Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Eγκαινιάστηκε το Σπήλαιο Θεόπετρας


Εκεί όπου αρχίζει η προϊστορία και η ιστορία της Θεσσαλίας, στο Σπήλαιο της Θεόπετρας, βρέθηκαν χθες το μεσημέρι δεκάδες άνθρωποι οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία τράβηξε την κορδέλα της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ανοίγοντας έτσι και επίσημα τις πύλες του στο κοινό.




Στην εκδήλωση η οποία περιλάμβανε κυρίως ομιλίες έδωσαν το παρόν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Χάιδος, Χρήστος Μαγκούφης, Σούλα Μερεντίτη, ο δήμαρχος Καλαμπάκας Βύρων Μπουτίνας, ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Σακελλαρίου, υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και άλλοι επίσημοι φορείς.


Στη σπουδαιότητα του έργου αναφέρθηκε στην ομιλία της η αρχαιολόγος - η προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα.

"Τα τελευταία χρόνια μέσω των ανασκαφών μας δόθηκαν αρκετές πληροφορίες για τη μεσολιθική περίοδο μεταξύ του 7.000 – 9.000 π.Χ." ανέφερε η κ. Κυπαρίσση συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι "αποδείχθηκε η συνέχεια του πολιτισμού, ενώ επιβεβαιώθηκε και η ύπαρξη του ανθρώπους μέσα στο σπήλαιο 130.000 χρόνια πριν". Παράλληλα δήλωσε ότι υπάρχει ίζημα που εξακολουθεί να δίνει ευρήματα. Επιπλέον στάθηκε και στο πρωτοποριακό, όπως το χαρακτήρισε, γεγονός της απρόσκοπτης πρόσβασης μέχρι το σπήλαιο και των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.


"Ο πολιτισμός στην περιοχή μας είναι σε υψηλό επίπεδο, υπάρχουν οι όροι και προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί περισσότερο, αρκεί να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση" ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Βασιλικής Βάιος Ζιάκας. "Ως δημοτική αρχή έχουμε προσθέσει ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που λέγεται πολιτισμός", ανέφερε, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες και για την κατασκευή του μουσείου με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η προκήρυξη της πρόσκλησης για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί. "Η ανάδειξη και καλύτερη λειτουργία του σπηλαίου έχει τεράστια αξία καθώς ανέτρεψε θεωρίες για την κατοίκηση και παρουσία του ανθρώπου στη Θεσσαλία, κατέληξε ο κ. Ζιάκας.


"Αποδίδεται ένας χώρος πολιτισμού"

Ως ένα σημαντικότατο χώρο πολιτισμού που ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, χαρακτήρισε το έργο της ανάδειξης του Σπηλαίου της Θεόπετρας, η γενική γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. Λίνα Μενδώνη στην τοποθέτησή της. "Είναι μεγάλη χαρά για το υπουργείο όταν διαπιστώνει ότι σε ένα μνημείο τηρούνται απολύτως όσα υπαγορεύουν η Ελληνική νομοθεσία, το Σύνταγμα και οι διεθνής συμβάσεις", τόνισε. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η παρουσία όλου του κόσμου στα εγκαίνια του έργου "στοχεύει στο να τιμήσει όσους εργάστηκαν, δείχνοντας ότι έχει επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό που το υπουργείο Πολιτισμού ονομάζει ως ολοκληρωμένη προστασία".

Αμέσως μετά ο δήμαρχος Βασιλικής απένειμε αναμνηστική πλακέτα στην κ. Μενδώνη, η οποία συνοδευόταν και από μια βυζαντινή εικόνα.

Σημειωτέον ότι σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ενώ αμέσως μετά η κ. Μενδώνη συνοδευόμενη από τους υπόλοιπους φορείς τράβηξε την κορδέλα της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, όπου η κ. Κυπαρίσση ξενάγησε τους παραβρισκόμενους.


Δημοσίευσέ το στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου