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε το απίστευτο φετινό ρεκόρ του Συλλόγου δρομέων Τρικάλων, με την φανέλα του οποίου θα αγωνιστούν ουτε λίγο ουτε πολύ 93 άτομα, από τα οποία οι 69 θα αγωνιστούν στην μαραθώνια διαδρομή(42195μέτρα). Αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της πόλης θα καταλάβει ότι οι Τρικαλινοί έχουν την πολυπληθέστερη αναλογικά αποστολή στον φετινό μαραθώνιο, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι δικαιολογημένα τα Τρίκαλα θεωρούνται ως μια πόλη με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αθλητική νοοτροπία, θυμίζοντας πόλεις άλλων χωρών.
Καλή επιτυχία λοιπόν στους Τρικαλινούς Δρομείς.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δημοσίευσέ το στο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου