Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Διαχρονική η προσφορά της Εβραϊκής κοινότητας Τρικάλων


- Πάντα παρούσα στους κοινωνικούς αγώνες και όχι μόνο
- Μεγάλη η συμβολή της στην εξέγερση του 1925





Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό κείμενο του πρόεδρου του εργατικού Κέντρου Τρικάλων

του 1925 Ραφαήλ Φελούς ο οποίος πρωτοστατούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλες τις εργατικές διεκδικήσεις των εργαζομένων των Τρικάλων με απαράμιλλο θάρρος και σε μια εποχή που «όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» από τις αντικομουνιστικές διώξεις, συλλήψεις και υστερίες  εκείνης της εποχής που είχαν αρχίσει να ξεδιπλώνονται από το 1920 από τις τότε ολιγόχρονες κυβερνήσεις, οποίες ενεργούσαν σαν εντολοδόχοι των ξένων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλία)  «Στήνονται Στρατοδικεία»: «Σύλληψις Μέλλου γραμματέως Πολεμιστών, Καρβούνη σιδηροδρομικού και η παραπομπή εις το Στρατοδικείον επί εσχάτη προδοσία κατηγορία σκηνοθετημένη, εξήγειρε τους εφέδρους εργάτας της πόλεως και των χωριών.


Έφεδροι ανάστατοι εγκαταλείπουν την εργασίαν  ζητούντες πληροφορίας. Περιφερειακαί Ενώσεις Πολεμιστών αποφασισμέναι να κατέλθουν εις την πόλιν και να αξιώσουν μετά των εργατών την άμεσον αποφυλάκισην. Αι διοικήσεις αδύνατον να κρατήσουν την εξέγερσιν. Αν δεν διαταχθεί η άμεσος αποφυλάκισις.



Ένωσις Πολεμιστών Α. Τσιάς

Εργ, Κέντρον Ραφαήλ Φελούς»

Τρικαλα 27-1-1925 

Από την τοπική Εφημερίδα «Θάρρος» εκείνης της εποχής σταχυολογούμε την εξής αναφορά μεταξύ άλλων σε δημοσίευμα της για τα αιματηρά γεγονότα του 1925 «Οι κομμουνισταί εν τω μεταξύ διήλθον την κεντρικήν γέφυραν και κατευθύνονταν εις την νομαρχίαν φέροντες μαύρη σημαία και φωνάζοντες: Κάτω ο πόλεμος, κάτω ο στρατός. Μετείχον και τρεις τέσσερες γυναίκες Εβραίαι, μεταξύ των οποίων μία Θωμαϊ τύπος γνωστός. Προ της κεντρικής γέφυρας μικρά αστυνομική δύναμις δεν κατόρθωσε να συγκρατήση ….»  Φεβρουάριος 1925

Αυτή η πληροφορία και όχι μόνο,  φανερώνει ότι η Εβραϊκή κοινότητα των Τρικάλων ήταν όχι μόνο παρούσα σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες των Τρικάλων, αλλά και πολύ ενεργητική.  Αν ανατρέξει κανείς και  παλιότερα στην Μεγάλη καταστροφική πλημμύρα  των Τρικάλων το 1907 («Το Ποτάμι της Οργής 1907 Η Πλημμύρα του Ληθαίου») Εκδόσεις «Αγαπώ την Πόλιν» η βοήθεια των πλουσίων Εβραίων των Τρικάλων προς τους πλημμυροπαθείς εκείνης της τραγωδίας ήταν μεγάλη και συνεχής.

Βασίλης Πάνος
Ιστορικός ερευνητής- συγγραφέας



Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου